Licht

Verlichtingstechniek omvat alle techniek om licht te beïnvloeden. Naast het verlichten van binnen- en buitenruimten en het besturen van kunst- en daglicht, de signalering door licht. Lichttechniek omvat ook podiumverlichting en verlichting ten behoeve van filmproductie en fotografie.

« Thema overzicht

Expertartikelen

{--ALT--}

Hoogwaardig plafond voor hoogwaardige interieurs

Knauf Ceiling Solutions introduceert ADAGIO, een premium assortiment minerale plafonds die nieuwe normen stelt op het gebied van planning, ontwerp en realisatie van hoogwaardige plafondoplossingen voor moderne en comfortabele interieurs.

{--ALT--}

Kostbaar Erfgoed: Daglichtinnovatie in Monumentale Gebouwen

Een daglichtbuis kan in een monumentaal gebouw worden geïnstalleerd om op een subtiele manier daglicht naar binnen te brengen zonder de architectonische details van het gebouw te schaden. Monumentale gebouwen hebben vaak unieke architectonische kenmerken en beperkingen, zoals historische waarde en beschermde structuren, waardoor moderne ramen niet toegestaan zijn.

{--ALT--}

FAKRO maakt het gemakkelijk

In Nederland zijn circa 6,5 miljoen gebouwen toe aan renovatie. Een enorme opgave. Door alleen al oude dakramen te vervangen door nieuwe kunnen we een enorme verduurzamingsslag maken. FAKRO is een innovatieve dakraamproducent en biedt een ruim assortiment duurzame en ecovriendelijke (plat)dakramen. Deze bieden een optimale lichtinval, goede thermische waarden en ventilatie en gebruiksgemak. Naast producten biedt FAKRO ook totaaloplossingen om de verduurzaming van woningen te kunnen versnellen. Zoals Prefab-oplossingen en de Life Cycle Service.


Basiskennis bouwkunde

{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Beglazing, beglazingssystemen

Onder beglazing en beglazingssystemen voor ramen en deuren verstaan we het lichtdoorlatend afsluiten van openingen met platen van glas of kunststof.
{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Daglichtbuizen

Hoe vaak schakel je overdag boven het te donkere aanrecht of bureau de lamp aan, omdat je je niet in je vingers wilt snijden, of een document niet kunt lezen? Wellicht wordt die plek goed bruikbaar als er een daglichbuis geïnstalleerd wordt.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Buitenverlichting, lampen

Als elektrische lichtbronnen voor buitenverlichting komen in aanmerking lagedruk gasontladingslampen (dit zijn de TL-lampen, de compacte fluorescentielampen - waarvan bepaalde typen ook wel bekend staan als spaarlampen - en de lagedruk natriumlampen), hogedruk gasontladingslampen in diverse uitvoeringsvormen en LED-lampen.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Buitenverlichting, armaturen

Buitenverlichtingsarmaturen worden in de openlucht toegepast voor de verlichting van verkeerswegen, woonwijken, terreinen, parken, sportvelden en als functionele of decoratieve verlichting van gebouwen, monumenten en beplanting.
{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Daglicht via daken

Onder daglicht via daken worden verstaan daglicht via hellende en platte daken.
{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Lichtstraten

Lichtstraten worden in platte en flauwhellende daken toegepast in buitentoepassingen zoals carports, veranda’s, opslag- en bedrijfshallen, fietsenstallingen en wandelpromenades.

Meer over

{--ALT--}

Bespaar energie met de beste daglichtsturing op de markt

Gebouwen energiezuiniger, veelzijdiger en toekomstbestendiger maken, en tegelijk het leven eenvoudiger maken voor installateurs, voorschrijvers en eindgebruikers. Dat is het idee achter de nieuwe reeks plafonddetectoren P40 en M40 van Niko. Het volledige portfolio met 230 V en DALI-2-gecertificeerde detectoren biedt heel wat nieuwe mogelijkheden voor intelligente lichtsturing. 

{--ALT--}

Composiet lichtmasten voor diverse toepassingen als alternatief voor staal en aluminium…

Composiet lichtmasten zijn onderhoudsvrij, lichtgewicht en extreem sterk. De composiet lichtmast focust zich op esthetische aspecten en een hoge kwaliteit. Het productieproces vindt plaats bij Formenta Ab. in Zweden, met een maximaal respect voor de leefomgeving en is ISO9001 en 14001 genormeerd. Zeker ten opzichte van de alternatieven in staal en aluminium zijn de voordelen aantoonbaar, zonder aan kwaliteit te verliezen.

{--ALT--}

De Powerdaylight Cradle

De Powerdaylight Cradle met vlakke glasplaat maakt deel uit van onze nieuwe generatie daglichtbuizen. Het design en de esthetiek van een vast glazen daklicht, gecombineerd met de geavanceerde technieken van een daglichtbuis.