Vezelcement aangetoond brandveilig

De brandveiligheid van een gevel bepalen vanuit de brandklasse van elk individueel product leidt in veel gevallen tot een verkeerde conclusie. De wetgever verplicht zelfs een test van de complete gevelopbouw in eindtoepassing (end-use) voor het bepalen van de brandclassificatie. Swisspearl, producent van vezelcement, neemt zijn verantwoordelijkheid en heeft samen met onafhankelijk bureau Peutz zijn producten in verschillende samenstellingen in eindtoepassing getest. Het geeft de markt een duidelijk overzicht van welke geteste prestaties ze mogen verwachten bij een bepaalde opbouw. 

In het verleden deed je als fabrikant een kale producttest en werden de resultaten ervan vermeld op de CE-markering van het product, begint Harold van Coesant, accountmanager bij Swisspearl. “Wat we zien is dat aannemers en gevelbouwers vandaag de dag vastlopen op het feit dat ze moeten voldoen aan de vereiste brandklasse van de gevel. Het is geen optelsom van de brandklasse van de individuele producten. Soms zijn producten helemaal niet getest in de beoogde toepassing. Dan lopen ze dus inderdaad vast en wordt veelal een beroep gedaan op onze Windstopper. We noemen het ook wel het ‘aspirientje’ voor de gevel. Het product wordt steeds vaker toegepast vanwege zijn ongeëvenaarde prestaties ten aanzien van brandveiligheid.” 

Windstopper 

Een belangrijke trend in de bouw is het verregaand prefabriceren van onderdelen en dus ook de gevel, stelt Harold terecht. “HSBelementen, al dan niet voorzien van bio-based isolatiemateriaal, zijn uitermate populair. Onze Windstopper is dan feitelijk cruciaal om het pakket brandveilig te maken. De 4,5 mm dunne vezelcementplaat heeft al het vermogen om de brandbare isolatie die erachter zit te beschermen tegen brand en vervangt de toepassing van een damp-open folie. De prestatie van zo’n dun plaatje is enorm. De Windstopper maakt het leven van iedere HSB-bouwer een stuk aangenamer. Het is overigens een product dat al meer dan 20 jaar bestaat en zijn meerwaarde in de Scandinavische landen al ruimschoots bewezen heeft. Maar ook hier wint de Windstopper aan populariteit. Ook op het Congres Fire Safety in a Sustainable Future van DGMR afgelopen maart was onze Windstopper onderdeel in één van de presentaties. Een mooi compliment.” 

Brandklasse A2 

Behalve de Windstopper heeft Swisspearl ook zijn gamma aan esthetische vezelcementplaten uitgebreid laten testen in gangbare eindtoepassingen waar bijvoorbeeld HSB-bouwers dankbaar gebruik van kunnen maken. De testen zijn uitgevoerd onder begeleiding van Nieman Raadgevende Ingenieurs. Harold: “Aan de hand daarvan hebben we een duidelijk constructieoverzicht laten opstellen waarin de HSB-bouwer kan zien welke opties hij heeft, welke prestaties daarbij horen en wat de classificatie is in eindtoepassing. En dat alles aangevuld met 3D-tekeningen. Om een generiek voorbeeld te geven, met onze vezelcementbeplating op PIR-isolatie die van oorsprong brandklasse E heeft, halen wij in eindtoepassing nog een brandklasse B. Zelfs zonder toepassing van de Windstopper. Onze gevelbekleding heeft namelijk van nature al een brandklasse A2. Dat zorgt er bovendien voor dat je veel voordeliger kunt ontwerpen en bouwen.” 

Behalve brandveilig zijn de producten van Swisspearl ook duurzaam. “Op basis van een categorie 1-kaart in de NMD scoren onze producten beter dan de bekende HPLalternatieven”, zegt Harold. “De MKI van onze Swisspearl Patina Original bedraagt bijvoorbeeld € 1,69 per m2, terwijl onze concurrenten ruim boven de € 2 per m2 zitten. En van de Windstopper Extreme 4,5 mm bedraagt de MKI zelfs maar € 0,75 per m2. Steeds meer opdrachtgevers weten onze vezelcementproducten op waarde te schatten. Zo wordt bij het project 'The Performance Factory' in Enschede door De Groot Vroomshoop dankbaar gebruik gemaakt van zowel onze gevelbekleding als de Windstopper, en heeft ook het Luxor Theater een duurzame en brandveilige make-over gekregen met onze producten.”

Tekst: Roel van Gils Beeld: Swisspearl

« Nieuws overzicht