Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

274

Thuisbatterij met juiste spelregels kan piek op stroomnet actíef verkleinen

Thuisbatterijen voor huishoudengebruik (zelfconsumptie) kunnen een positieve rol spelen in de overbelasting van het stroomnet, mits ze slim worden aangestuurd. Dat bewijzen Stedin en Fractal Energy in een pilot in Zeeland. Bij 20 huishoudens in Serooskerke werden stuurbare thuisbatterijen van huishoudenformaat (800 W) geplaatst. Gemiddeld werden de terugleverpieken van zonne-energie met 12,5% en de afnamepieken met 20% verlaagd. Deze resultaten sluiten aan bij de oproep van netbeheerders om alleen thuisbatterijen met de juiste spelregels het stroomnet op te laten. Zonder de juiste spelregels helpen batterijen niet actief en kunnen ze zelfs netcongestie verergeren. Met slimme inzet dempen ze juist de piekbelasting.


Hernieuwbare energie groeit, vaker overschotten

In 2024 groeide de productie van hernieuwbare energie met 11 procent. Er waren ook steeds vaker overschotten van groene stroom. Met goede opslag hadden we 250 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen. Stroom was op meer momenten dit jaar bijna gratis. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.


Beton met impact: 35% minder CO2 per casco in gebiedsontwikkeling Wickengaard

Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte bouwmaterialen en verantwoordelijk voor 5 tot 8 procent van de CO2-uitstoot. Binnen Dura Vermeer komt 38 procent van onze CO2-uitstoot van beton. Dat moet én kan anders. Daarvoor tekenden Dura Vermeer en andere partijen het Betonakkoord en committeren wij ons aan dit convenant in onze projecten.


BAM gaat 37 duurzame houten Flow-woningen realiseren in Rockanje

BAM Wonen gaat 37 duurzame woningen in het nieuwbouwproject Duinkust in Rockanje bouwen. Het aanbod bestaat uit diverse rij- en hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Duinkust is een unieke locatie midden in Rockanje op loopafstand van het strand. Het project Duinkust is een eigen ontwikkelingsproject van BAM Wonen.


Warmteopslag kan energiekosten verlagen en het elektriciteitsnet ontlasten

Voor het eerst zijn de voordelen van warmteopslag in warmtenetten gedetailleerd gekwantificeerd. Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag niet alleen de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt, maar ook de overbelasting van elektriciteitsnetten tegengaat. Een combinatie van warmteopslag bij warmtenetten is noodzakelijkheid voor een betaalbare en haalbare energietransitie.


DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame oplossingen voor woonopgave

“De woningnood is een van de grootste problemen van dit moment”, stelt minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De noodzaak om snel meer betaalbare woningen te realiseren mag geen reden zijn om thema’s als rechtvaardigheid, betaalbaarheid en het klimaat uit het oog te verliezen. Hier zit een spanningsveld, omdat deze doelen kunnen botsen. Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) gaat daarom samen met Platform31 en Platform Woonopgave in opdracht van de Laudes Foundation een nieuw, internationaal project leiden. ‘Sustainable Housing for all’ is een onderzoek naar duurzame, betaalbare en rechtvaardige oplossingen voor de woonopgave.


Meer zekerheid nodig bij afschaffen salderingsregeling

Zorg dat zonnepanelen, ook na afschaffing van de salderingsregeling in 2027, voor iedereen – huiseigenaren en huurders – blijven lonen. Die oproep doen de VNG, Aedes, Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Woonbond aan de Eerste Kamer.


Interduct en de AirTotaal Group slaan de handen ineen

Sinds 3 december maakt de AirTotaal Group onderdeel uit van de Interduct Groep. Na een uitgebreide kennismaking en diverse gesprekken zijn de in ventilatie gespecialiseerde bedrijvengroepen ervan overtuigd dat de samenwerking een positief effect zal hebben op de verdere groei van beide organisaties. De bedrijven van de AirTotaal Group blijven zelfstandig functioneren, maar worden op meerdere vlakken ondersteund door Interduct. Samen bouwen ze verder aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat. 


Saint-Gobain investeert in Plantics B.V. voor duurzame oplossingen in de bouwsector

Saint-Gobain Benelux heeft via de venture-tak Nova by Saint-Gobain een minderheidsbelang genomen in het particuliere Arnhemse bedrijf Plantics B.V.


Rotterdam de meeste zonnepanelen van de grootste steden

Rotterdam heeft de meeste zonnepanelen van de vier grootste steden in Nederland. Volgens nieuwe cijfers van het CBS heeft Rotterdam het grootste vermogen aan opgewekte zonne-energie van de G4. Met ruim een miljoen zonnepanelen, een oppervlakte vergelijkbaar met 173 voetbalvelden, is ook de groei van zonnestroom in Rotterdam groter dan in alle andere grote steden.


Ballast Nedam en Ekinetix bundelen krachten

Op donderdag 28 november 2024 is advies- en ingenieursbureau Ekinetix als nieuw bedrijfsonderdeel toegetreden tot Ballast Nedam. Ekinetix neemt als gespecialiseerd bureau het voortouw in de energietransitie en stimuleert met name de opschaling van waterstof en CO2-afvang. Deze bundeling van krachten biedt voor beide partijen kansen op verdere groei in de energietransitiemarkt.


BAM verduurzaamt 75 sociale huurwoningen

In de Alkmaarse wijk Oudorp verduurzamen BAM Wonen en Kennemer Wonen vanaf deze maand 75 woningen en een kantoor. Dankzij onder meer isolatie en zonnepanelen gaan de sociale huurwoningen van energielabel C naar gemiddeld energielabel A+. De bewoners zijn er blij mee: meer dan 85 procent stemde in met de upgrade naar een meer comfortabele en energiezuinige woning.