Nu verkrijgbaar: EPD's voor Low-Carbon floatglas van AGC

AGC Glass Europe streeft ernaar om uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn. Ook wil de Groep als tussentijdse mijlpaal uiterlijk in 2030 een reductie van broeikasgasemissies van 30% hebben behaald ten opzichte van 2019. Om deze ambitieuze doelstellingen te behalen, heeft AGC zijn initiatieven om de impact van zijn productieprocessen op het klimaat te verminderen, versneld. De eerste resultaten daarvan zijn publiek gemaakt met de gelijktijdige uitgifte van nieuwe, onafhankelijk gevalideerde milieuproductverklaringen (EPD's) voor standaard floatglas van AGC in heel Europa en voor de eerste, onafhankelijk gevalideerde EPD voor Low-Carbon Glass van AGC.

AGC verlengt EPD voor Planibel Clearlite

Voor Planibel Clearlite (het standaard floatglas) heeft AGC zijn EPD verlengd. Deze nieuwe beoordeling van de levenscyclus van de producten benadrukt een verlaging van het aardopwarmingsvermogen (GWP) van 11,6 kg CO2 eq/m² in 2019 naar 10,3 kg* CO2 eq/m² voor floatglas van 4 mm.

De onafhankelijk gevalideerde EPD voor Planibel Clearlite heeft de laagste GWP-waarde in heel Europa voor helder standaard floatglas.

AGC gaat een stap verder met EPD voor Low-Carbon Glass

Low-Carbon Glass heeft een nog kleinere CO2-voetafdruk dan standaard floatglas.

Nadat AGC van twee productielocaties - Moustier (België) en Seingbouse (Frankrijk) - alle benodigde gegevens heeft verzameld, publiceert AGC zijn milieuproductverklaring (EPD) voor Low Carbon floatglas, die wordt geregistreerd in INIES, de Franse nationale referentiedatabase voor milieu- en gezondheidsgegevens met betrekking tot bouwproducten en -apparatuur.

Deze onafhankelijk gevalideerde EPD met de levenscyclusanalyse voor AGC Low-Carbon Glass heeft een gereduceerd aardopwarmingsvermogen van 5,5 kg* CO2 eq/m², uitgedrukt voor floatglas van 4 mm. Dit is een aanzienlijke vermindering ten opzichte van standaard floatglas.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, werd een totaalaanpak gehanteerd voor de hele keten. Het gehalte gerecycled glas** van Low-Carbon Glass bedraagt meer dan 50%. Dit glas wordt geproduceerd met duurzaam gewonnen grondstoffen in zeer efficiënte smeltovens met elektroboosting en hernieuwbare energie. Bovendien wordt gebruikgemaakt van geoptimaliseerd vervoer tussen de locaties van de Groep ten behoeve van de afwerkingsprocessen.

Vakmensen kunnen aan de hand van deze EPD-documenten weloverwogen keuzes maken bij het ontwikkelen van duurzamere gebouwen met een lagere milieu-impact.

Low-Carbon Glass ziet er identiek uit en levert dezelfde technische prestaties als standaard floatglas van AGC. Het is verkrijgbaar in verschillende producten en dikten, en kan worden verwerkt in dubbelglas en drievoudige beglazing.

* Aardopwarmingsvermogen (GWP) Cradle-to-Gate (A1-A3) zoals gedefinieerd in NF EN 15804+A2:2019

** Berekend overeenkomstig ISO 14021:2016, exclusief glasscherven uit eigen productieprocessen


Meer gebruik van glasscherven via de Recycle Glass Service van AGC

Aangezien glas eindeloos kan worden gerecycled, is een van de belangrijkste doelstellingen van AGC om in zijn productieprocessen zo veel mogelijk gebruik te maken van gerecycled glas (glasscherven). Door gebruik te maken van grotere hoeveelheden scherven is het mogelijk om de directe CO2 uitstoot te verminderen, aangezien er voor het smelten van scherven minder energie nodig is en deze een prima vervanging zijn voor nieuwe grondstoffen, die meer CO2 produceren (tijdens de productie ervan en de decarbonisatie tijdens het smeltproces).

Om aan deze grotere hoeveelheden glasscherven te komen en de uitstoot van broeikasgassen te helpen verminderen, heeft AGC zijn Recycle Glass Service gelanceerd, in het kader waarvan vlakglasafval uit de industrie en uit renovatie- en sloopprojecten (afgedankte beglazing) wordt verzameld voor hergebruik bij de productie van vlakglas. Voor ‘afgedankte’ beglazing werkt AGC samen met een netwerk van partners om te garanderen dat de scherven van voldoende hoge kwaliteit zijn om te worden hergebruikt.

Low-Carbon Glass en Recycle Glass zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien het Recycle Glass-programma de behoefte aan gerecycled materiaal voor de productie van Low-Carbon Glass ondersteunt.

Met deze en andere al lopende initiatieven blijft AGC baanbrekend werk verrichten op weg naar CO2-neutraliteit.

Bron: AGC Glass Europe

« Nieuws overzicht