Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

159

Toepassing ter plekke koud recyclen van asfalt in Venray

Op de Kiekweg in Venray passen gemeente Venray en BAM Infra Nederland een innovatieve techniek toe, waarbij asfalt ter plekke koud wordt gerecycled tot een draagkrachtige verhardingslaag. De techniek past in de duurzame ambities van gemeente Venray en BAM om het gebruik van primaire grondstoffen en de uitstoot van CO2 te reduceren. BAM Infra is op 27 mei gestart met de werkzaamheden en verwacht die conform planning op 12 juli af te ronden.


CO2-arm beton wordt standaard

Vastgoedontwikkelaars BPD (regio Noord-West), Achmea Real Estate, Synchroon en het Rijksvastgoedbedrijf en bouwers Dura Vermeer (Bouw en Vastgoed), BAM (Bouw en Techniek), Heijmans (Woningbouw en Utiliteitsbouw) en de TBI-ondernemingen (Koopmans Bouwgroep, ERA Contour, Hazenberg en J.P. van Eesteren) gaan in de toekomst uitsluitend nog bouwen met CO2-arm beton. De partijen hebben gezamenlijk met het Betonakkoord een intentieverklaring uitgewerkt. Dinsdag 11 juni 2024 is de intentieverklaring ondertekend door de betrokken partijen, in het bijzijn van directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers. 


Amsterdam krijgt 5500 zonnepanelen voor maatschappelijke gebouwen

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam schenken ING en het Amsterdamse vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep de stad 5500 zonnepanelen. Hiermee willen de twee bedrijven een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema nam het cadeau donderdag in ontvangst tijdens vastgoedbeurs Provada.


Nieuwe handreiking voor meer groen in de stad

De nieuwe handreiking 'Groen in en om de stad' geeft gemeenten en provincies inhoudelijke en procesmatige handvatten om te zorgen dat groen volwaardig wordt meegenomen in planvorming van nieuwe woonwijken en bestaand bebouwd gebied.


Behoefte aan meetmethode en richtlijnen voor hitte

Er is grote behoefte aan een methode om hitte in woningen te meten. Daarnaast is een verdere standaardisatie nodig van richtlijnen om hitte in de buitenruimte aan te pakken. Dit blijkt uit twee nieuwe rapporten van het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA).


Er is meer nodig dan staatssteun om corporaties meer middenhuurwoningen te laten bouwen

Nederland wil ruimere Europese regels voor staatssteun bij de bouw van middenhuurwoningen. Corporaties zeggen met deze steun meer dan twee keer zoveel middenhuurwoningen te kunnen bouwen. Versoepeling van de staatssteunregels zal echter niet voldoende zijn om het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland fors omhoog te krijgen. Er zijn daarnaast ook een aantal fiscale maatregelen nodig.


Ballast Nedam en Rönesans Holding winnen SEAL Sustainable Product Award

Project Jonas heeft de SEAL Sustainable Product Award gewonnen. Deze prijs bekroont innovatieve en impactvolle producten die “purpose-built” zijn voor een duurzame toekomst. 


Verduurzamen bestaande bouw met biobased materialen vaak mogelijk

Op donderdag 6 juni vond bij Hogeschool Utrecht het event ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ plaats. Building Balance en OnderhoudNL namen zo’n vierhonderd bezoekers, een brede afspiegeling van betrokkenen in de gehele renovatie- en onderhoudsketen, mee in de beste biobased alternatieven voor isolatie en andere onderhoudsingrepen. Ook werd het eerste exemplaar van de handleiding  ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ overhandigd aan de directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen van Binnenlandse Zaken, Chris Kuijpers.


Subsidieregeling helpt investeerders van warmtenetten

Ondernemers die willen investeren in een warmtenet, kunnen vanaf 1 juli weer de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door aanpassingen in de subsidie, kunnen ondernemers dit jaar vaak meer subsidie aanvragen. Hierdoor kunnen zij ook sneller van start met de aanleg van een efficiënt warmtenet om bestaande woningen en gebouwen aardgasvrij te maken.


BAM verduurzaamt 38 woningen in Alkmaar

BAM Wonen is in opdracht van vastgoedvermogensbeheerder NLV (Nederlands Vastgoed) begonnen met de verduurzaming van 38 eengezinswoningen in Alkmaar. Dankzij onder meer isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp gaan de woningen naar energielabel A++ in plaats van het huidige B of C. Het gevolg: een veel hoger wooncomfort en een lager energieverbruik.


Forse groei milieu-investeringen van bedrijven in 2023

Bedrijven investeerden in 2023 meer in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen met belastingvoordeel. Ondernemers dienden 12.757 aanvragen in voor de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Het totaalbedrag van deze investeringen is € 5,8 miljard. Dat is bijna € 2 miljard meer dan in 2022. Dit blijkt uit de cijfers van het jaarverslag van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Actuele kennis over lucht/water-warmtepompen in ISSO-publicatie 98

Het vakgebied van warmtepompinstallaties is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe kennis en inzichten ontstaan bijna dagelijks, en die kennis willen we in de praktijk zo goed mogelijk toepassen. Om professionals daarbij te helpen, verscheen recent de geactualiseerde ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’.


Ook groen gas vraagt langjarig beleid

Nederland heeft de ambitie om 2 miljard m³ (2bcm) groengas te produceren in 2030. Om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van groengas hebben CE Delft en New Energy Coalition een verkennende studie uitgevoerd.


Samenwerking Dura Vermeer met Actium verduurzaming deel 2.400 woningen tot 2029

Na een zorgvuldig voortraject, waarbij Actium startte met ruim 60 geïnteresseerde partijen, is de woningcorporatie de samenwerking aangegaan met Dura Vermeer én Buursema B.V. Samen gaan ze aan de slag met het uitvoeren van verduurzamingsprojecten voor 2.400 woningen tot 2029.


Doorontwikkeling N-type zonnepanelen drukt productiekosten

Groothandel in zonne-energieproducten 4blue presenteert met URECO, een grote Taiwanese Tier 1 fabrikant van zonnepanelen, een nieuwe lichting N-type Glas Glas zonnepanelen. Belangrijk kenmerk is dat deze panelen niet meer uitgerust zijn met vierkante zonnecellen, maar met grotere rechthoekige zonnecellen. De panelen zijn weliswaar iets groter, maar een stuk lichter omdat de glasdikte van 2.00 millimeter naar 1.6 mm is aangepast. Zowel de productiekosten als de logistieke kosten worden hiermee gedrukt.  


Kleine innovatieprojecten gezocht met grote impact op de energiesector

Op 4 juni 2024 opent een nieuwe subsidie voor kleine innovatieprojecten die voor grote veranderingen kunnen zorgen in de energiesector. De subsidie is bedoeld voor kleine bedrijven, zoals start-ups, die ideeën hebben die opwek van hernieuwbare (duurzame) energie op zee en land slimmer, betaalbaar, schoner en veiliger te maken. De innovaties moeten uiterlijk in 2034 op de markt komen.


Hoger rendement en minder milieu-impact voor warmtepompen

Een hoger rendement op zowel tapwater als ruimteverwarming: deze eigenschappen blijken uit testen voor gecontroleerde kwaliteitsverklaringen voor de nieuwe lucht/water-warmtepompen uit de SUZ-lijn van Mitsubishi Electric. Daarnaast worden minder kritische materialen gebruikt voor de warmtepompen.


Steeds meer miljarden naar warm­te­pom­pen, zon­ne­pa­ne­len en isolatie

Corporaties gaven in 2023 ruim 9 miljard euro uit aan onderhoud en verduurzaming. Woningeigenaren vroegen voor 115.175 woningen ISDE-subsidie aan. Het aantal warmtepompen in de bestaande bouw? Bijna 110.000, waarvan minimaal de helft hybride. Er is werk aan de winkel in de bestaande gebouwde omgeving.


Meld thuisbatterijen aan op energieleveren.nl

Wie in Nederland een thuisbatterij laat installeren, is verplicht technische gegevens van deze installatie te registreren. Netbeheerders moeten immers rekening kunnen houden met de elektriciteit die via deze thuisbatterij aan het net kan worden onttrokken en geleverd, bijvoorbeeld om lokale overbelasting (netcongestie) te voorkomen.


Gemeenten en provincies krijgen hulp bij inpassing energie-infrastructuur

Een nieuwe expertpool helpt gemeenten en provincies bij ruimtelijke procedures van grote energie-infrastructuurprojecten. Nieuwe infrastructuur is nodig om duurzame energie bij bedrijven en mensen thuis te brengen. Gemeenten en provincies kunnen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om hulp vragen.


