De potentie van EPS bij duurzame energetische renovatie | 05-november-2024 |
Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet een groot deel van de Nederlandse woningen worden verduurzaamd. Veel CO2 gaat verloren doordat woningen slecht geïsoleerd zijn, wat leidt tot energieverspilling. Renovaties zorgen echter ook voor CO2-uitstoot. Het is dus belangrijk dat energetische renovaties duurzaam en circulair worden uitgevoerd, met zo min mogelijk milieu-impact. EPS (geëxpandeerd polystyreen) blijkt hierin een uitstekende keuze, zelfs in vergelijking met bio-based materialen.
Levenscyclusanalyse (LCA)
IsoBouw biedt diverse isolatie-oplossingen met een minimale milieu-impact voor nieuwbouw en renovatie, met uitstekende energetische prestaties tot zelfs passief-huis-niveau. De vraag is hoe deze EPS-producten zich qua milieuprestatie verhouden tot andere gangbare isolatiematerialen, waaronder ook bio-based alternatieven.
Vooral bio-based materialen staan op dit moment in de schijnwerpers vanwege hun milieuvriendelijke imago. Belangrijk daarbij is, dat ze wel in totaliteit moeten worden beoordeeld. Waar komt de grondstof vandaan, wat zijn de transportafstanden, hoe ziet het productieproces eruit, welke bestanddelen worden toegevoegd, enz.?
Een levenscyclusanalyse beoordeelt de totale milieu-impact van een product, van productie tot einde levensduur. Deze brede kijk geeft vaak verrassende inzichten.
Objectieve beoordeling
In Nederland zijn de milieuprestaties van verschillende materialen opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Sinds 2018 laat IsoBouw de prestaties van haar producten vastleggen in deze database, zodat objectieve vergelijkingen mogelijk zijn. In juli 2023 zijn de LCA’s van 29 IsoBouw-producten geactualiseerd, wat opvallende resultaten opleverde. De isolatieproducten van IsoBouw, en EPS in het algemeen, scoren opvallend goed en laten een hele lage milieu-impact zien, vooral bij toepassing als vloerisolatie en op platte en hellende daken.
Ook de EPS-renovatieproducten van IsoBouw presteren onderscheidend goed op het gebied van milieukostenindicatoren (MKI), schaduwkosten en CO2-uitstoot. Een keuze voor deze isolatiematerialen kan daarom een aanzienlijke CO2-besparingen opleveren bij renovatieprojecten.
Via de website www.isobouw.nl/co2reduceren kun je een onafhankelijk onderzoeksrapport aanvragen over de prestaties van diverse isolatiematerialen. Je vindt er ook een rekentool om materialen te vergelijken en de milieuwinst inzichtelijk te maken.
« Nieuws overzicht