

Duurzaamheid & Energiegids overzicht
270
10-april-2025
Verduurzaming van woningen versnelt door nieuwe subsidies en strengere bouweisen
De verduurzaming van woningen in Nederland komt in een stroomversnelling door recent doorgevoerde aanpassingen in subsidieregelingen en aangescherpte milieueisen voor nieuwbouw. Hoewel er geen wettelijke verplichting geldt voor bestaande woningen om voor 2030 aan specifieke isolatienormen te voldoen, stimuleert het overheidsbeleid huiseigenaren steeds actiever om hun woning energiezuiniger te maken.

08-april-2025
Innovatieve warmtenetten door koelmogelijkheid aantrekkelijk voor huiseigenaren
Het gebruik van zeerlagetemperatuur warmte- en koudenetten in bestaande gebouwen is nog nieuw. Ze hebben een belangrijk voordeel: deze nieuwe netten kunnen gebouwen ook koelen. Hiermee zijn ze aantrekkelijker voor huiseigenaren door de steeds warmere zomers en beter geïsoleerde huizen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moedigt de ontwikkeling van ZLT-netten daarom aan met verschillende subsidies.

07-april-2025
Nieuwe subsidies voor circulaire innovaties
In een circulaire economie gebruiken we grondstoffen en producten opnieuw en is er bijna geen afval meer. Bedrijven en onderzoeksorganisaties die samenwerken om circulaire producten, processen en diensten te onderzoeken of ontwikkelen, kunnen in april en mei een aantal nieuwe subsidies aanvragen. Dit kan voor polyesters voor plastics, coatings en harsen op basis van biogrondstoffen (EKOO Biobased Circular) en het verwerken van plastic afval (EKOO Circulaire Plastics). Of voor andere nieuwe producten, processen en diensten (EKOO Circulaire Economie anders dan circulaire plastics of biobased circular, ook bekend als de KIA CE).

03-april-2025
Pure Energie investeert tientallen miljoenen in megabatterij
Met de bouw van een 31,6 megawatt (MW) batterij bij haar drie windparken in Oostelijk Flevoland completeert Pure Energie het systeem van duurzame energie. De opwek van duurzame energie kan nu gebufferd worden waardoor overschotten worden opgeslagen en duurzame stroom geleverd wordt als er vraag naar is. Daarnaast kan het overvolle stroomnet ontlast worden en zo efficiënt mogelijk gebruikt worden, van groot belang voor de netbeheerders en daarmee de Nederlandse samenleving.

01-april-2025
Groendus versterkt marktpositie met overname van 42 zonne-energieprojecten van Obton
Duurzaam energiebedrijf Groendus heeft 42 zonne-energieprojecten met een totaal vermogen van ongeveer 45 MWp overgenomen van het Deense investerings- en ontwikkelingsbedrijf Obton. Met deze strategische investering breidt Groendus het aantal zonnecentrales in Nederland uit naar ruim 400. De duurzame stroom die wordt opgewekt komt beschikbaar op de EnergieMarktplaats; een innovatief handelsplatform waar Groendus een rechtstreekse handel in groene energie faciliteert.

31-maart-2025
Dijkversterking Tiel-Waardenburg: grootschalig duurzaam bouwen is haalbaar
In 2023 startte de uitvoering van dijkversterking Tiel-Waardenburg. Bouwcombinatie Mekante Diek (Ploegam, van Oord, Dura Vermeer) voert deze dijkversterking uit in opdracht van Waterschap Rivierenland. Het is het eerste grootschalige bouwproject in Nederland dat bijna volledig elektrisch wordt uitgevoerd. Onderzoeksbureau TNO onderzocht de efficiëntie en de impact op duurzaamheid van dit project in de afgelopen twee jaar.

27-maart-2025
Rockpanel introduceert “Made from Stone”: Een nieuw concept in duurzame gevelbekleding
Rockpanel, een toonaangevende fabrikant van rotswol gevelbekleding en onderdeel van de ROCKWOOL GROUP, kondigt met trots de lancering aan van het innovatieve concept “Made from Stone.” Dit concept onderstreept Rockpanel’s toewijding aan duurzaamheid, brandveiligheid en geavanceerd design en zet een nieuwe standaard in de gevelbekledingsindustrie. De introductie van een uitgebreid A2-gecertificeerd gevelbekledingsassortiment en de Cradle to Cradle Silver-certificering bevestigen deze inzet.

