Circulariteit

Een circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. De energie voor een zuivere kringloopeconomie dient afkomstig te zijn van hernieuwbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem. Het tegenovergestelde van de kringloopeconomie is de lineaire economie, waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen.

« Thema overzicht

Expertartikelen

{--ALT--}

Unilin Insulation: duurzaam en circulair bouwen met Utherm Next

Circulair bouwen wordt langzaam maar zeker de norm, ook voor platte daken. Dat betekent dat deze daken zo ontworpen en opgebouwd worden dat de materialen na verloop van tijd kunnen worden gedemonteerd, gerepareerd en hergebruikt of gerecycled. Unilin Insulation speelt daar vol op in met de nieuwe isolatieplaat Utherm Next.

{--ALT--}

Brandvertragend hout voor veiliger bouwen

Veiligheid eerst; Wij begrijpen hoe belangrijk brandveiligheid is. In veel bouwvoorschriften is het gebruik van brandvertragend materiaal verplicht in specifieke situaties, zoals commerciële gebouwen, scholen en openbare instellingen. Het gebruik van brandvertragend hout helpt om aan deze voorschriften te voldoen. 

{--ALT--}

Panasonic en tado° bundelen hun krachten om slimme warmtepompoplossingen te bieden

tado° en Heating & Ventilation A/C Company van Panasonic Corporation onthullen een nieuwe samenwerking, waarbij ze state-of-the-art warmtepompproducten en -technologie combineren met toonaangevende diensten voor smart heating control en energiebeheer. Deze samenwerking is onderdeel van de missie van beide bedrijven om huizen koolstofvrij te maken en klanten te helpen besparen op energiekosten.


Basiskennis bouwkunde

{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Minerale isolatie (glaswol, steenwol, cellulair glas, perliet, aerogel)

Glaswol, steenwol, cellulair glas, perliet, vermiculiet, geëxpandeerde klei en aerogel als thermische isolatiematerialen zijn van minerale oorsprong, de (oorspronkelijke) basisgrondstof is een delfstof.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen of PV panelen genoemd, zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse dakenlandschap.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Ventilatiesystemen A, B, C, D (NEN 1087)

In deze Basiskennis Installaties besteden we niet alleen aandacht aan de klassieke indeling van de ventilatiesystemen volgens NEN 1087.

Meer over

{--ALT--}

Na-isoleren met innovatieve waterkerende profielplaten

SlimFix Reno-Pro is een nieuwe renovatieplaat van IsoBouw voor het na-isoleren van hellende daken op een dragend dakbeschot. SlimFix Reno-Pro is een matrijsgevormde isolatie met bijzondere vormgeving. Hierdoor is de plaat gemakkelijk te verwerken, sluiten ze goed op elkaar aan is er een waterafvoer.

{--ALT--}

Circulaire verbouwing: Oude beveiligingsdraaideur hergebruikt

Een beveiligingsdraaideur vormt een scheiding tussen een onbeveiligd en beveiligd gebied en maakt in deze positie veel draaiuren. De entree moet tijdens de gehele levensduur een veilige en betrouwbare toegang vormen voor de gebruikers. Soms is er behoefte aan beveiligingsupgrades of, door een verbouwing bijvoorbeeld, voorkeur voor een andere uitstraling. Dan komt de klant vaak bij ons voor een nieuwe deur, maar dat hoeft echt niet altijd!

{--ALT--}

Gevelbranche en overheid tekenen samen akkoord Circulaire Geveleconomie

Materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, wordt in een nieuw gebouw, zo mogelijk, weer een onderdeel van een gevel. In deze kringloop heeft CO2  reductie naast circulariteit een hoofdrol. Met het ondertekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie op 1 februari 2024 zijn de afspraken rondom dit proces door de betrokken brancheorganisaties en overheid vastgelegd.