Rockpanel zet zich nog meer in om de impact op het klimaat te verminderen door Cradle to Cradle Certified® te worden op het Silver-niveau van de productlijnen Rockpanel Colours en Rockpanel Natural

Rockpanel beschouwt circulaire economie en verantwoorde productiemethoden als cruciale initiatieven voor een duurzamere toekomst binnen de bouwindustrie. Als laatste stap op deze weg hebben ze externe validatie van hun verbeteringen ontvangen door Cradle to Cradle Certified® Silver te worden voor de productlijnen Rockpanel Colours en Rockpanel Natural.   

Rockpanel is ervan overtuigd dat bouwmaterialen het milieu zo min mogelijk moeten belasten. Daarom worden hun producten voor gevelbekleding gemaakt van overvloedig vulkanisch gesteente en gerecycled materiaal en streeft het bedrijf er voortdurend naar om de impact op het milieu gedurende de hele levenscyclus van de producten te beperken.  

Als gevolg van deze aanpak is Rockpanel onlangs Cradle to Cradle gecertificeerd op het niveau Silver voor het populairste assortiment Rockpanel Colours en het assortiment Natural. De certificering Cradle to Cradle Certified® is gebaseerd op Product Standard Version 4.0, de meest ambitieuze en werkbare wereldwijde standaard voor de ontwikkeling van producten die veilig, circulair en verantwoord gemaakt zijn. Jeroen Ebus, Management Director van Rockpanel, omschrijft het als opnieuw een initiatief dat de positie van Rockpanel als verantwoorde producent verstevigt: 

- "Cradle to Cradle Certified worden is cruciaal voor onze ambitie om bij te dragen aan een circulaire economie en een duurzamere bouwsector. We gebruiken onze kennis voortdurend om maatregelen te implementeren die kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de ROCKWOOL Group, en de nieuwe certificering stelt ons in staat om resultaten te meten," aldus Jeroen Ebus.    

Nauwe samenwerking met partners leidde tot certificering 

Om Cradle to Cradle Certified te worden, moest Rockpanel aantonen dat haar producten voldoen aan een groot aantal duurzaamheidseisen binnen vijf categorieën: Materiaalgezondheid, Productcirculariteit, Schone lucht en klimaatbescherming, Water- en bodembeheer en Sociale Rechtvaardigheid.  

In totaal heeft Cradle to Cradle Certified vier niveaus, van Brons tot Platina, waarbij Rockpanel een certificering op het niveau Zilver heeft ontvangen.   

"We hebben nauw samengewerkt met al onze partners in de toeleveringsketen en alle aspecten van onze producten en activiteiten. We zijn enorm dankbaar voor hun samenwerking en openheid om ons te helpen dit te bereiken", zegt Jeroen Ebus en voegt eraan toe: 

"Het verminderen van onze impact op het milieu staat elke dag bovenaan onze agenda, zowel bij Rockpanel als bij ROCKWOOL Group. Onze voortdurende inzet is nu gedocumenteerd met onze certificering voor Cradle to Cradle. Dit maakt het veel transparanter en eenvoudiger voor onze klanten en partners en helpt hen keuzes te maken met een verminderde impact op het klimaat", aldus Jeroen Ebus. 

Ambitie om te adviseren over esthetiek en duurzaamheid  

Jeroen Ebus geeft aan dat zowel architecten als bestekschrijvers de beste voorwaarden krijgen om duurzaam te bouwen met Rockpanel's kernproduct, gevelbekleding.  

"We hebben de uitdrukkelijke ambitie om onze positie als favoriete adviseur van de architect te versterken, wat ook inhoudt dat we hen kunnen adviseren over hoe esthetiek en duurzaamheid elkaar aanvullen met Rockpanel", zegt Jeroen Ebus. 

 Hij voegt eraan toe dat de benadering van circulariteit stevig verankerd is in de denkwijze van Rockpanel. Rockpanel is niet alleen Cradle to Cradle-gecertificeerd, maar biedt ook een recycling service waarmee producten kunnen worden teruggenomen en gerecycled bij de productie van nieuwe steenwolproducten. Zo bestaat Rockpanel tot 50% uit gerecycled materiaal.  

"Een duurzame aanpak zal altijd een kernwaarde zijn bij Rockpanel. En als we met onze zakenpartners en medewerkers praten, ervaren we een toenemende vraag naar zowel kennis als de juiste maatregelen om te kunnen investeren in duurzaamheid. Dit geeft ons het vertrouwen dat Rockpanel de goede kant op gaat", aldus Jeroen Ebus.   

Feiten 
Cradle to Cradle-gecertificeerd 

Cradle to Cradle Certified® is de toonaangevende multi-attribuutnorm die wereldwijd in verschillende bedrijfstakken wordt gebruikt door ontwerpers, merken en fabrikanten voor het ontwerpen en maken van producten die een gezonde, eerlijke en duurzame toekomst mogelijk maken.  

Al meer dan tien jaar helpt Cradle to Cradle Certified® bedrijven om materialen en producten te innoveren en te optimaliseren volgens 's werelds meest geavanceerde, op wetenschap gebaseerde maatstaven. 

Bron: Rockpanel

« Nieuws overzicht