Met waterdaken pionieren in Rotterdam

In het hart van Rotterdam bevindt zich een groen paradijs, bovenop het iconische rijksmonument, congres- en concertgebouw De Doelen. Wat dit dak van andere daken onderscheidt, is niet alleen zijn historische waarde, maar ook het feit dat het nu het grootste multifunctionele groendak op een gemeentelijk rijksmonument herbergt. Het dak heeft niet alleen een opvallende waterbergingscapaciteit van maar liefst 2000 badkuipen aan water, maar is ook intelligent en wordt aangestuurd door het Meteo Active systeem van ZinCo. 

Waterretentie is hard nodig

Met een verdubbeling van het aantal dagen met zware neerslag in de afgelopen 50 jaar, staan stedelijke gebieden voor de uitdaging om deze overvloed aan water effectief te beheren. Het dak van De Doelen speelt hierin een cruciale rol voor de stad Rotterdam door een waterretentie van 150 mm te bieden. 

Dit betekent dat het dak in staat is om gedurende 1,5 dag zware neerslag op te vangen. Dit is essentieel voor het voorkomen van wateroverlast op straat en het verminderen van de druk op rioleringssystemen.

Op afstand bestuurbaar dak

Het dak van De Doelen wordt beheerd door Meteo Active, een geavanceerd systeem dat anticipeert op weersvoorspellingen. Bij aanstaande regen zorgt Meteo Active ervoor dat het water op een gecontroleerde manier wordt afgevoerd, terwijl het tijdens drogere periodes het water vasthoudt om de beplanting te voeden. 

Tien van deze regelunits op het dak coördineren gezamenlijk het waterbeheer, hierdoor staat De Doelen niet enkel meer bekend om de culturele, maar ook de ecologische hoogtepunten. Hoewel het vasthouden en afvoeren van regenwater automatisch gebeurt, wordt vanaf afstand het dak nauwlettend in de gaten gehouden vanuit de ZinCo monitor.

« Nieuws overzicht