Kies bewust voor PFAS-vrij blussen

Samen werken aan een betere toekomst met PFAS-vrij blusschuim doen we samen. Kies bewust voor PFAS-vrije blustoestellen. Lees meer over de actuele ontwikkelingen en de Europese regelgeving.

Waarom PFAS-vrij blussen?

Elk bedrijf krijgt ermee te maken. Waarom het van belang is voor mens en milieu om nu al te kiezen voor de transitie naar PFAS-vrij blussen, dat lees je hier. 

Wat is PFAS?

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor zo’n 10.000 chemische stoffen en hebben handige eigenschappen; zo zijn ze o.a. water-, vet- en vuilafstotend. Daardoor worden ze in allerlei producten verwerkt. Denk aan (regen)kleding, mobiele telefoons, cosmetica, antiaanbakpannen én in blusschuim. Blusschuim komt bij gebruik (in)direct in de grond terecht en uiteindelijk in ons voedsel en drinkwater. PFAS is niet afbreekbaar door de natuur en PFAS-houdend blusschuim bevat bewezen schadelijke stoffen. Daarom is er met voorrang Europese wetgeving gevormd, voor een versnelt verbod op de levering van PFAS-houdend blusschuim. Dit geeft wel aan dat de noodzaak tot het uitfaseren van PFAS-houdend blusschuim definitief aan de orde is.

Saval produceert sinds 2019 PFAS-vrij blusschuim en omarmt de logische stap naar een beter milieu. 

Het tijdspad naar PFAS-vrij

De Europese regelgeving is in de maak voor een verbod voor PFAS-houdend blusschuim. Dit is ingedeeld voor levering, gebruik en bezit. 

Verbod op levering, gebruik en bezit

Naar verwachting is er in 2024 een verbod op levering van PFAS-houdend blusschuim (voor zowel schuimblussers & bluswagens als vullingen) in heel Europa. De komende jaren wordt dit uitgebreid naar een verbod op ook gebruik én bezit! Alle blusmiddelen dienen, naar verwachting in 2029 en uiterlijk in 2030, in Europa PFAS-vrij te zijn.

Deze tijdslijn laat de verschillende fases zien:

Actuele tijdslijn:

Tijdlijn

  • 6 maanden na bekrachtiging gaat het verbod op levering van PFAS-houdend schuim in. Naar verwachting volgt in 2024 een verbod op levering van PFAS-houdend blusschuim (voor zowel schuimblussers & bluswagens als vullingen) in heel Europa.
  • Verbod op gebruik én bezit van blustoestellen met PFAS-houdend schuim.
    Naar verwachting is in 2029/2030 het totale verbod van kracht.
Slim uitfaseren - Kies voor duurzaam

PFAS is niet afbreekbaar en bewezen schadelijk voor mens en milieu. Kies als bedrijf daarom voor PFAS-vrij blussen. Saval levert heel bewust sinds 2019 PFAS-vrije blusmiddelen en wijst (klant)relaties actief op het belang daarvan. Plan zo een milieu- en kostenbewuste transitie naar PFAS-vrij blussen.

Benut de FireSafety Events 

Meld je gerust vast aan voor de FireSafety Events en laat je en/of je klanten goed informeren.

Klik hier om je aan te melden voor het event op 8 november in Dordrecht...

Samen maken we elk gebouw veiliger, mooier én het beheer gemakkelijker - met oog voor mens én milieu!

Klik hier voor de actuele status van de Europese regelgeving... 

« Nieuws overzicht