Goede akoestiek is het recept tot succes in restaurants

In Nederland is het culinaire landschap rijk en gevarieerd, met een schat aan restaurants die een breed scala aan smaken en ervaringen bieden. Echter, achter de heerlijke gerechten en het verfijnde decor schuilt vaak een veelvoorkomend probleem dat zowel gasten als eigenaren kan irriteren: slechte akoestiek. Het is een probleem dat de algehele eetervaring kan verstoren, van het gesprek aan tafel tot het genieten van de ambiance. In de levendige ambiance van restaurants, waar gesprekken, muziek en het geluid van apparaten samenkomen, is een goede akoestiek essentieel voor een plezierige eetervaring. Echter, wanneer deze geluiden zich vermengen en versterken door slechte akoestiek, kan het al snel omslaan van levendig naar oorverdovend. Lawaai is de nummer 1 klacht bij restaurantbezoekers en het kan leiden tot klachten bij het personeel op lange termijn. Maar bovenal kan het leiden tot het verminderen van het bezoekersaantal en omzet.

De horecasector met meer dan 50.000 bedrijven in Nederland draagt bij aan de economie, met een omzet van meer dan € 20 miljard per jaar en meer dan 400.000 werknemers.
Alhoewel er toenemende aandacht is voor de relatie tussen akoestiek en klanttevredenheid, is streven naar een evenwicht tussen een levendige sfeer en een rustige, gespreksvriendelijke omgeving vaak ver te zoeken. Een veelvoorkomend probleem is dat moderne restaurants vaak zijn ontworpen met harde oppervlakken zoals glas, metaal en beton, die geluidsgolven reflecteren in plaats van absorberen. Dit resulteert in een toename van galm en echo's, waardoor het moeilijk wordt om gesprekken te voeren zonder te schreeuwen of te luisteren naar storende achtergrondruis. Bovendien kan het gebrek aan akoestische behandeling leiden tot vermoeidheid en zelfs stress bij zowel gasten als personeel.

Hier komt Ecophon om de hoek kijken. Als toonaangevende leverancier van akoestische oplossingen begrijpt Ecophon het belang van een goede akoestiek in commerciële ruimtes, vooral in restaurants waar de sfeer van cruciaal belang is. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen en innovatieve ontwerpen biedt Ecophon een scala aan oplossingen die specifiek zijn ontworpen om de akoestiek te verbeteren en de algehele ervaring voor zowel gasten als personeel te verrijken.

Ecophon heeft producten die een perfecte combinatie bieden van design en akoestische verbetering voor zowel het restaurantgedeelte als ruimtes met hogere hygiënische eisen, zoals keukens (Ecophon Hygiene reeks). Ecophon kan op maat gemaakte akoestische oplossingen leveren die voldoen aan de specifieke behoeften van elke ruimte. Door te werken met een team van akoestische experts kunnen restauranteigenaren een oplossing op maat krijgen die zowel effectief als kostenefficiënt is.

Systeemplafonds bedekken natuurlijk het grootste oppervlak met de beste resultaten. Door akoestiek vanaf het begin van het ontwerpproces te integreren, kunnen architecten en ontwerpers ervoor zorgen dat het restaurant vanaf het begin is geoptimaliseerd voor een optimale akoestiek. Dit kan niet alleen de algehele ervaring verbeteren, maar ook kosten en tijd besparen door latere aanpassingen te voorkomen. Een systeemplafond is voor een bestaand restaurant vaak een ingrijpende aanpassing en daarom zoeken restauranteigenaars vaak naar snelle oplossingen. Die bestaan dan uit wand-en eilandoplossingen.

De Akusto wandoplossingen zijn leverbaar in verschillende kleuren en afwerkingen passend bij elk interieur. Ze zijn beschikbaar in een aantal standaardvormen om ontelbare patronen op de muur te creëren. Daarnaast is er de Akusto Freedom die het mogelijk maakt custom made vormen te ontwerpen.

Eilandoplossingen hebben we in de uitgebreide Solo productreeks die bestaat uit vrijhangende panelen en baffles in verschillende vormen. Het grote voordeel van een eilandoplossing is dat dit heel snel een ruimte kan transformeren op het gebeid van akoestiek maar ook design. De installatietijd is aanzienlijk lager dan die van een systeemplafond dus minder omzetverlies voor de klant.  

Wil je echt een unieke sfeer creëren dan is er het textiel van Clipso. Deze rekbare stof wordt gebruikt in combinatie met een akoestisch absorber en kan naast een compleet plafond ook als wand- of eilandoplossing ingezet worden. De stoffen zijn leverbaar op rolbreedtes tot 5,10 m, in standaardkleuren maar kunnen ook gepersonaliseerd worden door de stof te voorzien van prints. De koude installatie is snel en stofvrij.

We hebben het nu vooral over het restaurantgedeelte gehad maar we hadden onze hygiëne oplossingen al eerder aangehaald. Open keukens komen steeds vaker voor omdat het extra sfeer geeft. Maar het brengt ook een hoop achtergrondgeluid met zich mee. Onze Hygiene reeks is speciaal ontwikkeld voor omgevingen waar hoge eisen gesteld worden en waar reiniging noodzakelijk is. Leverbaar in verschillende categorieën met Akutex™ T, TH, HP of HS coating.

In een tijd waarin de eetervaring steeds belangrijker wordt voor zowel gasten als restauranthouders, is het essentieel om aandacht te besteden aan alle aspecten die hieraan bijdragen, inclusief de akoestiek. Met de akoestische oplossingen van Ecophon kunnen Nederlandse restaurants een omgeving creëren die niet alleen lekker eten en een prachtig decor biedt, maar ook een aangename en comfortabele sfeer waar gasten keer op keer naar terug willen keren.

Help de akoestische resultaten in de horeca verbeteren zodat eigenaars niet langer de rekening betalen van slechte akoestiek.

Bekijk hier al onze oplossingen of neem contact met ons op.

Lees meer over dit onderwerp inclusief een korte case study over de resultaten voor en na akoestische verbetering in een restaurant.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie