

Duurzaamheid & Energiegids overzicht
274
10-januari-2024
Einde generieke verrekenfactor warmtepompen
De verrekenfactor voor de milieuprestatie van warmtepompen is per 31 december 2023 gestopt. De afgelopen maanden zijn de milieuverklaringen voor warmtepompen geactualiseerd waardoor de verrekenfactor voor het merendeel van de situaties niet meer nodig is.

10-januari-2024
ISDE: Wat is er gewijzigd vanaf 1 januari 2024?
ISDE is toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2, maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

10-januari-2024
VSK Duurzaamheidsroute
VSK is dé beurs waar je in één bezoek op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in de wereld van installatie. Op verschillende podia en locaties vind je een afwisselend en branchegericht programma. Prachtige gelegenheid om jouw kennis bij te spijkeren en slimmer naar huis te gaan.

20-december-2023
Subsidieregeling voor verduurzaming woningen en gebouwen opnieuw open
Huiseigenaren en bedrijven kunnen komend jaar opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning of (kantoor)gebouw. Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Het budget is met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is de ISDE op een aantal punten gewijzigd zodat de regeling toegankelijker wordt voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen.

15-december-2023
AM gaat Oude Rechtbank Amersfoort herontwikkelen tot innovatieve kantoorlocatie
Gebiedsontwikkelaar AM gaat de voormalige rechtbank in Amersfoort herontwikkelen tot een innovatieve werk- en ontmoetingsplek voor de stad. Na een intensieve tenderprocedure heeft de gemeente Amersfoort gekozen voor het transformatieplan van AM, dat zich onderscheidt door aandacht voor verbinding met het Stationsplein, het opvallende ontwerp en een sterke focus op duurzaamheid, waarbij een groot deel van het bestaande gebouw wordt hergebruikt.

13-december-2023
Van 9 naar 15 procent hernieuwbare energie
Het percentage hernieuwbare energie in Nederland steeg van 9 in 2019 naar 15 in 2022. De doelstelling van Nederland is dat 27 procent van het energieverbruik in 2030 uit hernieuwbare bronnen komt, zoals biomassa, zon en wind. De doelstelling hangt samen met de Europese Green Deal, die precies vier jaar geleden door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Dit meldt het CBS.

13-december-2023
Inventum Technologies opent in Houten tweede fabriek inclusief opleidings- en trainingsfaciliteit
Boiler- en warmtepompfabrikant Inventum Technologies opende op 7 december in Houten een nieuwe productiefaciliteit voor ventilatiewarmtepompen. Deze fabriek is goed voor een extra capaciteit van 80.000 warmtepompen per jaar. Bovendien biedt het nieuwe pand trainingsfaciliteiten om installateurs op te leiden.

13-december-2023
6,5 miljoen euro voor verbeteren ventilatie op Bossche scholen
Het college maakt vier miljoen euro vrij voor het verbeteren van de ventilatie op de Brede Bossche Scholen (BBS) en tweeënhalf miljoen voor andere scholen. De gemeente investeert in BBS Hambaken, BBS Haren, Donk en Reit, BBS aan de Aa en BBS de Graaf. Het aanpakken van de ventilatie wordt waar mogelijk gecombineerd met regulier onderhoud aan de gebouwen. Denk aan het vervangen van de vloerbedekking of schilderwerk.

13-december-2023
Alklima introduceert koelen en verwarmen via onzichtbare wand-inbouwunit
Kun je een binnenunit zo wegwerken dat hij echt onzichtbaar is? Met de introductie van de nieuwe Mitsubishi Electric SFZ-M biedt Alklima een wand-inbouwunit die de installateur, op een tweetal roosters na, volledig onzichtbaar kan wegwerken. Vooral de flexibele toepassingsmogelijkheden zijn opvallend; dat komt mede doordat men de luchtaanzuigsectie kan verplaatsen. Daardoor is de inbouwunit zowel via een voorzetwand, een omkasting of in een kast in de ruimte te plaatsen.

13-december-2023
Een slecht binnenklimaat? Zo voorkom je gezondheidsklachten!
Uit onderzoek van Gezond Binnen blijkt dat één op de vijf respondenten (22%) klachten ziet bij hun kinderen na een dag op de opvang of school. In veel woningen laat de binnenluchtkwaliteit ook te wensen over. Zelfs in nieuwbouwwoningen. Deze zijn vaak te goed geïsoleerd, waardoor vocht niet meer weg kan. Dat zorgt voor vochtplekken en schimmelvorming in de woning met gezondheidsklachten als gevolg. Hoe kan je dat voorkomen?

07-december-2023
Revolutie Nederlandse woningmarkt
Ballast Nedam Development neemt als eerste bouw- en ontwikkelbedrijf van Nederland de stap om de CO₂-opslag in haar woningbouwprojecten aan te bieden op de markt, een historisch moment voor de bouw- en vastgoedsector. Dit doet het bedrijf met hulp van klimaatstichting Climate Cleanup Foundation. Het eerste project dat het bedrijf vandaag aankondigt is het ‘Natuurhuis’, een ‘klimaatpositief’ project: het slaat meer CO₂ op dan dat het hele bouwproces uitstoot.

07-december-2023
BAM levert Energiehub050 op
BAM Integrale Projecten Noord heeft het gebouw voor Energiehub050 opgeleverd aan het Alfa-college Groningen. Energiehub050 is een unieke tijdelijke leeromgeving met vele circulaire en duurzame toepassingen. Het is mogelijk om het gebouw volledig te demonteren. Energiehub050 levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van Noord-Nederland om koploper te zijn in de energietransitie.

06-december-2023
"Flexwoningen bouwen is pionieren"
Meestal zijn het woningcorporaties die sociale huurwoningen bouwen. De gemeente Oude IJsselstreek in Gelderland pakte het anders aan en organiseerde een aanbesteding voor marktpartijen. Projectleider bij de gemeente, Harm Leijssen, vertelt hoe. "De professionals van het Expertteam Woningbouw dachten goed met ons mee."

30-november-2023
90 klimaatkwetsbare wijken in Nederland
Klimaatrisico’s zijn nu nog nauwelijks ingeprijsd, waardoor woningen met hogere klimaatrisico’s zelden een prijskorting hebben bij woningaankopen. Hierdoor drukken de lasten van potentiële klimaatschade in de toekomst onevenredig zwaar op kopers, terwijl bij huizenbezitters onderwaarde dreigt, wat kan leiden tot een restschuld. Dat concludeert ABN AMRO in de studie ‘Stapeling klimaatrisico’s en financiële draagkracht op de woningmarkt’.

29-november-2023
Aardgasverbruik woningen daalt het meest in westen van Nederland
In 2022 verbruikten Nederlandse woningen bijna 22 procent minder gas dan een jaar eerder. Vooral in enkele Noord- en Zuid-Hollandse gemeenten daalde het aardgasverbruik sterk. In minder stedelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land, daalde het verbruik minder sterk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

23-november-2023
Invloed van energielabel op huizenprijs
Wat is op dit moment de invloed van energielabels op de huizenprijzen? En spelen er naast het energielabel nog andere zaken mee die van invloed zijn, zoals vloeroppervlakte, woningtype en locatie? Het Kadaster deed er onderzoek naar en trekt 4 conclusies.

15-november-2023
Recordaantal warmtepompen geplaatst
Dit jaar plaatsen installateurs naar verwachting 167.000 warmtepompen in woningen. Dat is een toename van 51,8% ten opzichte van 2022. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 groeide het aantal geplaatste warmtepompen vorig jaar ook al met 52%. In bestaande woningen is het aantal geplaatste warmtepompen dit jaar meer dan verdubbeld.

15-november-2023
Sector slaat handen ineen voor prestatieborging van warmtepompen
Installateurs, fabrikanten en de overheid hebben afgesproken om samen te werken aan de prestatieborging van (hybride) warmtepompen. Hiermee krijgen kopers van een warmtepomp de zekerheid dat een warmtepomp een bepaalde warmtevoorziening en energiebesparing realiseert. Die zekerheid maakt de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker. De afspraken zijn onderdeel van het eerder aangekondigde plan om een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht te stellen voor huishoudens van grondgebonden woningen die de aanschaf binnen zeven jaar kunnen terugverdienen.

15-november-2023
200 miljoen voor grootschalige aanpak biobased bouwen
De verschillende betrokken ministeries* trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased bouwen is een kansrijke methode om de impact op het milieu van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen. De biobased bouwen ambitie is om in 2030 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren.

14-november-2023
Tegemoetkoming voor uitvoeringskosten landelijk gebied
Het rijk stelt dit jaar een eenmalige decentralisatie-uitkering beschikbaar als bijdrage aan de gemeentelijke kosten voor het opstellen van gebiedsprogramma’s. Daarin worden de opgaven uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied uitgewerkt. Het bedrag per gemeente volgt in de decembercirculaire 2023.

14-november-2023
VBI biedt unieke nieuwgarantie op gebruikte kanaalplaten
In Rotterdam wordt hard gewerkt aan de Upcycle Mall, een milieupark waarvan het beeldbepalende gebouw volledig circulair wordt gebouwd. VBI levert voor het park gebruikte kanaalplaten met nieuwgarantie. Volgens Peter Musters van VBI sluit dit project perfect aan bij de bedrijfsstrategie van de vloerenproducent. “We bieden als VBI al een retournamecertificaat waarmee we ons verplichten geleverde kanaalplaten retour te nemen aan het eind van de levensduur van een gebouw. Ook proberen we de markt te stimuleren tot de- en remontabel bouwen. Daar voegen we nu een derde element aan toe, refurbished kanaalplaten met garantie.”

09-november-2023
Levend beton verduurzaamt ARTIS-Aquarium
De restauratie van het ARTIS-Aquarium is in volle gang. De constructie van het rijksmonument is in 142 jaar tijd ernstig aangetast door het zoute water, waardoor de complete zoutwaterzijde van het gebouw vervangen moet worden. De restauratie grijpt ARTIS ook aan om het rijksmonument te verduurzamen en is samen met partners Salverda Bouw en BBN op zoek gegaan naar duurzame alternatieven.
Levend beton met microben en betonwapening van duurzaam basaltvezel beschermen het Aquarium straks tegen miljoenen liters water en verdubbelen naar verwachting de levensduur.

07-november-2023
Schonere en stillere bouw dankzij € 1 miljard van Rijksoverheid
De bouwsector staat voor de gezamenlijke uitdaging om stappen te zetten naar een duurzame bouw. Met het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) wordt samengewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren.

03-november-2023
De binnenhaven van de toekomt: Smart Port Waalwijk
Op 1 november jl. werd de Regio Deal Midden-Brabant ondertekend. Binnen deze deal werken de Rijksoverheid, gemeenten, onderwijs- en kennisinstellingen en bet bedrijfsleven samen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, wonen en werken in onze regio. Het Rijk investeert 12,5 miljoen euro in deze deal. Waalwijk ontvangt hiervan 3 miljoen euro voor het project Smart Port Waalwijk.

01-november-2023
Edge en NUDUS onthullen ontwerp Net Zero Carbon-kantoorgebouw voor Coolsingel in Rotterdam
In samenwerking met de gemeente Rotterdam onthullen vastgoedontwikkelaar Edge en architectenbureau NUDUS met trots het ontwerp van EDGE Coolsingel. Dit innovatieve ontwerp, gelegen aan de Coolsingel in Rotterdam, combineert het architecturale erfgoed van Rotterdam met een toekomstgerichte visie. Met het doel om het eerste Net-Zero Carbon-kantoorgebouw van de stad te brengen, zetten Edge en NUDUS een nieuwe maatstaf op deze prominente locatie tegenover het stadhuis.

25-oktober-2023
Technieksector: pak netcongestie ook achter de meter aan
De problemen op het elektriciteitsnet kunnen voor een belangrijk deel worden opgelost door technische systemen in gebouwen en woningen slimmer aan te sturen. Volgens Techniek Nederland kunnen maatregelen ‘achter de meter’ de piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk met 25% verminderen. De brancheorganisatie voor de technieksector zegt dit in een reactie op de Kamerbrief van minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat over netcongestie die vandaag verschijnt. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Door overbelasting van het net loopt de energietransitie vertraging op. De technieksector kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing. We kunnen netcongestie bijvoorbeeld verminderen door duurzaam opgewekte energie te delen met huizenbezitters of bedrijven in de directe omgeving. Overheid en netbeheerders zouden dat wettelijk mogelijk moeten maken.’ Techniek Nederland ziet technische maatregelen niet als de enige oplossing voor netcongestie; energiebesparing en uitbreiding en verzwaring van het net blijven noodzakelijk.

19-oktober-2023
Overheid en netbeheerders nemen maatregelen tegen vol stroomnet
Nederlandse huishoudens en bedrijven verduurzamen in recordtempo en fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame elektriciteit. Daarmee komen de Nederlandse klimaatdoelen voor het eerst binnen bereik, maar de uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen het kabinet en de netbeheerders nieuwe maatregelen om te zorgen dat er in de toekomst voldoende ruimte blijft voor woningbouw, economische ontwikkeling en de verduurzaming van huishoudens, mobiliteit en bedrijven zoveel mogelijk door kan gaan. Deze maatregelen zijn gericht op het sneller uitbreiden van het stroomnet, beter benutten van de huidige ruimte op het net en het verplaatsen van de vraag naar elektriciteit buiten piekuren.

11-oktober-2023
Betere milieuscore met EPS-isolatie
Met de eisen die gesteld worden aan de milieuprestatie van gebouwen (MPG) is het van groot belang om kritisch te kijken naar de producten die we gebruiken in de bouw. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om inzicht te hebben in de milieubelasting van bouwmaterialen, zoals de Nationale Milieudatabase (NMD). De EPS-isolatieproducten van IsoBouw scoren daarin uitzonderlijk goed.