Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

162

Overheid en netbeheerders nemen maatregelen tegen vol stroomnet

Nederlandse huishoudens en bedrijven verduurzamen in recordtempo en fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame elektriciteit. Daarmee komen de Nederlandse klimaatdoelen voor het eerst binnen bereik, maar de uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen het kabinet en de netbeheerders nieuwe maatregelen om te zorgen dat er in de toekomst voldoende ruimte blijft voor woningbouw, economische ontwikkeling en de verduurzaming van huishoudens, mobiliteit en bedrijven zoveel mogelijk door kan gaan. Deze maatregelen zijn gericht op het sneller uitbreiden van het stroomnet, beter benutten van de huidige ruimte op het net en het verplaatsen van de vraag naar elektriciteit buiten piekuren.


Betere milieuscore met EPS-isolatie

Met de eisen die gesteld worden aan de milieuprestatie van gebouwen (MPG) is het van groot belang om kritisch te kijken naar de producten die we gebruiken in de bouw. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om inzicht te hebben in de milieubelasting van bouwmaterialen, zoals de Nationale Milieudatabase (NMD). De EPS-isolatieproducten van IsoBouw scoren daarin uitzonderlijk goed.


Meer woningen en gebouwen aangesloten op warmtenetten in 2022

Grote warmtenetten zorgden in 2022 voor een besparing van 63,1% in CO2-uitstoot (vergeleken met warmte door cv-ketels). Iets meer dan in 2021. Dat blijkt uit duurzaamheidsrapportages van warmtebedrijven die via warmtenetten (ook wel stadsverwarming) warmte leveren aan woningen en gebouwen in Nederland. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verzamelt de rapportages en analyseert deze.


Klimaatscenario’s KNMI

“Voor een klimaatbestendige toekomst van Delfland moeten we nú met elkaar aan de slag. Want de KNMI-klimaatscenario’s laten zien hoe belangrijk het is dat we niet in het scenario met de grootste risico’s terechtkomen.” Dat stelt Piet-Hein Daverveldt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland, in een eerste reactie op de nieuwe klimaatscenario’s die het KNMI op 9 oktober presenteerde.


Grote kerk duurzaam gebouwd

Het kruisvormige gebouw met een 46 meter hoge toren, biedt straks plaats aan maar liefst 2000 personen. Het functioneel ontworpen gebouw krijgt, naast gebruiksruimten als sanitair, garderobe, mortuarium en keuken, vijf zalen voor verenigingsactiviteiten en catechisatie en een bibliotheek.


Flinke groei opwek zonne-energie door kleinere zonne-energieprojecten

De opwek van zonne-energie in Nederland is in 2022 flink gegroeid. Van het totale elektriciteitsgebruik werd vorig jaar 14,8% opgewekt met zonne-energie. Het grootste deel van de groei kwam door huishoudens en kleine bedrijven die zonnepanelen plaatsen. Dit blijkt uit de Monitor Zon-PV 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de monitor jaarlijks uitbrengt.


Ontdek de magie van zonale ventilatie op Vakbeurs Energie

s-Hertogenbosch staat van 10 t.e.m. 12 oktober in teken van de energetische oplossing van de toekomst. De Brabanthallen gooien de deuren open in afwachting van Nederland’s best and brightest. In 2023 neemt DUCO opnieuw deel aan de beurs, deze keer met een focus op zonale ventilatie. 


Van Wijnen anticipeert op woningmarkt met betaalbaar alternatief

We willen allemaal een huis waarin we ons thuis voelen, waarbij genoeg financiële ruimte overblijft om leuke dingen te doen en waar wij – en de generaties na ons – nog jarenlang plezier van hebben. Kortom: een fijn leven voor vandaag, morgen en overmorgen. In de huidige woningmarkt is zo’n plek niet voor iedereen beschikbaar. Daarom past Fijn Wonen een andere werkwijze toe dan je tot nu toe van de bouw gewend was.


Verbouwen? Dan is dit de ideale warmtepomp!

Het is sinds 1 februari 2022 verplicht om bij een grondige verbouwing (als meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert) meteen duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Denk daarbij aan het installeren van een warmtepomp, het plaatsen van zonnepanelen en het beter isoleren van een woning. De nieuwe Panasonic Aquarea L-serie warmtepompen met het natuurlijke koudemiddel R290 is juist voor dit soort renovatieprojecten de ideale warmtepomp doordat deze zonder ingrijpende aanpassingen vrijwel overal te plaatsen en eenvoudig te installeren is.


RENDO blaast nieuw leven in oude gaspijpleidingen voor de opschaling van groen gas

Recent heeft RENDO een akkoord bereikt over de overname van oude NAM-gaspijpleidingen. Dit om in de toekomstige groei van groen gas in de regio Meppel-Hoogeveen te voorzien. Door deze leiding te hergebruiken, komt er extra capaciteit vrij voor lokale boeren en coöperaties om groen gas in te voeden op het regionale net.


Brug van plantenafval en plastic

Er ligt een nieuwe, kleine brug in het Kralingse Bos in Rotterdam. De brug is bijzonder, want er is plantenafval in verwerkt en gerecyclede plastic flesjes. Deze vormen in combinatie met glasvezel een zeer sterk materiaal.


De urgentie van openbare ruimte

Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, gezondheid, enzovoort. De lijst is onuitputtelijk. De toekomst van onze gedeelde leefomgeving is elke dag in het nieuws. Voor iedereen die beroepsmatig verbonden is met ontwerp, inrichting, onderhoud en/of beheer van openbare ruimte, is op 27 en 28 september 2023 de 19e editie van Vakbeurs Openbare Ruimte. Op de beursvloer komen alle denkbare producten en diensten voor openbare en semi-openbare ruimte aan bod.