Duurzame innovatie: Geluiddempende vrije luchtkoeling voor PoP-stations

Spijkerman Telecom Solutions, gevestigd in Elst, heeft samen met Merford een innovatieve oplossing ontwikkeld voor KPN's Point of Presence (PoP) stations. Deze stations, die glasvezelkabels naar woonwijken distribueren, produceerden storend geluid afkomstig van de apparatuur en ventilatoren. De uitdaging die op tafel lag, was om een koelsysteem te ontwerpen dat niet alleen efficiënt maar ook geluiddempend is.

Samenwerking tussen Spijkerman en Merford

Merford werd door Spijkerman ingeschakeld om een oplossing te bedenken die zowel de koeling van de verdeelstations verzorgde als de geluidsproductie minimaliseerde. In nauwe samenwerking werd een maatwerk ontwikkeltraject doorlopen, resulterend in een product dat in 2023 in gebruik werd genomen en op aanvraag seriematig geproduceerd blijft worden door Merford. Jelmer Wolters, sales manager bij Spijkerman, benadrukt de waarde van deze samenwerking:

"Samen ga je echt op zoek naar dé oplossing. Het is een combinatie van engineering en het zoeken naar een totaaloplossing voor de klant."

Duurzaamheid als kernwaarde

De resulterende VLK4000 oplossing minimaliseert zowel geluidsoverlast als de ecologische voetafdruk. Het systeem kan minstens 4000 m³ lucht verwerken en bevat duurzame materialen zoals glaswol en steenwol voor geluidsdemping. Door de overstap van airconditioning naar vrije luchtkoeling wordt een milieuvriendelijke oplossing geboden die aanzienlijk duurzamer is. Ook de productie in Nederland draagt bij aan de duurzaamheid door korte transportlijnen.

Klantgerichte Innovatie

Door gezamenlijk te streven naar efficiënte, milieuvriendelijke oplossingen, hebben Spijkerman en Merford samen een innovatieve oplossing gecreëerd. Dit project toont aan hoe samenwerking en een focus op duurzaamheid kunnen leiden tot een mooi eindresultaat voor mens en milieu.

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees hier verder.

« Nieuws overzicht