Herontwikkeling van de Nieuwezijds Voorburgwal 225, Amsterdam

Het vroegere Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225 in Amsterdam is in opdracht van de Kroonenberg Groep herontwikkeld door de BAM. Het rijksmonument is naar een ontwerp van architectenbureau Rijnboutt getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw. 

Op de begane grond werden voorheen kranten gedrukt, nu wordt er gewinkeld. De winkelruimte in de voormalige drukkerij staat zelfs in directe verbinding met de Kalverstraat. De overige verdiepingen bieden 7.300 m2 state-of-the-art kantoorruimte in gebruik door videospelstudio Guerrilla Games.

De bovenste verdieping beschikt over een groot glazen zadeldak met een oppervlakte van 140 m2. De kantoren op deze verdieping baden dan ook in daglicht. Op een zonnige dag komt met daglicht ook veel zonnewarmte binnen. Gelukkig is hierop geanticipeerd.

Op de lichtstraat zijn namelijk louver systemen met kantelbare lamellen geplaatst. Sunshield systemen zijn uiterst effectief tegen opwarming door de zon. Daarbij laten ze zich ook heel nauwkeurig instellen voor daglichtbeheer.

Op het glasdak zijn 14 louver systemen geplaatst. De acht centraal gelegen lamellensystemen zijn rechthoekig van vorm. De louvers op de kopse kanten hebben de vorm van een driehoek en de links en rechts hierop aansluitende velden zijn trapeziumvormig.

Alle systemen zijn gemotoriseerd en worden eenvoudig met een afstandsbediening open of dicht gezet. Of elke gewenste stand daartussen. De vier naast elkaar gelegen systemen aan oost- en westzijde zijn synchroon geprogrammeerd, zodat deze zich als één systeem gedragen.

De zes systemen aan de uiteinden, de twee driehoeken en de vier trapezia, worden elk separaat bediend. Ook de lamellen van deze speciale vormen kunnen in elke gewenste positie worden gezet tussen volledig open en volledig dicht.

De BAM heeft gekozen voor de 96-E louver. Dit is een lamel met een breedte van 96 mm. De stapgrootte, de doorkijk tussen de louvers wanneer ze helemaal open staan, is 9 cm. De aluminium componenten zijn gecoat in RAL 8019, grijsbruin. De kunststof onderdelen zijn uitgevoerd in zwart.

Wilt u weten wat Sunshield voor u als bouwprofessional kan betekenen? Bel +31 (0)162 571 493, of stuur een mail naar info@sunshield.nl. Abonneren op de nieuwsbrief voor de aannemer kan ook, dan houden we enkele keren per jaar contact.

« Nieuws overzicht