Duurzaamheid & Energiegids overzicht
244Vent-Axia lanceert Heat Save, de nieuwe compacte decentrale WTW-unit voor renovatieprojecten
Vent-Axia, toonaangevend leverancier van ventilatieoplossingen, introduceert de Vent-Axia Heat Save: een innovatieve decentrale WTW-unit, speciaal ontwikkeld voor renovatieprojecten en bestaande gebouwen. Met de Heat Save voegt Vent-Axia een efficiënte, compacte oplossing toe aan haar assortiment, na het succes van de Econiq WTW-units.
Eneco neemt zijn grootste zonnepark in Nederland in gebruik
Eneco heeft zonnepark Kabeljauwbeek in gebruik genomen. Eind vorig jaar was de bouw van het zonnepark, het grootste van Eneco, klaar en werd de testfase afgerond. Sinds 1 januari neemt KPN de stroom van het zonnepark af, onder meer voor zijn glasvezel- en mobiele 5G netwerk. Zonnepark Kabeljauwbeek ligt in de Brabantse gemeente Woensdrecht rondom het gelijknamige windpark.
FlevoBESS realiseert in 2025 de grootste batterij van Nederland
Eind 2025 neemt FlevoBESS de grootste batterij van Nederland in gebruik met een capaciteit van 31,6MW/ 126,4MWh. De voorbereidingen op de bouw zijn al in volle gang op een terrein direct naast het transformatorstation van Windplan Groen in Dronten. Hier komt de stroom samen van verschillende lokale windparken binnen een gesloten distributiesysteem. In december 2024 werd het contract getekend voor de kredietverstrekking met ASN Bank. Met Eneco is overeengekomen dat zij de batterij langjarig gaat inzetten voor het managen van verschillen in vraag en aanbod van duurzame stroom op de energiemarkten.
Campus Upgrade start na succesvolle pilot
Het nieuwe jaar begint voor zo’n 35 Calslaan Oud bewoners met een veelbelovende upgrade. De vernieuwing van ruim 1.100 studentenwoningen op de Universiteit Twente Campus is officieel gestart. De eerste fase omvat zeven woongebouwen aan de Calslaan, waarvan de verduurzaming en renovatie van één gebouw al in 2024 als pilot is afgerond. De kennis en ervaringen uit deze pilot worden gebruikt om de overige 6 gebouwen aan de Calslaan Oud te verbeteren. Een mooie mijlpaal in de Campus Upgrade. Om dit bijzondere moment te markeren, droegen de studenten de sleutels van hun gebouw officieel over aan Veste Wonen en consortium Ons Verbond.
Constructief kennismakingsgesprek met minister Hermans over beleid warmtepompen
Op 8 januari jl. hadden Vereniging Warmtepompen-voorzitter Frank Agterberg en Tom Meijerink, zijn opvolger en dus kersverse voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie, een kennismakingsgesprek met minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene Groei).
BouwBeurs 2025: Hart voor de bouw
Van 3 t/m 7 februari 2025 verandert de vloer van Jaarbeurs in Utrecht in het kloppende hart van de Nederlandse bouwsector. Dit is dé plek waar bouwprofessionals uit het hele land samenkomen om hun passie voor de bouw te delen, kennis uit te wisselen en zich te laten inspireren door de nieuwste innovaties en trends. Of je nu alleen komt of samen met collega’s, het belooft een onvergetelijke ervaring te worden.
Thuisbatterij met juiste spelregels kan piek op stroomnet actíef verkleinen
Thuisbatterijen voor huishoudengebruik (zelfconsumptie) kunnen een positieve rol spelen in de overbelasting van het stroomnet, mits ze slim worden aangestuurd. Dat bewijzen Stedin en Fractal Energy in een pilot in Zeeland. Bij 20 huishoudens in Serooskerke werden stuurbare thuisbatterijen van huishoudenformaat (800 W) geplaatst. Gemiddeld werden de terugleverpieken van zonne-energie met 12,5% en de afnamepieken met 20% verlaagd. Deze resultaten sluiten aan bij de oproep van netbeheerders om alleen thuisbatterijen met de juiste spelregels het stroomnet op te laten. Zonder de juiste spelregels helpen batterijen niet actief en kunnen ze zelfs netcongestie verergeren. Met slimme inzet dempen ze juist de piekbelasting.
Hernieuwbare energie groeit, vaker overschotten
In 2024 groeide de productie van hernieuwbare energie met 11 procent. Er waren ook steeds vaker overschotten van groene stroom. Met goede opslag hadden we 250 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen. Stroom was op meer momenten dit jaar bijna gratis. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.
Beton met impact: 35% minder CO2 per casco in gebiedsontwikkeling Wickengaard
Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte bouwmaterialen en verantwoordelijk voor 5 tot 8 procent van de CO2-uitstoot. Binnen Dura Vermeer komt 38 procent van onze CO2-uitstoot van beton. Dat moet én kan anders. Daarvoor tekenden Dura Vermeer en andere partijen het Betonakkoord en committeren wij ons aan dit convenant in onze projecten.
