Nieuw Multifunctioneel Centrum De Wolden: Duurzaam en Verbindend

De gemeente De Wolden streefde ernaar om op de plek van een bestaande sporthal een veelzijdig centrum te realiseren. Dit gebouw zou verschillende functies krijgen, waaronder een sporthal, bibliotheek, theaterzaal, zorgfaciliteiten, een centrale ontmoetingsruimte met horeca en speciale ruimtes voor jongeren. Architect Walter Kemperman van BCT Architecten ontwierp dit gebouw dat zowel verbinding als transparantie uitstraalt en duurzaam integreert met de omgeving.

Prachtige combinatie van twee verduurzamingn tot één geheel 

Voor het project zijn twee houtbehandelingen toegepast: WaxedWood Gold Color voor de sporthal (Gesloten gevel t.b.v. brandklasse D) en SafeWood FRX EQW voor de luifel (brandvertragend behandeld t.b.v. brandklasse B). Deze twee behandelingen hebben verschillende uitstralingen; SafeWood EQW is voorvergrijsd, terwijl WaxedWood Gold  een natuurlijke bruine kleur heeft. 

Om de begin kleur uitstraling van beide behandelingen op elkaar aan te laten sluiten, hebben we diverse (voorvergrijzende) kleurafwerkingen op WaxedWood Gold bemonsterd. Uiteindelijk kozen we voor één laag DF2020-169 als 'voorvergrijzer'. Bij beide zal de voorvergrijzer op den duur verschralen en in dit verschralingsproces zal de natuurlijke vergrijzing naar voren komen.

Een op maat gemaakte luifel

Precisiewerk met 2.703 Latten

De Aannemer Hesco Bouw heeft het bedrijf Metadecor benaderd voor het ontwikkelen en maken van deze luifel. Om de uitstraling van de luifel te visualiseren heeft Metadecor een mockup gemaakt met door ons aangeleverde monsters. Dit was de basis van het ontwerp. 

Voor de luifel is een stalen constructie op maat gemaakt waarop de latten gemonteerd zijn. Deze latten zijn door ons op maat aangeleverd. De grote uitdaging hier was om ervoor te zorgen dat elk latje op de juiste plek werd gemonteerd.

In totaal zijn er 2.703 latten op de luifel geplaatst. Voor de luifel zijn 3 verschillende breedtematen gebruikt. Om te zorgen dat iedere lat op een specifieke plek werd gemonteerd zijn alle latten specifiek gelabeld. Deze latten zijn door Foreco op maat gemaakt en in 24 afzonderlijke pakketten geleverd. 

« Nieuws overzicht