Vastgoed upgraden en biobased bouwen centraal op vakbeurzen in mei

Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei vinden in de Brabanthallen in Den Bosch weer gelijktijdig de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats. Belangrijkste thema’s zijn daar er de verbetering van - al dan niet monumentaal - vastgoed en innovaties in hout, biobased en hybride bouw. Toegang is gratis voor professionals. 


Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

TNO, de organisatie voor toegepaste wetenschap en technologie, is druk bezig haar omvangrijke vastgoedportefeuille te verduurzamen. Het draait daarbij om kantoren en ook,  bijzondere gebouwen zoals clean rooms, laboratoria en zelfs een boortoren. Hoe pak je zoiets aan? En welke rol speelt samenwerking met partners hierbij?


EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Het Europees Parlement geeft groen licht om digitalisering, harmonisatie en duurzaamheid in de bouwsector te stimuleren door definitief goedkeuring te geven aan de herziening van de Verordening bouwproducten (Construction Products Regulation, CPR). Dit betekent onder andere dat fabrikanten de milieu-impact van bouwproducten in Europa straks op dezelfde manier inzichtelijk moeten maken.  


Maatregelen tegen vol stroomnet in Flevopolder, Gelderland en Utrecht versneld en uitgebreid

Nederlandse huishoudens, bedrijven en organisaties verduurzamen in hoog tempo. Dat is goed nieuws voor de energietransitie en maakt Nederland minder afhankelijk van het buitenland, maar legt tegelijkertijd een grote druk op het stroomnet. De overheid en netbeheerders hebben daarom eerder maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Omdat met name het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht sneller tegen de grenzen aanloopt worden de maatregelen in deze regio versneld ingevoerd en uitgebreid.


Wgiw: belangrijke schakel in regionale energiestrategie

Op 23 april heeft de Tweede Kamer de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (Wgiw) aangenomen. Dat is goed nieuws, want hiermee kunnen gemeenten duidelijkheid bieden over de alternatieven voor het gebruik van aardgas. Het wetsvoorstel stelt gemeenten in staat om een warmteprogramma op te stellen waarmee ze inzichtelijk maken welke gebieden en in welke termijn van het aardgas af gaan en wat de mogelijke warmtealternatieven zijn. De Wgiw stelt ook de kaders waarmee de betaalbaarheid van collectieve warmtenetten wordt geborgd.


Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Directeur Anne Schroën van Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) overhandigde woensdag 17 april een belangrijke intentieverklaring aan Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De verklaring markeert een unieke samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).


Sempergreen en Over Easy Solar gaan innovatieve samenwerking aan

Sempergreen en Over Easy Solar zijn verheugd te melden dat zij een innovatieve samenwerking zijn aangegaan om solar én groen samen te brengen op daken. Hierbij worden de dubbelzijdige (de zogenoemde bifacial) verticale PV-panelen van Over Easy Solar gecombineerd met de duurzame groendaksystemen van Sempergreen. Het nieuwe lichtgewicht Solar groendak werd afgelopen maart in Nederland geïntroduceerd op Solar Solutions Amsterdam, de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noord-Europa en behaalde daar de tweede plaats bij de Best Innovation Awards.


Vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed

De markt voor onderhoud en renovatie bedraagt in Nederland ruim € 21 miljard per jaar. En bijna 10% van de kantoren en winkelpanden staat leeg, waarvan een flink deel, qua ligging en leefbaarheid, uitermate geschikt is om tot woningen te herbouwen. De overheid ziet deze panden dan ook graag getransformeerd worden, om op die manier maar liefst 15% van de benodigde 1 miljoen woningen te realiseren. Renovatie, herbestemming en transformatie zijn de komende jaren dus een drijvende kracht in de bouw.


SPUK SEB stimuleert schoon bouwen bij aanbestedingen

Vanaf 16 april 2024 is de Regeling stimulering Schoon en Emissieloos Bouwen voor medeoverheden (SPUK SEB) open voor aanvragen. De regeling helpt gemeenten, provincies en waterschappen om emissieloze bouwmachines en vaartuigen te gebruiken bij aanbestedingen. 


Hoe een slimme warmtepomp zorgt voor extra efficiency en besparingen

Stroom is niet altijd even duur. Vooral niet bij dynamische tarieven en dan bestaat er ook nog zoiets als gratis zonnestroom. Het is erg aantrekkelijk hier slim gebruik van te maken. Want waarom betalen voor je warme tapwater en warme of koele huis, als dat ook gratis of in ieder geval een stuk voordeliger kan met een slimme warmtepomp.