Duurzaamheid & Energiegids overzicht
196Prins Friso Ingenieursprijs: wie wordt Ingenieur van het Jaar 2025
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is op zoek naar ingenieurs die in aanmerking komen voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2025. Excellente ingenieurs kunnen genomineerd worden voor deze prestigieuze award en de titel Ingenieur van het Jaar 2025. KIVI wil met deze prijs talentvolle ingenieurs en hun werk zichtbaar maken.
DUCO op Vakbeurs Energie 2024: innovatieve oplossingen voor een optimaal binnenklimaat
Van 15 t/m 17 oktober 2024 vind je DUCO op de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Hal 3, Stand A026). DUCO presenteert haar nieuwste innovaties voor zowel de nieuwbouw- als renovatiemarkt, met een sterke focus op energie-efficiëntie.
Hybride warmtepomp sleuteloplossing netcongestie
Zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen zijn gemeengoed. Dit brengt echter wel een onvoorziene uitdaging met zich mee: hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet niet wordt overbelast? Het antwoord hierop is de hybride warmtepomp.
AM geeft startsein realisatie 86 woningen in gebiedsontwikkeling Delft
AM gaf op 30 september het officiële startsein voor de bouw van deelplan Grasbuurt 3 in de gebiedsontwikkeling Schoemaker Plantage in Delft. In deze laatste fase van de Grasbuurt worden 86 energiezuinige koopwoningen gerealiseerd. Alle woningen zijn verkocht en worden volgens planning in het tweede en derde kwartaal van 2025 opgeleverd.
Belangrijk om passend model te kiezen om energiebesparing door woningisolatie te berekenen
Om de Nederlandse gebouwde omgeving klimaatneutraal te maken, wordt sterk ingezet op isolatie. Het is daarbij belangrijk om een realistisch beeld te hebben; hoeveel energiebesparing levert isolatie op? Uit dit PBL-onderzoek blijkt dat de uitkomsten van verschillende energieverbruiksmodellen, die worden gebruikt om deze besparing te berekenen, sterk uiteenlopen. Het is daarom van groot belang dat beleidsmakers en adviseurs het juiste model voor de juiste toepassing gebruiken.
Zonne-ondernemers in Zuid-Holland helpen stroomnet ontlasten
Twee ontwikkelaars van zonneprojecten helpen het volle stroomnet in Zuid-Holland ontlasten. Zowel Protium, met een groot zonnedak in Nieuwerkerk aan den IJssel, als TPSolar, met een zonnepark van wel 13 voetbalvelden groot in Dordrecht, hebben een contract gesloten met netbeheerder Stedin. Samen zorgen zij ervoor dat het elektriciteitsnet in hun regio niet overbelast raakt; en zo voorkomen ze langdurige storingen bij huishoudens en bedrijven. De ondernemers ontvangen een vergoeding vanuit Stedin voor hun hulp.
Eerste energiehub in provincie Utrecht een feit: zo kunnen bedrijven toch uitbreiden
Op woensdagochtend 25 september is energiehub (e-hub) EMCU op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht officieel van start gegaan. Het is de allereerste e-hub in de provincie Utrecht. Een belangrijke mijlpaal, zeker omdat de situatie op het stroomnet in specifiek deze provincie nijpend is. Door slim samen te werken en te sturen op het energiegebruik creëren de vijf deelnemende bedrijven mogelijkheden om verder te verduurzamen of uit te breiden, ondanks de file op het stroomnet (netcongestie).
BAM start met industriële en circulaire productie van houten woning-concept Flow
Na drie jaar innoveren, ontwerpen, engineeren, testen en bouwen van een unieke platformtechnologie, is BAM gestart met de productie van haar circulaire houten Flow-woningen. In de hightech productiefaciliteiten in Oudkarspel en Heerhugowaard ontwikkelt en realiseert BAM Wood Concepts de hoogwaardige elementen van Flow, het duurzame, industriële, digitale en modulaire woonconcept van BAM.
Nieuwe Pirrouet® -fabriek van Vandersanden haalt jaarlijks tot 2280 ton CO₂ uit de lucht
Vandersanden, het grootste familiebedrijf in Europa dat bakstenen produceert, heeft de eerste Pirrouet®-fabriek in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem, officieel geopend. Het gaat om een investering van 32,5 miljoen euro. De fabriek produceert bij maximumcapaciteit jaarlijks 20 miljoen CO₂-negatieve Pirrouet®-gevelstenen. Een ton van deze stenen nemen tijdens het uitharden 60 kg CO₂ op, en het volledige productieproces wordt aangedreven door groene energie van zonnepanelen en een eigen windturbine. “Met de fabriek leveren we een aanzienlijke bijdrage aan CO₂-reductie en versterken we onze ambitie om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te opereren”, zegt Johan Deburchgrave, CEO van Vandersanden.
Innovatieve ‘warmtewingevel’ gelanceerd: enorme vooruitgang op het gebied van duurzaamheid
Op woensdag 18 september 2024 lanceerden AkzoNobel, Aldowa en Calosol een unieke technologische ontwikkeling die een grote stap voorwaarts betekent op het gebied van duurzaamheid in de bouwsector. Met de innovatieve ‘warmtewingevel’ kunnen gebouwen voortaan verwarmd én gekoeld worden, zonder in te hoeven leveren op de esthetische waarde van het pand. De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en oplossingen.
Zonnepanelen uitgerust met kunstmatige intelligentie
De nieuwe energieleverancier Sunergy, een energieleverancier gericht op zonnepaneeleigenaren, lanceert de SlimmeRik. Het algoritme van de SlimmeRik kan zonnepanelen, laadpalen en batterijen slim aansturen. Daarmee lost het een veelvoud van de problemen op waar zonnepaneelbezitters tegenaan lopen.
Woningbouwers positief over woningbeleid kabinet-Schoof
Branchevereniging WoningBouwersNL is te spreken over het regeerprogramma als het gaat om het woningbeleid van het kabinet-Schoof. De plannen zijn volgens de organisatie "doordacht en goed uitgewerkt". Dit is een opvallend contrast met de kritische houding die de brancheorganisatie aannam ten opzichte van het woningbeleid van het vorige kabinet.
Primeur bij verduurzamen 31 woningen in Warmond
BAM Wonen gaat samen met Woonstichting Stek in Warmond 31 woningen verduurzamen. Zo hebben de bewoners straks een comfortabele, energiezuinige en toekomstbestendige woning. De communicatie met bewoners is intussen gestart en na hun instemming zal de renovatie in november 2024 beginnen. De verwachte oplevering is maart 2025. Het project heeft een bijzondere primeur: de toepassing van een biobased dakisolatiepakket van stro.
Grootste warmtepomp van Nederland in gebruik genomen
Begin september openden Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in Utrecht de grootste warmtepomp van Nederland. Met deze pomp kan Eneco de warmte van het gezuiverde afvalwater van HDSR inzetten als nieuwe energiebron voor het warmtenet. Circa 20.000 huishoudens in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein kunnen voortaan rekenen op de duurzame warmte.
Verbouwing dak NEMO Science Museum van start
Het dak van NEMO Science Museum is het hoogste stadsplein van Nederland met een prachtig uitzicht over de stad Amsterdam. De gerenommeerde architect van het iconische gebouw, Renzo Piano, had met het dak van NEMO destijds een Italiaans piazza voor ogen - een plek voor verrassende ontmoetingen. Het dak is aan groot onderhoud toe en dat bood de kans om te dromen over een nieuwe invulling van het dak, gebaseerd op de visie van Piano, de toekomstplannen van NEMO en met aandacht voor vergroening en verduurzaming. In het nieuwe ontwerp wordt het dak een groene oase met openluchtpodium waar iedereen welkom is en waar wetenschap en technologie in een afwisselend programma geagendeerd worden. De realisatie van het dak vindt plaats in het jaar dat Amsterdam 750 jaar wordt: 2025. Het vernieuwde groene dak is dan ook een cadeau van NEMO aan de stad.
IsoPet duurzame isolatie van gerecyclede plastic flessen
VisscherHolland Bouw presenteert de nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzame isolatie. IsoPet is een polyesterwol, gemaakt van gerecyclede plastic flessen en wordt gebruikt als thermo- en akoestische isolatie. IsoPet is uitermate geschikt voor muurisolatie, scheidingsisolatie en isolatie van hellende daken en verkrijgbaar in panelen en rollen.
Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot door innovatieve upcycling van betonpuin
Een nieuwe gezamenlijke onderneming van Dura Vermeer en C2CA gaat een installatie bouwen die naar schatting een CO2-reductie van 30.000 ton op jaarbasis realiseert door betonpuin te upcyclen. Het innovatieve proces produceert, naast teruggewonnen grind en zand, een supplementair cementeus materiaal (SCM) dat als vervanging kan dienen voor cement bij de productie van nieuw beton. Dat Dura Vermeer en C2CA ook zelf voor de activatie van deze ultrafijne cementfractie zorgen, is uniek in de bouwsector. De eerste nieuwe installatie in de regio Rotterdam kan per jaar 150.000 ton betonpuin verwerken. Het bedrijf wordt hiermee de leverancier van circulaire betongrondstoffen voor nieuwe betonprojecten in Nederland. Naar verwachting wordt de installatie in het tweede kwartaal van 2025 in gebruik genomen.
Vereniging Eigen Huis start pilot met thuisbatterijen bij leden
Vereniging Eigen Huis is een pilot gestart met het testen van thuisbatterijen in allerlei woonsituaties. De apparaten worden in veertien verschillende woningen van leden geïnstalleerd om te onderzoeken wat energieopslag nu en in de toekomst kan betekenen voor huiseigenaren. De vereniging zal haar leden en hun bevindingen twee jaar lang op de voet volgen.
Getijdenpark Feyenoord brengt natuur en recreatie naar Rotterdam-Zuid
Het Getijdenpark Feyenoord brengt natuur terug naar de stedelijke omgeving van Rotterdam. Dit unieke park combineert natuur en recreatie, met de dynamiek van eb en vloed als centraal element. Met de goedkeuring van het definitieve ontwerp voor fase 1 door het college van burgemeester en wethouders, start de realisatie van een nieuw natuurgebied eind dit jaar. Dit gebied is zowel recreatief als ecologisch waardevol en vormt een cruciale schakel in de vergroening van Rotterdam-Zuid. Het draagt bij aan een gezondere, veerkrachtigere stad.
Dura Vermeer gestart met optoppen om woningvoorraad duurzaam aan te vullen
In Nederland is een groot tekort aan geschikte en betaalbare (huur)woningen en beperkte binnenstedelijke ruimte om te bouwen. Om die reden heeft Dura Vermeer een ‘optopconcept’ opgenomen in haar palet met woningconcepten, genaamd: Blokje Op. Hiermee kunnen bestaande appartementencomplexen aangevuld worden met een extra woonlaag. “Optoppen is dé manier om de schaarse ruimte op een duurzame manier te benutten en de woningvoorraad in Nederland aan te vullen.”
'Folie maakt zonne-energie toegankelijker, met minder uitstoot'
De uitvinding van dunne en buigbare zonnefolie is een belangrijke stap in de duurzame energietransitie. Niet alleen omdat het folie de opwekking van zonne-energie op meer plekken toegankelijk en goedkoper maakt, ook omdat het productieproces veel minder vervuilend is dan dat van de huidige generatie zonnepanelen.
Een volgende stap in grootschalige energieopslag: Equans realiseert batterijpark voor Rolls-Royce
Rolls-Royce Power Systems gaat een batterijpark (BESS) met een vermogen van 32,6 Megawatt en een opslagcapaciteit van 65,2 Megawattuur bouwen voor Batterij Park Zeewolde (BPZ). Equans zal zorgdragen voor het ontwerp, inkoop en realisatie van de elektrische installaties van het batterijpark. Equans breidt hiermee haar expertise op het gebied van ontwerp & realisatie van grootschalige batterijsystemen verder uit. Daarnaast heeft Equans ook opdracht gekregen om het bestaande hoogspanningsstation van Windpark Zeewolde uit te breiden.
TenneT sluit deal met bouwbedrijven voor uitbreiding elektriciteitsnet
Na een aanbestedingsprocedure heeft TenneT een langjarig contract gesloten met BAM Infra Nederland, Strukton Wegen & Beton en VolkerWessels Hoogspanning Civiel. Deze partijen gaan civiele werkzaamheden verrichten voor grote bovengrondse hoogspanningsnetprojecten in Nederland.
"Innovatieve lichtgewicht zonnepaneelsystemen maken zonnepanelen op zwakke daken mogelijk"
Uit onderzoek van RVO blijkt dat meer dan de helft van de bedrijfsdaken te zwak is om zonnepanelen te dragen. Verschillende innovatieve lichtgewicht zonnepaneelsystemen zijn een oplossing. Het bedrijf Rable ontwikkelde bijvoorbeeld een zelfdragend montagesysteem. Hiervoor zijn veel minder ankerpunten voor de zonnepanelen nodig. Het Almeerse bedrijf GSF Glasgroep kon hierdoor 464 zonnepanelen op het dak plaatsen. Voor de demonstratiefase gebruikte Rable de DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie) van RVO.
BAM realiseert De HER: Uniek circulair centrum in Rotterdam
BAM Bouw en Techniek heeft het circulaire centrum De HER in Rotterdam officieel overgedragen aan de gemeente Rotterdam. De HER is een uniek project, gerealiseerd met hergebruikte materialen en gericht op hergebruik, upcycling, opknappen en repareren. De bouwkundige oplevering markeert een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de circulaire en duurzame ambities van zowel BAM als de gemeente Rotterdam om koploper te worden op het gebied van circulaire economie.
Duurzame bouw innovatiehub NEXUS op Leiden Bio Science Park
NEXUS is een duurzaam lifescience gebouw met kantoren en laboratoria voor scale-ups die Dura Vermeer Bouw Zuid West bouwt op het Bio Science Park in Leiden. Deze innovatiehub telt vier verdiepingen met een totaaloppervlak van ruim 9.100 m2, een parkeergarage en drie privé buitenterrassen. NEXUS streeft naar een BREEAM Excellent certificering, een internationale standaard voor het classificeren van gebouwen op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zowel in de ontwerp- als in de bouwfase, wordt rekening gehouden met de ecologische-, sociale- en economische duurzaamheidsprestaties om een werkomgeving te creëren voor bedrijven die hun milieu-impact, net als Dura Vermeer, willen verminderen. Op 24 juli is de bouw elektrisch van start gegaan.
Doelen verduurzaming bestaande bouw raken uit zicht door teruglopende vraag naar warmtepompen
In de eerste helft van 2024 verkochten fabrikanten zo’n 47.000 warmtepompen voor woningen aan groothandels en installateurs. Dat is iets meer dan de helft van de 88.000 in de eerste helft van vorig jaar. De terugval van de warmtepompenmarkt gaat daarmee het derde kwartaal op rij in. Duurzaamheidsdoelstellingen voor de gebouwde omgeving raken daarmee uit het zicht. De marktvraag naar warmtepompen is zeer ingehouden, mede en vooral doordat de regering aangekondigd heeft de renovatienorm niet door te zetten en elektriciteit niet te bevorderen boven aardgas. De regering spreekt daarmee haar eigen hoofdlijnenakkoord tegen, waarin zij ‘mensen en ondernemers wil helpen naar een lagere energierekening door het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden’.
Dura Vermeer bouwt casco's eengezinswoningen standaard met CO2-arm beton
Dura Vermeer bouwt sinds medio 2024 nieuwe casco’s voor eengezinswoningen standaard met CO2-arm beton. Dit zorgt voor een CO2-reductie van minimaal 25 procent per casco en de volledige CO2-uitstoot van alle bouwmaterialen daalt hierdoor met 0,6 procent. De samenstelling van de betonmengsels van leveranciers maakt deze reductie mogelijk.
Heijmans levert eerste infraproject met zelfhelend beton op
Op vrijdag 12 juli 2024 is in Rijen (Noord-Brabant) de nieuwe spooronderdoorgang op de N631 in gebruik genomen. Voor dit object van ProRail, waarvoor Heijmans Infra de civiele werkzaamheden heeft verricht, is voor het eerst gekozen voor een toepassing met zogenoemd zelfhelend beton.
Overheid moet sturen op meer dan economische groei
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs. Dat geheel van factoren noemen we brede welvaart. Als door de overheid op brede welvaart wordt gestuurd, dan zal dat leiden tot voor burgers beter beleid. Dit lukt echter alleen als bij het maken van dat beleid de voor- en nadelen systematisch worden gewogen. Op dit moment gebeurt dat onvoldoende. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) stelt dit in zijn advies ‘Waardevol regeren: sturen op brede welvaart’ dat vandaag is aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei, minister Heinen van Financiën en minister Beljaarts van Economische Zaken.