HERTALAN® renovatie-oplossing spaart oude dakconstructies

Het oude PVC dak met minerale wol isolatie van een industriehal van Zuidberg in Ens was nodig aan vervanging toe. Verzakkingen door loopverkeer voor onderhoud en aangebrachte PV-panelen hadden lekkages veroorzaakt. Een schoolvoorbeeld van een veel voorkomend probleem op industriële daken in Nederland. In afgelopen decennia is juist dit soort daken vaak voor een goedkopere oplossing gekozen. Daken moesten dicht en geïsoleerd zijn, over multifunctionele toepassingen werd toen nog niet nagedacht.

Echter, door de groei en het verdienmodel van zonnepanelen is er massaal gekozen om dit soort industriële daken vol te leggen met zonnepaneelsystemen. Vaak is daarbij geen rekening gehouden met de belastbaarheid van het dak, met lekkages tot gevolg. En vaak pas naar jaren zichtbaar.

Lekkages

Op dit dak van Zuidberg (uit 1999) lag al 24 jaar een minerale wol isolatie en PVC dakbedekking. In 2015 zijn er geballaste zonnepanelen op geplaatst, waarbij dus achteraf bleek dat de dakbedekkingsconstructie destijds niet geschikt was voor het regelmatig belopen voor onderhoud van airco’s, afzuigingen en aanbrengen en onderhoud van zonnepanelen. Door het inklinken van de isolatie, maar ook door onderhoudshandelingen, zijn lekkages ontstaan. Bovendien was de PVC na 24 jaar aan het eind van zijn levensduur. Het was tijd voor een nieuwe dakbedekkingsconstructie.

In 2023 is er gekozen voor het aanbrengen van een extra PIR-isolatie en HERTALAN® EPDM, dat met een inductiesysteem is bevestigd. Om kosten en tijd te besparen is het oude dak blijven liggen en is hier overheen een nieuw geïsoleerd en circulair daksysteem aangebracht met een technische levensduur van vijftig jaar. De harde en goed beloopbare nieuwe 30 mm PIR-platen voorkomen nieuwe beschadigingen aan de steenwol en zorgen voor een sterk verbeterde isolatiewaarde, die beter past bij de huidige uitdagingen op het gebied van energieverbruik.

Ideale oplossing

HERTALAN® Easy Cover EPDM met inductie bevestiging is een partiële mechanische bevestigingsmethode. Uitermate geschikt voor dit soort renovatie klussen. Het plaatselijk achtergebleven vocht uit de minerale wol kan zich onder de EPDM verspreiden, waarbij  eventueel additioneel extra dubbelwandige ontluchters bijgeplaatst kunnen worden. In het geval van dit dak heeft de bouwfysische berekening aangetoond dat dit niet noodzakelijk was. De minerale wol zal dus in de loop der tijd langzaam opdrogen doordat het nieuwe daksysteem het plaatselijk aanwezige vocht in de minerale wol verder laat uitademen.

Cradle-to-Cradle® en circulaire oplossing

De kracht van dit HERTALAN® systeem is onder meer de inductiebevestiging. De EPDM-membraan wordt aan de onderzijde verbonden met eerder aangebrachte drukverdeelplaten. Deze dvp’s zijn voorzien van een speciale hechtcoating. Inductie zorgt middels magnetische straling voor ‘verwarming’ van de metalen drukverdeelplaten waardoor deze coating plastisch wordt. De EPDM hecht zich eraan en na afkoeling – met koelmagneten – stolt de coating en is een duurzame verbinding tot stand gebracht. Dit systeem biedt uitstekende mogelijkheden om EPDM later te recyclen. Een groot voordeel van het inductiesysteem is dat het aan het eind van de technische levensduur weer ingezet kan worden om de dakbedekking te ontkoppelen en eenvoudig te demonteren. Een volledig losmaakbaar systeem dus. Daarom geeft CCM voor dit systeem dan ook een terugnamegarantie. Geen wonder dat CCM in 2023 het Cradle-to-Cradle® certificaat voor haar HERTALAN® EPDM heeft ontvangen. Naast de lage milieukosten (slechts € 0,44) heeft EPDM een bewezen technische levensduur van vijftig jaar. Door de lage milieukosten en lange levensduur zijn de Total Cost of Ownership laag

Meer weten over dit renovatie systeem: www.ccm-europe.com/nl/plat-dak/dakrenovatie

« Nieuws overzicht