Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

146

Doorontwikkeling N-type zonnepanelen drukt productiekosten

Groothandel in zonne-energieproducten 4blue presenteert met URECO, een grote Taiwanese Tier 1 fabrikant van zonnepanelen, een nieuwe lichting N-type Glas Glas zonnepanelen. Belangrijk kenmerk is dat deze panelen niet meer uitgerust zijn met vierkante zonnecellen, maar met grotere rechthoekige zonnecellen. De panelen zijn weliswaar iets groter, maar een stuk lichter omdat de glasdikte van 2.00 millimeter naar 1.6 mm is aangepast. Zowel de productiekosten als de logistieke kosten worden hiermee gedrukt.  


Kleine innovatieprojecten gezocht met grote impact op de energiesector

Op 4 juni 2024 opent een nieuwe subsidie voor kleine innovatieprojecten die voor grote veranderingen kunnen zorgen in de energiesector. De subsidie is bedoeld voor kleine bedrijven, zoals start-ups, die ideeën hebben die opwek van hernieuwbare (duurzame) energie op zee en land slimmer, betaalbaar, schoner en veiliger te maken. De innovaties moeten uiterlijk in 2034 op de markt komen.


Hoger rendement en minder milieu-impact voor warmtepompen

Een hoger rendement op zowel tapwater als ruimteverwarming: deze eigenschappen blijken uit testen voor gecontroleerde kwaliteitsverklaringen voor de nieuwe lucht/water-warmtepompen uit de SUZ-lijn van Mitsubishi Electric. Daarnaast worden minder kritische materialen gebruikt voor de warmtepompen.


Onderzoek en onderwijs broodnodig voor veilige bouwmethodetransitie

De bouw- en vastgoedsector wil op korte en lange termijn de CO2-uitstoot fors verminderen. Door hier budgetten aan te koppelen, verdwijnt de vrijblijvendheid. Alle ogen zijn gericht op de energie- en materialentransities, om duurzamer te bouwen. Maar als bouwmethodieken veranderen, geven we dan wel voldoende aandacht aan brandveiligheid?


Steeds meer miljarden naar warm­te­pom­pen, zon­ne­pa­ne­len en isolatie

Corporaties gaven in 2023 ruim 9 miljard euro uit aan onderhoud en verduurzaming. Woningeigenaren vroegen voor 115.175 woningen ISDE-subsidie aan. Het aantal warmtepompen in de bestaande bouw? Bijna 110.000, waarvan minimaal de helft hybride. Er is werk aan de winkel in de bestaande gebouwde omgeving.


Meld thuisbatterijen aan op energieleveren.nl

Wie in Nederland een thuisbatterij laat installeren, is verplicht technische gegevens van deze installatie te registreren. Netbeheerders moeten immers rekening kunnen houden met de elektriciteit die via deze thuisbatterij aan het net kan worden onttrokken en geleverd, bijvoorbeeld om lokale overbelasting (netcongestie) te voorkomen.


Gemeenten en provincies krijgen hulp bij inpassing energie-infrastructuur

Een nieuwe expertpool helpt gemeenten en provincies bij ruimtelijke procedures van grote energie-infrastructuurprojecten. Nieuwe infrastructuur is nodig om duurzame energie bij bedrijven en mensen thuis te brengen. Gemeenten en provincies kunnen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om hulp vragen.


Vastgoed upgraden en biobased bouwen centraal op vakbeurzen in mei

Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei vinden in de Brabanthallen in Den Bosch weer gelijktijdig de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats. Belangrijkste thema’s zijn daar er de verbetering van - al dan niet monumentaal - vastgoed en innovaties in hout, biobased en hybride bouw. Toegang is gratis voor professionals. 


Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

TNO, de organisatie voor toegepaste wetenschap en technologie, is druk bezig haar omvangrijke vastgoedportefeuille te verduurzamen. Het draait daarbij om kantoren en ook,  bijzondere gebouwen zoals clean rooms, laboratoria en zelfs een boortoren. Hoe pak je zoiets aan? En welke rol speelt samenwerking met partners hierbij?


EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Het Europees Parlement geeft groen licht om digitalisering, harmonisatie en duurzaamheid in de bouwsector te stimuleren door definitief goedkeuring te geven aan de herziening van de Verordening bouwproducten (Construction Products Regulation, CPR). Dit betekent onder andere dat fabrikanten de milieu-impact van bouwproducten in Europa straks op dezelfde manier inzichtelijk moeten maken.  


Maatregelen tegen vol stroomnet in Flevopolder, Gelderland en Utrecht versneld en uitgebreid

Nederlandse huishoudens, bedrijven en organisaties verduurzamen in hoog tempo. Dat is goed nieuws voor de energietransitie en maakt Nederland minder afhankelijk van het buitenland, maar legt tegelijkertijd een grote druk op het stroomnet. De overheid en netbeheerders hebben daarom eerder maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Omdat met name het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht sneller tegen de grenzen aanloopt worden de maatregelen in deze regio versneld ingevoerd en uitgebreid.


Wgiw: belangrijke schakel in regionale energiestrategie

Op 23 april heeft de Tweede Kamer de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (Wgiw) aangenomen. Dat is goed nieuws, want hiermee kunnen gemeenten duidelijkheid bieden over de alternatieven voor het gebruik van aardgas. Het wetsvoorstel stelt gemeenten in staat om een warmteprogramma op te stellen waarmee ze inzichtelijk maken welke gebieden en in welke termijn van het aardgas af gaan en wat de mogelijke warmtealternatieven zijn. De Wgiw stelt ook de kaders waarmee de betaalbaarheid van collectieve warmtenetten wordt geborgd.

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie