Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

275

Eerste energiehub in provincie Utrecht een feit: zo kunnen bedrijven toch uitbreiden

Op woensdagochtend 25 september is energiehub (e-hub) EMCU op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht officieel van start gegaan. Het is de allereerste e-hub in de provincie Utrecht. Een belangrijke mijlpaal, zeker omdat de situatie op het stroomnet in specifiek deze provincie nijpend is. Door slim samen te werken en te sturen op het energiegebruik creëren de vijf deelnemende bedrijven mogelijkheden om verder te verduurzamen of uit te breiden, ondanks de file op het stroomnet (netcongestie).


BAM start met industriële en circulaire productie van houten woning-concept Flow

Na drie jaar innoveren, ontwerpen, engineeren, testen en bouwen van een unieke platformtechnologie, is BAM gestart met de productie van haar circulaire houten Flow-woningen. In de hightech productiefaciliteiten in Oudkarspel en Heerhugowaard ontwikkelt en realiseert BAM Wood Concepts de hoogwaardige elementen van Flow, het duurzame, industriële, digitale en modulaire woonconcept van BAM.


Nieuwe Pirrouet® -fabriek van Vandersanden haalt jaarlijks tot 2280 ton CO₂ uit de lucht

Vandersanden, het grootste familiebedrijf in Europa dat bakstenen produceert, heeft de eerste Pirrouet®-fabriek in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem, officieel geopend. Het gaat om een investering van 32,5 miljoen euro. De fabriek produceert bij maximumcapaciteit jaarlijks 20 miljoen CO₂-negatieve Pirrouet®-gevelstenen. Een ton van deze stenen nemen tijdens het uitharden 60 kg CO₂ op, en het volledige productieproces wordt aangedreven door groene energie van zonnepanelen en een eigen windturbine. “Met de fabriek leveren we een aanzienlijke bijdrage aan CO₂-reductie en versterken we onze ambitie om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te opereren”, zegt Johan Deburchgrave, CEO van Vandersanden.


Innovatieve ‘warmtewingevel’ gelanceerd: enorme vooruitgang op het gebied van duurzaamheid

Op woensdag 18 september 2024 lanceerden AkzoNobel, Aldowa en Calosol een unieke technologische ontwikkeling die een grote stap voorwaarts betekent op het gebied van duurzaamheid in de bouwsector. Met de innovatieve ‘warmtewingevel’ kunnen gebouwen voortaan verwarmd én gekoeld worden, zonder in te hoeven leveren op de esthetische waarde van het pand. De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en oplossingen.


Zonnepanelen uitgerust met kunstmatige intelligentie

De nieuwe energieleverancier Sunergy, een energieleverancier gericht op zonnepaneeleigenaren, lanceert de SlimmeRik. Het algoritme van de SlimmeRik kan zonnepanelen, laadpalen en batterijen slim aansturen. Daarmee lost het een veelvoud van de problemen op waar zonnepaneelbezitters tegenaan lopen. 


Woningbouwers positief over woningbeleid kabinet-Schoof

Branchevereniging WoningBouwersNL is te spreken over het regeerprogramma als het gaat om het woningbeleid van het kabinet-Schoof. De plannen zijn volgens de organisatie "doordacht en goed uitgewerkt". Dit is een opvallend contrast met de kritische houding die de brancheorganisatie aannam ten opzichte van het woningbeleid van het vorige kabinet.


Primeur bij verduurzamen 31 woningen in Warmond

BAM Wonen gaat samen met Woonstichting Stek in Warmond 31 woningen verduurzamen. Zo hebben de bewoners straks een comfortabele, energiezuinige en toekomstbestendige woning. De communicatie met bewoners is intussen gestart en na hun instemming zal de renovatie in november 2024 beginnen. De verwachte oplevering is maart 2025. Het project heeft een bijzondere primeur: de toepassing van een biobased dakisolatiepakket van stro.


Grootste warmtepomp van Nederland in gebruik genomen

Begin september openden Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in Utrecht de grootste warmtepomp van Nederland. Met deze pomp kan Eneco de warmte van het gezuiverde afvalwater van HDSR inzetten als nieuwe energiebron voor het warmtenet. Circa 20.000 huishoudens in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein kunnen voortaan rekenen op de duurzame warmte.


Verbouwing dak NEMO Science Museum van start

Het dak van NEMO Science Museum is het hoogste stadsplein van Nederland met een prachtig uitzicht over de stad Amsterdam. De gerenommeerde architect van het iconische gebouw, Renzo Piano, had met het dak van NEMO destijds een Italiaans piazza voor ogen - een plek voor verrassende ontmoetingen. Het dak is aan groot onderhoud toe en dat bood de kans om te dromen over een nieuwe invulling van het dak, gebaseerd op de visie van Piano, de toekomstplannen van NEMO en met aandacht voor vergroening en verduurzaming. In het nieuwe ontwerp wordt het dak een groene oase met openluchtpodium waar iedereen welkom is en waar wetenschap en technologie in een afwisselend programma geagendeerd worden. De realisatie van het dak vindt plaats in het jaar dat Amsterdam 750 jaar wordt: 2025. Het vernieuwde groene dak is dan ook een cadeau van NEMO aan de stad.


IsoPet duurzame isolatie van gerecyclede plastic flessen

VisscherHolland Bouw presenteert de nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzame isolatie. IsoPet is een polyesterwol, gemaakt van gerecyclede plastic flessen en wordt gebruikt als thermo- en akoestische isolatie. IsoPet is uitermate geschikt voor muurisolatie, scheidingsisolatie en isolatie van hellende daken en verkrijgbaar in panelen en rollen.


Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot door innovatieve upcycling van betonpuin

Een nieuwe gezamenlijke onderneming van Dura Vermeer en C2CA gaat een installatie bouwen die naar schatting een CO2-reductie van 30.000 ton op jaarbasis realiseert door betonpuin te upcyclen. Het innovatieve proces produceert, naast teruggewonnen grind en zand, een supplementair cementeus materiaal (SCM) dat als vervanging kan dienen voor cement bij de productie van nieuw beton. Dat Dura Vermeer en C2CA ook zelf voor de activatie van deze ultrafijne cementfractie zorgen, is uniek in de bouwsector. De eerste nieuwe installatie in de regio Rotterdam kan per jaar 150.000 ton betonpuin verwerken. Het bedrijf wordt hiermee de leverancier van circulaire betongrondstoffen voor nieuwe betonprojecten in Nederland. Naar verwachting wordt de installatie in het tweede kwartaal van 2025 in gebruik genomen. 


Vereniging Eigen Huis start pilot met thuisbatterijen bij leden

Vereniging Eigen Huis is een pilot gestart met het testen van thuisbatterijen in allerlei woonsituaties. De apparaten worden in veertien verschillende woningen van leden geïnstalleerd om te onderzoeken wat energieopslag nu en in de toekomst kan betekenen voor huiseigenaren. De vereniging zal haar leden en hun bevindingen twee jaar lang op de voet volgen.