BAM gaat 37 duurzame houten Flow-woningen realiseren in Rockanje
BAM Wonen gaat 37 duurzame woningen in het nieuwbouwproject Duinkust in Rockanje bouwen. Het aanbod bestaat uit diverse rij- en hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Duinkust is een unieke locatie midden in Rockanje op loopafstand van het strand. Het project Duinkust is een eigen ontwikkelingsproject van BAM Wonen.
Warmteopslag kan energiekosten verlagen en het elektriciteitsnet ontlasten
Voor het eerst zijn de voordelen van warmteopslag in warmtenetten gedetailleerd gekwantificeerd. Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag niet alleen de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt, maar ook de overbelasting van elektriciteitsnetten tegengaat. Een combinatie van warmteopslag bij warmtenetten is noodzakelijkheid voor een betaalbare en haalbare energietransitie.
DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame oplossingen voor woonopgave
“De woningnood is een van de grootste problemen van dit moment”, stelt minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De noodzaak om snel meer betaalbare woningen te realiseren mag geen reden zijn om thema’s als rechtvaardigheid, betaalbaarheid en het klimaat uit het oog te verliezen. Hier zit een spanningsveld, omdat deze doelen kunnen botsen. Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) gaat daarom samen met Platform31 en Platform Woonopgave in opdracht van de Laudes Foundation een nieuw, internationaal project leiden. ‘Sustainable Housing for all’ is een onderzoek naar duurzame, betaalbare en rechtvaardige oplossingen voor de woonopgave.
Meer zekerheid nodig bij afschaffen salderingsregeling
Zorg dat zonnepanelen, ook na afschaffing van de salderingsregeling in 2027, voor iedereen – huiseigenaren en huurders – blijven lonen. Die oproep doen de VNG, Aedes, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Woonbond aan de Eerste Kamer.
Interduct en de AirTotaal Group slaan de handen ineen
Sinds 3 december maakt de AirTotaal Group onderdeel uit van de Interduct Groep. Na een uitgebreide kennismaking en diverse gesprekken zijn de in ventilatie gespecialiseerde bedrijvengroepen ervan overtuigd dat de samenwerking een positief effect zal hebben op de verdere groei van beide organisaties. De bedrijven van de AirTotaal Group blijven zelfstandig functioneren, maar worden op meerdere vlakken ondersteund door Interduct. Samen bouwen ze verder aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat.
Rotterdam de meeste zonnepanelen van de grootste steden
Rotterdam heeft de meeste zonnepanelen van de vier grootste steden in Nederland. Volgens nieuwe cijfers van het CBS heeft Rotterdam het grootste vermogen aan opgewekte zonne-energie van de G4. Met ruim een miljoen zonnepanelen, een oppervlakte vergelijkbaar met 173 voetbalvelden, is ook de groei van zonnestroom in Rotterdam groter dan in alle andere grote steden.
Ballast Nedam en Ekinetix bundelen krachten
Op donderdag 28 november 2024 is advies- en ingenieursbureau Ekinetix als nieuw bedrijfsonderdeel toegetreden tot Ballast Nedam. Ekinetix neemt als gespecialiseerd bureau het voortouw in de energietransitie en stimuleert met name de opschaling van waterstof en CO2-afvang. Deze bundeling van krachten biedt voor beide partijen kansen op verdere groei in de energietransitiemarkt.
BAM verduurzaamt 75 sociale huurwoningen
In de Alkmaarse wijk Oudorp verduurzamen BAM Wonen en Kennemer Wonen vanaf deze maand 75 woningen en een kantoor. Dankzij onder meer isolatie en zonnepanelen gaan de sociale huurwoningen van energielabel C naar gemiddeld energielabel A+. De bewoners zijn er blij mee: meer dan 85 procent stemde in met de upgrade naar een meer comfortabele en energiezuinige woning.
Onderzoek laat grotere besparing hybride warmtepomp zien dan verwacht
Uit onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de energiebesparing van een hybride warmtepomp flink hoger kan zijn dan tot nu toe werd gedacht: gemiddeld 70% vergeleken met een HR-ketel op aardgas. En met een advies op maat van een energieadviseur, kan de besparing nog verder oplopen.
Project Vervanging viaduct Hoog Burel wint Betonprijs
Het project Vervanging viaduct Hoog Burel van Dura Vermeer heeft de Betonprijs 2024 in de categorie ‘grensverleggende bouw’ gewonnen! Op donderdag 21 november werd de prijs uitgereikt op het Beton Event in de Van Nellefabriek in Rotterdam.
Bewegend bos Transformeert stedelijke omgevingen
Het Bewegend Bos, een innovatief concept voor tijdelijke stedelijke vergroening, heeft zijn intrede gedaan in diverse Nederlandse steden zoals Leeuwarden, Schiedam, Arnhem, Rotterdam, Utrecht en Dordrecht. Dit initiatief, ook bekend onder namen als ‘Dansend Groen’ en ‘Bos op Poten’, bestaat uit bomen in verplaatsbare bakken die door de stad reizen. Het doel is om grijze, versteende plekken tijdelijk te vergroenen en het bewustzijn over het belang van groen in stedelijke omgevingen te vergroten.
Bouw meest circulaire gemeentehuis van Nederland gestart
Het wordt het meest circulaire gemeentehuis van Nederland. Burgemeester Hans Beenakker, verantwoordelijk wethouder Pascal van der Hek en gemeentesecretaris Jurian Hennip sloegen symbolisch de eerste paal. In het bijzijn van de bouwpartners Dura Vermeer, Gabriëls Elektro, de betrokken architecten en andere belanghebbenden werd stil gestaan bij dit bijzondere moment.
Goudse scholen en Groene Hart Ziekenhuis bundelen krachten voor duurzame toekomst
Driestar Gouda, Driestar Educatief, Yuverta chr. vmbo Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) slaan de handen ineen om nog duurzamer te werken. Op 18 november ondertekenden deze instellingen een intentieverklaring om samen op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor energiebehoeften en in de toekomst zo min mogelijk gas te gebruiken. Dit project vindt plaats in samenwerking met het Duurzaamheidsplatform Gouda en de Gemeente Gouda.
Meer woonruimte door te verbouwen
NRP en Natuur en Milieu zijn de penvoerder van het manifest ‘De meeste woningen staan er al’, waarin een pleidooi en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het beter benutten van de bestaande voorraad gebouwen om de wooncrisis duurzamer op te lossen. Dat scheelt veel ruimte, materialen en vooral ook kostbare tijd.
Nederlands consortium neemt deel aan EU-onderzoek naar grootschalige waterstofopslag in lege gasvelden
In het energiesysteem van de toekomst dat primair zal leunen op wind en zonne-energie wordt grootschalige ondergrondse opslag van waterstof essentieel om de stabiliteit van het energiesysteem te borgen. Reden waarom TNO, Energie Beheer Nederland (EBN) en Shell deelnemen aan het grootschalige Europese onderzoeksproject ‘EUH2STARS’ (European Underground Hydrogen Storage Reference System).
Met nieuw type contract kan Utrechtse nieuwbouwwijk ondanks vol stroomnet gebouwd worden
De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede is de eerste wijk in Nederland en in Europa die wordt gebouwd op basis van een nieuw type stroomcontract. Via een collectief warmtesysteem worden de woningen straks verwarmd en door een groepscontract af te sluiten is er ook nog ruimte voor voorzieningen, zoals een school en een supermarkt. Dit is een vorm van netbewuste nieuwbouw, wat zorgt voor minder impact op het elektriciteitsnet. In tijden van schaarse capaciteit op het elektriciteitsnet, kunnen op basis van netbewuste nieuwbouw meer woningen en wijkvoorzieningen worden aangesloten op het net.
Feestelijke oplevering 136 verduurzaamde koopappartementen
De bewoners van Vereniging van Eigenaren (VvE) De Verdwenen Brug hebben samen met de gemeente Zoetermeer, BAM Wonen en biq architecten uit Rotterdam de oplevering van hun verduurzaamde complex aan het Croesinckplein in Zoetermeer gevierd. Het complex onderging een energetische en esthetische upgrade, waarbij de 136 koopappartementen naar label A en A+ gingen. Als afsluiting van de grondige verduurzaming aten de bewoners, de wethouders Bouke Velzen en Ronald Weerwag en het uitvoeringsteam van BAM Wonen met elkaar.
Paris Proof Congres 2024: ‘Preach what you practice’
Op donderdag 28 november vindt het Paris Proof Congres 2024 plaats in Gooiland, Hilversum. Met dit evenement biedt organisator Dutch Green Building Council (DGBC) de bezoekers inzicht en handvatten voor het invullen hun Paris Proof-ambitie, met korte- en langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid. Tijdens deze derde editie van het congres ligt de focus op het thema ‘Preach what you practice’.
8 procent minder woningen ontstaan uit transformaties in 2023
In 2023 ontstonden er 8,8 duizend woningen uit transformaties van niet-woningen, zoals kantoren en winkels. Het aantal woningtransformaties is daarmee met 8 procent afgenomen ten opzichte van 2022. Met name het aantal transformaties uit kantoorpanden nam sterk af. Het aantal woningtransformaties uit winkelpanden nam daarentegen juist toe. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).
Top 25 duurzame aanbesteders boekt sterke groei, maar peloton blijft achter op koplopers
Voor het zesde jaar op rij brengt het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland een ranglijst uit van aanbestedende diensten die aannemers in de bouw en infrastructuur uitdagen zo duurzaam mogelijk te werken. Elk jaar wordt een analyse gemaakt van de twee voorgaande jaren, 2022 en 2023 dit maal. Door duurzaamheid een belangrijk criterium te maken in de gunning van projecten worden innovaties bevorderd die Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig maken. De top drie bestaat dit jaar uit provincie Noord-Brabant, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat.