Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

33

Europese Commissie wil meer Europese mijnbouw voor energietransitie

De Europese Commissie heeft onlangs een plan gepresenteerd om de beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen voor onder meer windmolens, batterijen en zonnepanelen veilig te stellen. Wat zijn de belangrijkste voorstellen in deze Critical Raw Materials Act (CRM Act)? En wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veel gestelde vragen.


Energiefixers en lokale aanpak isolatie tegen energiearmoede

Het kabinet stelt versneld € 200 miljoen beschikbaar voor het tegengaan van energiearmoede door de inzet van energiefixers. Energiefixers helpen kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen op korte termijn hun energieverbruik te verlagen door middel van energieadvies en kleine tot middelgrote energiebesparende maatregelen. Daarnaast komt € 100 miljoen eerder beschikbaar uit het Nationaal Isolatieprogramma voor de lokale isolatie-aanpak van gemeenten. Het aantal koopwoningen dat op korte termijn in aanmerking komt voor structurele isolatiemaatregelen stijgt daarmee van 142.000 naar ruim 200.000.


Duurzame innovaties leveren 100 euro per student op

Studenten op het Amsterdam Science Park besparen sinds hun studentenhuizen van het gas af zijn 100 euro per persoon per jaar, dankzij de succesvolle verduurzamingsslag. Innovatieve technieken, zoals een Warmte Koude Opslag (WKO) en warmtepompen, dragen bij aan een duurzamere levensstijl en lagere woonlasten voor de studenten.


Installatiemonitor: Onderzoek prestaties warmtepompen krijgt vervolg

Het eerste onderzoek van Installatiemonitor is begin 2022 gepubliceerd. Dit onderzoek gaf een eerste inzicht in de praktijkprestaties van warmtepompen. Nu komt er een vervolgonderzoek van Installatiemonitor, dat loopt tot 30 juni 2023. Dit onderzoek moet ook inzicht geven in welke factoren een rol spelen bij de prestaties van warmtepompen en in welk type woningen warmtepompen worden toegepast. Aanvullend daarop willen de initiatiefnemers inzicht krijgen in de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet.


Een ideale combinatie: warmtepomp en zonnepanelen

Zowel huishoudens als bedrijven hebben door de energiecrisis maatregelen genomen om het energieverbruik verder terug te dringen. Zo is de stap naar zonnepanelen massaal gezet. Alleen al in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland zijn er in 2022 zo'n 1,3 miljoen panelen bijgekomen. Maar hoe kan optimaal gebruik worden gemaakt van het opgewekte vermogen én op de gasrekening worden bespaard? Een volledig elektrische warmtepomp biedt uitkomst.


Trailer vakbeurs Renovatie & Transformatie

De vakbeurs Renovatie & Transformatie - voorheen genaamd RENOVATIE - is sinds 2010 hét live platform voor kennisdeling daaromtrent. Duizenden professionals uit de bouwkolom en hun opdrachtgevers bezoeken deze voor informatie, inspiratie, ontmoeten en zakendoen.


AFM gaat strenger kijken naar groene claims bedrijven

Zijn groene beleggingen wel groen? Houden bedrijven zich aan duurzaamheidswetgeving? En ben je als bedrijf duurzaam als je bomen plant in ruil voor het uitstoten van CO2? Op dit soort zaken gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) strenger toezichthouden. Want ook grote bedrijven moeten vergroenen en zich aan de regels houden, schrijft de AFM in het nieuwe jaarverslag.


Koudemiddel R290 biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele koudemiddelen

De afgelopen tijd is er veel aandacht besteed aan het belang van duurzaamheid en de bescherming van het milieu, maar bij Vaillant doen we dit al tientallen jaren. Nieuwe normen stellen voor onze branche is een traditie bij Vaillant, we streven er naar om onze producten altijd te blijven ontwikkelen, en ze duurzamer en efficiënter te maken. Eén van deze manieren is het gebruik van koudemiddel R290 in onze lucht-waterwarmtepomp aroTHERM plus. Dit natuurlijke koudemiddel biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele middelen, zoals een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) en hoge rendementswaarden.


Klimaatakkoord gebouwde omgeving

Tonzon plaatst een kanttekening/waarschuwing bij de kamerbrief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de versnelling van de aanpak energiearmoede gebouwde omgeving.


Rotterdam Alexander wordt het meest gezonde centrumgebied van Nederland

De Alexanderknoop van de toekomst, het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander, is het kloppend hart van Rotterdam-Oost. De Alexanderknoop van 2040 is de groenste, gezondste en een van de best bereikbare centrumgebieden van Nederland. Je vindt er het beste van twee werelden: de dynamiek en nabijheid van het stadsleven en rustige groene buitenwijken. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gebiedsvisie voor de Alexanderknoop vastgesteld, met daarin voorstellen om het gebied uit te laten groeien tot een levendig stadscentrum met een gevarieerd woningaanbod, energiezuinige en duurzame kantoorruimte, meer ruimte voor groen en water, een aantrekkelijk cultureel programma en voldoende maatschappelijke voorzieningen.


Aantal verkochte nieuwbouwwoningen gehalveerd in Q4/2022

In het vierde kwartaal van 2022 waren ruim de helft minder transacties op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.


Mitsubishi Electric lanceert Ecodan propaan (R290) warmtepompen

Op de ISH 2023 in Frankfurt heeft Mitsubishi Electric een nieuwe range Ecodan lucht-/water warmtepompen gelanceerd met het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan). Het gebruik van R290 als koudemiddel heeft met een lagere GWP (Global Warming Potential) van 3 niet alleen milieuvoordelen. Door de hoge energie-efficientie en goede koudetechnische eigenschappen wordt R290 gewaardeerd als krachtig en energiebesparend koudemiddel in warmtepompen.


Duurzaam project Meerstad Groningen

In Meerstad, vlakbij Groningen, bevindt zich het nieuwbouwproject Meer Wonen. Een project met meer natuur, meer leefbaarheid en bovenal meer duurzaamheid. In een aantal van de woningen wordt gebruik gemaakt van ATAG Energion warmtepompen. Zeven van de vrijstaande woningen worden gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met installateur DonkerVeenstra. Gelegen aan het schitterende Woldmeer. Ze liggen aan rustige woonstraatjes met fruitbomen. Meer Wonen is een duurzaam project: alle woningen kennen een laag energieverbruik zonder gasaansluiting.


Klimaatakkoord gebouwde omgeving

Tonzon plaatst een kanttekening/waarschuwing bij de kamerbrief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de versnelling van de aanpak energiearmoede gebouwde omgeving.


3 tips voor een gezond binnenklimaat

In Nederland zitten we gemiddeld 21 uur per dag binnen. We brengen veel tijd thuis, op het werk of op school door. Uiteraard verschilt het per seizoen. Zo zitten we in de wintermaanden meer binnen dan in de zomer. Tijdens de koudere maanden houden we het liefst de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Daarmee besparen we op de energierekening, maar blijven vocht en nare geuren binnen hangen met alle gevolgen van dien. Met deze 3 tips is eenvoudig een gezond binnenklimaat te realiseren en wordt tegelijkertijd op de energierekening bespaard.


Wanneer milieuvriendelijke verwarming samengaat met superieure prestaties

Nieuwe normen stellen in de verwarmingsmarkt is een traditie van Vaillant. De bescherming van het klimaat en het milieu zijn nieuwe uitdagingen die we vandaag de dag aan moeten gaan. Daar maken we graag ook een traditie van. Autonome verwarmingsproducten zoals warmtepompen, die worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, zijn hiervoor de sleutel. Hoe duurzaam ze ook al zijn, ze kunnen altijd geoptimaliseerd worden.


EPS-isolatiefabrikant aantoonbaar circulair

Isoleren heeft topprioriteit. De beste energiebesparing is immers de niet gebruikte energie. Voor het beste duurzaamheidsresultaat kiest u bij voorkeur een isolatiesysteem van IsoBouw. Zij leveren isolatiematerialen met de beste milieuscores en zijn aantoonbaar circulair.


MBI kondigt grootste investeringsbeleid tot op heden aan voor haar productielocaties

Het uit Brabant afkomstige familiebedrijf MBI, marktleider in de productie en verkoop van betonnen en keramische tegels en stenen, kondigt een ambitieus investeringsplan aan voor een gezonde en duurzame toekomst. Om de marktleiderspositie te behouden, en tevens te kunnen blijven voldoen aan steeds hogere kwaliteits- en duurzaamheidseisen, is continu investering in haar productiefaciliteiten een voorwaarde. Hierbij heeft MBI een radicale keuze gemaakt welke vergaande consequenties heeft voor haar productielocatie in Veghel.


3 keer zoveel subsidie voor klimaatinvesteringen

Veel meer ondernemers in de industriële sector kunnen dit jaar overheidssteun krijgen om te investeren in CO2-verlagende maatregelen. De subsidiepot voor de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is voor jaargang 2023 verdrievoudigd.


KNVB en Mitsubishi Electric lanceren eerste editie Groene Clubweken

Met de lancering van de Groene Clubweken staat een maand lang de verduurzaming van sportclubs volop in de belangstelling. Samen met de KNVB trekt Alklima/Mitsubishi Electric op om het verduurzamen van sportaccommodaties te stimuleren.


Met TONZON tot 6,5% minder CO2 emissie bij bouw nieuwe woning

Het kost heel veel CO2 om een standaard Nederlandse woning te bouwen. W/E Adviseurs heeft voor TONZON een variantstudie gemaakt over de impact op de MPG (Milieuprestatie berekening) wanneer je in een standaard nieuwbouwwoning de standaard EPS vloerisolatie vervangt door TONZON Thermoskussens. 


3 tips voor een gezond binnenklimaat

In Nederland zitten we gemiddeld 21 uur per dag binnen. We brengen veel tijd thuis, op het werk of op school door. Uiteraard verschilt het per seizoen. Zo zitten we in de wintermaanden meer binnen dan in de zomer. Tijdens de koudere maanden houden we het liefst de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Daarmee besparen we op de energierekening, maar blijven vocht en nare geuren binnen hangen met alle gevolgen van dien. Met deze 3 tips is eenvoudig een gezond binnenklimaat te realiseren en wordt tegelijkertijd op de energierekening bespaard.


EPS-isolatiefabrikant aantoonbaar circulair

Isoleren heeft topprioriteit. De beste energiebesparing is immers de niet gebruikte energie. Voor het beste duurzaamheidsresultaat kiest u bij voorkeur een isolatiesysteem van IsoBouw. Zij leveren isolatiematerialen met de beste milieuscores en zijn aantoonbaar circulair.


Wanneer milieuvriendelijke verwarming samengaat met superieure prestaties

Nieuwe normen stellen in de verwarmingsmarkt is een traditie van Vaillant. De bescherming van het klimaat en het milieu zijn nieuwe uitdagingen die we vandaag de dag aan moeten gaan. Daar maken we graag ook een traditie van. Autonome verwarmingsproducten zoals warmtepompen, die worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, zijn hiervoor de sleutel. Hoe duurzaam ze ook al zijn, ze kunnen altijd geoptimaliseerd worden. Niet alleen op het gebied van klimaatbescherming, maar ook op het gebied van productie en energieverbruik. Daarom streven we ernaar om elk onderdeel van onze producten nog duurzamer en efficiënter te maken. Eén van de redenen waarom we voor onze aroTHERM plus warmtepomp het natuurlijke koudemiddel R290 hebben gekozen.


Lancering medium over duurzaamheid en energie in de gebouwde omgeving en de industrie

1 mediaplatform voor het gehele speelveld

Duurzaamheid en energie-efficiency zijn van groot belang voor (middel)grote energieverbruikers, de bouw- en installatiekolom, adviseurs en ontwerpers. Een speelveld waarin iedere doelgroep haar eigen media heeft. Vanaf nu wordt deze totale markt bediend met 1 onafhankelijk mediaplatform. Effectief en met een vakkundige redactie die wordt aangestuurd vanuit de Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) en HandelsCourant (HC). Duurzaamheid & Energiegids: met een spectaculair bereik van meer dan 45.000 per nummer.


Nieuwe oplossingen voor groeiende uitdagingen

Advies en oplossingen voor veilig en efficiënt intern transport - dat is wat bezoekers van de LogiMAT-beurs in Stuttgart kunnen verwachten op de drie expositieruimten van Linde Material Handling (MH). Met het motto "Green Performance" ligt de nadruk dit jaar op de topics energie en duurzaamheid. Andere belangrijke onderwerpen zijn automatisering, het comfort voor chauffeurs en talrijke truckinnovaties.


Nederland wereldleider in carbontech?

FutureCarbonNL wil een mondiaal toonaangevende carbontech-sector opbouwen in Nederland. Hiervoor diende zij vandaag een projectvoorstel in bij het Nationaal Groeifonds van in totaal ruim 1,4 miljard euro. FutureCarbonNL is een samenwerkingsverband van universiteiten, kennisinstellingen, startups, MKB, industrie en het ministerie van EZK en IenW. 


Verduurzaming bouwsector wordt belemmerd door gebrek aan overzicht

Uit onderzoek dat studenten van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat er vier grote factoren zijn die de verduurzaming van het bouwtransport vertragen of tegenhouden in Nederland. De meeste factoren hebben te maken met een gebrek aan overzicht.  Het onderzoek werd uitgevoerd voor emissievrije stadlogistiek expert Bluekens EV.


Central Park behaalt BREEAM In-Use Excellent certificaat

Central Park, het meest duurzame kantoorgebouw van Bouwinvest, heeft het BREEAM In-Use Excellent certificaat behaald met een score van 73,95%. Dit is de één na hoogste score sinds de invoering van de nieuwste V6 beoordelingsrichtlijn. Op alle negen categorieën waaronder energie, transport, water, management, materialen en gezondheid, kreeg het gebouw een positieve beoordeling. Het certificaat is een jaar na de oplevering van het gebouw toegekend. Cushman & Wakefield Project Development Services en Cushman & Wakefield Asset Services hebben in nauwe samenwerking met Bouwinvest de duurzaamheidscertificering uitgevoerd. 


Shell Energy kiest enie.nl als vaste partner voor zonne-energie

Shell Energy heeft voor enie.nl gekozen als enige vaste partner voor het opwekken van zonne-energie voor particulieren. Deze samenwerking maakt het consumenten makkelijk om zelf duurzame energie voor thuis te produceren. Zo kan er via de enie.nl-configurator op de Shell Energy website snel berekend worden hoeveel zonnepanelen een huishouden nodig heeft.  

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie