Akoestische Storax ventilatieroosters voor nieuwbouw project

Storax heeft akoestische roosters geleverd aan het Vijverpark. Een nieuwbouwproject nabij het centrum van Haarlem. Het project bestaat uit een gevarieerd aanbod van woningen en appartementen. Elk gebouw heeft een eigen architectonische invulling gekregen met een eigen uitstraling en kleur. Storax heeft binnen het Vijverpark voor de vijf appartementengebouwen de gevels voorzien van akoestische ventilatieroosters. Naast een praktische functie om de appartementen van voldoende frisse lucht te voorzien en tegelijkertijd het omgevingsgeluid te dempen, hebben deze in de gevels ook een esthetische functie en zorgen ze voor eenheid in de uitstraling.

Voorafgaand aan productie heeft Storax de roosters eerst uitgewerkt in Revit in een 3D model van de klant. Na goedkeuring van de architect zijn de roosters per bouwfase en per gevel geleverd.

Uitgangspositie spuiventilatie en geluidsdemping

De appartementengebouwen zijn gesitueerd aan een doorgaande 60km/u weg. Hierbij zijn de gevels opgedeeld in zones, op basis van de benodigde mate van geluidsdemping. Gevels die dichter bij de geluidsbron zitten hebben een hogere mate van geluidsdemping nodig en dus diepere roosters, dan gevels die wat verder van de geluidsbron verwijderd zijn. Een belangrijk uitgangspunt voor de architect was dat de raamroosters er aan de buitenkant er wel hetzelfde uitzagen, ondanks de geluidsdemping en dus de dikte.

Toepassing

Uiteindelijk zijn er twee soorten akoestische roosters van toegepast in de appartementengebouwen: de ST-447-225 voor de gevels het dichtst bij de geluidsbron, en de ST-447-150 voor de gevels die wat verder van de geluidsbron af zitten. De ST-447-225 heeft een diepte van 25 centimeter en dempt tot 13dB. De ST-447-150 heeft een diepte van 15 centimeter en dempt het geluid tot 9 dB. Vanaf de buitenzijde van het gebouw is niet zichtbaar welk rooster 9dB dempt, en welke 13dB dempt. Ondanks dat de appartementen verschillende indelingen hebben, en de roosters dus niet in elk appartement op dezelfde plek zitten, hebben ze van buitenaf wel allemaal dezelfde uitstraling. De toegepaste roosters hebben dezelfde lamellenafstand en kleur als de rest van de gevel. Op deze manier konden Storax de eenheid van de gebouwen waarborgen, terwijl ze toch alle vijf een eigen architectonische uitstraling hebben. Het verschil in dikte is dus alleen zichtbaar aan de binnenkant van het appartement. Bewoners kunnen er zelf voor kiezen wanneer het appartement gespuid wordt, door het openen van een kozijn of luik. Op het moment dat er niet gespuid wordt is het een dichte constructie waardoor de thermische schil in stand blijft.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie