Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

10

Toepassing ter plekke koud recyclen van asfalt in Venray

Op de Kiekweg in Venray passen gemeente Venray en BAM Infra Nederland een innovatieve techniek toe, waarbij asfalt ter plekke koud wordt gerecycled tot een draagkrachtige verhardingslaag. De techniek past in de duurzame ambities van gemeente Venray en BAM om het gebruik van primaire grondstoffen en de uitstoot van CO2 te reduceren. BAM Infra is op 27 mei gestart met de werkzaamheden en verwacht die conform planning op 12 juli af te ronden.


CO2-arm beton wordt standaard

Vastgoedontwikkelaars BPD (regio Noord-West), Achmea Real Estate, Synchroon en het Rijksvastgoedbedrijf en bouwers Dura Vermeer (Bouw en Vastgoed), BAM (Bouw en Techniek), Heijmans (Woningbouw en Utiliteitsbouw) en de TBI-ondernemingen (Koopmans Bouwgroep, ERA Contour, Hazenberg en J.P. van Eesteren) gaan in de toekomst uitsluitend nog bouwen met CO2-arm beton. De partijen hebben gezamenlijk met het Betonakkoord een intentieverklaring uitgewerkt. Dinsdag 11 juni 2024 is de intentieverklaring ondertekend door de betrokken partijen, in het bijzijn van directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers. 


Amsterdam krijgt 5500 zonnepanelen voor maatschappelijke gebouwen

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam schenken ING en het Amsterdamse vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep de stad 5500 zonnepanelen. Hiermee willen de twee bedrijven een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema nam het cadeau donderdag in ontvangst tijdens vastgoedbeurs Provada.


Nieuwe handreiking voor meer groen in de stad

De nieuwe handreiking 'Groen in en om de stad' geeft gemeenten en provincies inhoudelijke en procesmatige handvatten om te zorgen dat groen volwaardig wordt meegenomen in planvorming van nieuwe woonwijken en bestaand bebouwd gebied.


Behoefte aan meetmethode en richtlijnen voor hitte

Er is grote behoefte aan een methode om hitte in woningen te meten. Daarnaast is een verdere standaardisatie nodig van richtlijnen om hitte in de buitenruimte aan te pakken. Dit blijkt uit twee nieuwe rapporten van het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA).


Er is meer nodig dan staatssteun om corporaties meer middenhuurwoningen te laten bouwen

Nederland wil ruimere Europese regels voor staatssteun bij de bouw van middenhuurwoningen. Corporaties zeggen met deze steun meer dan twee keer zoveel middenhuurwoningen te kunnen bouwen. Versoepeling van de staatssteunregels zal echter niet voldoende zijn om het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland fors omhoog te krijgen. Er zijn daarnaast ook een aantal fiscale maatregelen nodig.


Ballast Nedam en Rönesans Holding winnen SEAL Sustainable Product Award

Project Jonas heeft de SEAL Sustainable Product Award gewonnen. Deze prijs bekroont innovatieve en impactvolle producten die “purpose-built” zijn voor een duurzame toekomst. 


Verduurzamen bestaande bouw met biobased materialen vaak mogelijk

Op donderdag 6 juni vond bij Hogeschool Utrecht het event ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ plaats. Building Balance en OnderhoudNL namen zo’n vierhonderd bezoekers, een brede afspiegeling van betrokkenen in de gehele renovatie- en onderhoudsketen, mee in de beste biobased alternatieven voor isolatie en andere onderhoudsingrepen. Ook werd het eerste exemplaar van de handleiding  ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ overhandigd aan de directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen van Binnenlandse Zaken, Chris Kuijpers.


Subsidieregeling helpt investeerders van warmtenetten

Ondernemers die willen investeren in een warmtenet, kunnen vanaf 1 juli weer de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door aanpassingen in de subsidie, kunnen ondernemers dit jaar vaak meer subsidie aanvragen. Hierdoor kunnen zij ook sneller van start met de aanleg van een efficiënt warmtenet om bestaande woningen en gebouwen aardgasvrij te maken.


BAM verduurzaamt 38 woningen in Alkmaar

BAM Wonen is in opdracht van vastgoedvermogensbeheerder NLV (Nederlands Vastgoed) begonnen met de verduurzaming van 38 eengezinswoningen in Alkmaar. Dankzij onder meer isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp gaan de woningen naar energielabel A++ in plaats van het huidige B of C. Het gevolg: een veel hoger wooncomfort en een lager energieverbruik.