27-maart-2025
Energie opwekken in de nacht: Hoppenbrouwers introduceert maanpanelen
Zonnepanelen werken alleen overdag, maar waarom zouden ze niet ook ‘s nachts energie kunnen opwekken? De maan reflecteert immers zonlicht en is daarmee een onbenutte energiebron. Wat als we dit licht ook kunnen benutten? Technisch dienstverlener Hoppenbrouwers heeft de primeur: als eerste introduceren zij maanpanelen voor de Nederlandse markt.

21-maart-2025
Radiatoren spelen cruciale rol in energietransitie
Met de opmars van warmtepompen en zonnepanelen lijkt het traditionele verwarmingssysteem steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Toch blijft de rol van radiatoren onverminderd groot, ook in het huidige tijdperk van duurzame energieoplossingen. Moderne lage temperatuur radiatoren blijken een essentieel onderdeel van energiezuinige verwarmingssystemen, maar worden in discussies over de energietransitie vaak over het hoofd gezien. Experts benadrukken echter dat deze radiatoren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan efficiënte en duurzame verwarming.

20-maart-2025
Innovatie in duurzaam wonen: de opkomst van solar rolluiken
In de zoektocht naar duurzamere woonoplossingen wint de toepassing van zonne-energie steeds meer terrein. Naast de klassieke zonnepanelen en energiezuinige apparaten, biedt een nieuwe technologie steeds meer voordelen: de solar rolluiken. Deze innovatie werkt volledig op zonne-energie en draagt bij aan zowel energiebesparing als de verduurzaming van woningen.

19-maart-2025
Onderzoek: internationale spanningen vergroten interesse in thuisbatterijen
De recente geopolitieke spanningen en oproepen tot crisisvoorbereiding hebben invloed op de energiekeuzes van Nederlandse huishoudens. Uit een onderzoek onder 1.278 eigenaren van zonnepanelen blijkt dat bijna 1 op de 3 van de respondenten door de recente berichtgeving meer interesse heeft gekregen in een thuisbatterij.

19-maart-2025
Laat duurzame energieprojecten bijdragen aan oplossen stikstofcrisis
De stikstofcrisis belemmert driekwart van de bedrijven die werken aan duurzame energieprojecten, zo blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Bijvoorbeeld de broodnodige uitbreiding van het elektriciteitsnet loopt vertraging op. ‘De uitstoot van stikstof tijdens de bouw is een fractie van de uitstoot die deze projecten tijdens hun levensduur vermijden,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. ‘Dus geef duurzame energie de kans om mee te helpen om Nederland van het stikstofslot te halen.’

19-maart-2025
Aan de slag met zeerlagetemperatuur warmte- en koudenetten
Bent u een ondernemer, energiecoöperatie, woningbouwcorporatie of overheid? En wilt u investeren in innovatieve netten die zeerlagetemperatuur warmte en koude opslaan om gebouwen te verwarmen en koelen? Lees welke hulpmiddelen en subsidies u kunt gebruiken.

19-maart-2025
Biobouw: het startschot van razendsnelle, schaalbare hoogbouw
Met de plaatsing van de eerste kolom is de houtbouw begonnen van The Urban Woods in Delft, een iconisch project dat in rap tempo de weg vrijmaakt voor grootschalige duurzame hoogbouw in Nederland. ‘We zien in Delft nu al, hoe velen van ons straks wonen’.

13-maart-2025
Lage terugleververgoeding leidt tot hausse op stekkerbatterij
Op 11 maart werd bekend dat Greenchoice als eerste energieleverancier vanaf 2027 de netto vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom nagenoeg tot nul reduceert. Duurzaamheidsplatform Slimster signaleert meteen een sterk toenemende interesse in thuisbatterijen. Het platform verwacht dat vooral kleine ‘stekkerbatterijen’ weleens een vlucht kunnen maken. “Onder deze voorwaarden verdien je zo’n batterij binnen vier jaar terug, maar weet waar je aan begint.”

10-maart-2025
Mogelijk invoeren klimaatlabel vergt zorgvuldige afweging
Al langer klinkt de roep om de invoering van een klimaatlabel voor woningen. Daarmee worden risico’s als gevolg van klimaat- en weersomstandigheden inzichtelijk gemaakt. De VNG vindt het belangrijk dat eigenaren en bewoners goed geïnformeerd worden, maar een klimaatlabel heeft ook nadelen.

07-maart-2025
AFAS en Dura Vermeer leveren eerste duurzame en innovatieve fase AFAS Campus op
AFAS en Dura Vermeer leverden samen dotNL op, de eerste fase van de transformatie van drie kantoorgebouwen tot de nieuwe AFAS Campus. Deze transformatie is het resultaat van een hechte samenwerking tussen de twee familiebedrijven, welke voortkomt uit de nieuwbouw van het AFAS Experience Center. Een sterke focus ligt op duurzaamheid, hergebruik en innovatie.

27-februari-2025
Nieuwe tool op Klimaatinstallatiecheck.nl: snel inzicht in de warmte-koude balans van een ruimte
TVVL lanceert een nieuwe tool op Klimaatinstallatiecheck.nl: de Warmte-Koudebalans (WKB) check. Deze tool maakt op basis van 12 belangrijke kenmerken een snelle inschatting van het warmteverlies in de wintersituatie en de koellast in de zomersituatie in een kantoorruimte. De tool bestaat uit een overzichtelijke vragenlijst die is ontwikkeld om gebouweigenaren, facility managers en adviseurs te helpen bij het optimaliseren van het binnenklimaat en het verhogen van het gebruikerscomfort.

19-februari-2025
Bouwend Nederland roept provincie Zuid-Holland op tot actie in stikstofdossier
Op 12 februari besprak de Commissie Landelijk Gebied van de provincie Zuid-Holland de stikstofproblematiek. Bouwend Nederland stuurden in aanloop hiernaar, samen met VNO-NCW, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, een brief aan de provincie om aan te dringen op concrete actie. VNO-NCW West lichtte de brief namens de partijen toe. De recente rechterlijke uitspraak in de Greenpeace-zaak bevestigt: er is geen tijd meer voor afwachten. De stikstofuitstoot moet omlaag, en snel. Hoewel de provincie beleidsdoelen heeft gesteld, blijven daadwerkelijke resultaten nog uit. Dit terwijl de impact op zowel natuur als economie steeds groter wordt.

19-februari-2025
Altrex wint de Fitting Award voor de duurzaamheid op BouwBeurs 2025
Tijdens de BouwBeurs in Utrecht heeft Altrex de Fitting Award ontvangen van de Koninklijke Jaarbeurs. Deze prijs wordt uitgereikt aan het bedrijf dat het best inspeelt op het thema duurzaamheid. Altrex heeft deze erkenning te danken aan zijn 100% duurzame beurstand gemaakt van gerecycled hout en haar focus op constante verduurzaming van producten en processen, zowel voor als achter de schermen.

19-februari-2025
BAM ontwikkelt en realiseert 33 duurzame houten Flow-woningen in Gemert
BAM Wonen gaat 33 duurzame woningen in het nieuwbouwproject Groesse Brink in Gemert bouwen. Rondom een groen plein centraal in het plangebied worden 22 koopwoningen en 11 huurwoningen gerealiseerd voor diverse doelgroepen. De duurzame woningen worden gerealiseerd met het houten woningconcept Flow.

19-februari-2025
Heijmans innoveert met bouw nieuw datacenter
Koninklijke Heijmans gaat bouwen aan een nieuw datacenter in Noord-Holland. Het datacenter heeft een vloeroppervlak van 11.000 m2. De verwachte oplevering is in oktober 2026. Heijmans past innovaties toe bij de bouw van dit datacenter op het gebied van modulaire bouw en duurzaamheid.

04-februari-2025
Warmtenetprogressie belangrijk voor betaalbaar energiesysteem
Zowel lokaal als regionaal is er progressie geboekt in de uitrol van warmtenetten. In Noord-Brabant is een intentieovereenkomst getekend voor een warmtebedrijf met een publieke meerderheid, in Delft is een warmtenet aangekondigd voor 6.000 bestaande huurwoningen en in Groningen zijn afspraken gemaakt voor een regionaal warmtenet voor 80.000 woningen en gebouwen. Dat zijn belangrijke stappen om een toekomstbestendig energiesysteem ook haalbaar en betaalbaar te ontwikkelen.

30-januari-2025
Delft bouwt betaalbaar warmtenet in bestaande woningbouw: NetVerder start werkzaamheden
Deze maand zet NetVerder, dochteronderneming van Stedin Groep, de eerste schop in de grond voor de aanleg van een geheel nieuw warmtenet in bestaande woningbouw. Warmtenetten werden tot nu toe vaker aangelegd in nieuwbouwwoningen, of reeds bestaande warmtenetten werden uitgebreid, zoals in Amsterdam en Rotterdam. NetVerder werkt samen met de gemeente Delft, InWarmte, Geothermie Delft, en woningcorporaties DUWO, Stedelink, Vidomes en Woonbron aan een duurzame warmteoplossing voor in eerste instantie 6000 huurwoningen in de wijken Voorhof, Buitenhof en op de TU Delft Campus. Transparantie en betaalbare warmte voor de afnemer stonden voorop: de partijen gaven elkaar inzicht in de kosten die er gemaakt werden.

30-januari-2025
Drowa lanceert nieuwe oplossingen voor aannemers en klusbedrijven op BouwBeurs
Drowa isolatiechips kondigt met trots de introductie aan van nieuwe diensten, specifiek gericht op aannemers en kleine ondernemers in de bouwsector. Met een focus op kostenbesparing, efficiëntie en duurzaamheid biedt Drowa nu nog meer waarde voor professionals die hoogwaardige oplossingen voor isolatie onder de vloer nodig hebben. Deze innovaties worden voor het eerst gepresenteerd op de BouwBeurs 2025 van 3 t/m 7 februari in de Jaarbeurs Utrecht, Hal 11, standnummer B079.

21-januari-2025
Vent-Axia lanceert Heat Save, de nieuwe compacte decentrale WTW-unit voor renovatieprojecten
Vent-Axia, toonaangevend leverancier van ventilatieoplossingen, introduceert de Vent-Axia Heat Save: een innovatieve decentrale WTW-unit, speciaal ontwikkeld voor renovatieprojecten en bestaande gebouwen. Met de Heat Save voegt Vent-Axia een efficiënte, compacte oplossing toe aan haar assortiment, na het succes van de Econiq WTW-units.

21-januari-2025
Eneco neemt zijn grootste zonnepark in Nederland in gebruik
Eneco heeft zonnepark Kabeljauwbeek in gebruik genomen. Eind vorig jaar was de bouw van het zonnepark, het grootste van Eneco, klaar en werd de testfase afgerond. Sinds 1 januari neemt KPN de stroom van het zonnepark af, onder meer voor zijn glasvezel- en mobiele 5G netwerk. Zonnepark Kabeljauwbeek ligt in de Brabantse gemeente Woensdrecht rondom het gelijknamige windpark.

16-januari-2025
FlevoBESS realiseert in 2025 de grootste batterij van Nederland
Eind 2025 neemt FlevoBESS de grootste batterij van Nederland in gebruik met een capaciteit van 31,6MW/ 126,4MWh. De voorbereidingen op de bouw zijn al in volle gang op een terrein direct naast het transformatorstation van Windplan Groen in Dronten. Hier komt de stroom samen van verschillende lokale windparken binnen een gesloten distributiesysteem. In december 2024 werd het contract getekend voor de kredietverstrekking met ASN Bank. Met Eneco is overeengekomen dat zij de batterij langjarig gaat inzetten voor het managen van verschillen in vraag en aanbod van duurzame stroom op de energiemarkten.

16-januari-2025
Campus Upgrade start na succesvolle pilot
Het nieuwe jaar begint voor zo’n 35 Calslaan Oud bewoners met een veelbelovende upgrade. De vernieuwing van ruim 1.100 studentenwoningen op de Universiteit Twente Campus is officieel gestart. De eerste fase omvat zeven woongebouwen aan de Calslaan, waarvan de verduurzaming en renovatie van één gebouw al in 2024 als pilot is afgerond. De kennis en ervaringen uit deze pilot worden gebruikt om de overige 6 gebouwen aan de Calslaan Oud te verbeteren. Een mooie mijlpaal in de Campus Upgrade. Om dit bijzondere moment te markeren, droegen de studenten de sleutels van hun gebouw officieel over aan Veste Wonen en consortium Ons Verbond.