Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

8

Voorlopig ontwerp nieuwe Centrale Bibliotheek goedgekeurd

De vernieuwing en verbouwing van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam is een enorme stap verder. Op 22 juni keurde de gemeenteraad de voorlopige ontwerpen en het krediet voor de nieuwe bibliotheek en de tijdelijke huisvesting goed. Dat betekent dat de verbouwing officieel doorgaat. Beide ontwerpen worden nu definitief gemaakt. In het najaar van 2025 begint de verbouwing en verhuist de bibliotheek voor drie jaar naar de Librijesteeg. Eind 2028 gaat de vernieuwde Centrale Bibliotheek weer open.


NMD-symposium 2023: bouwkwantiteit met milieukwaliteit

De bouw staat voor een aantal grote opgaven: 900.000 nieuwe woningen, de verduurzaming van het bestaande vastgoed en de grootschalige vernieuwing van de infrastructuur.


Nieuwe tools om energieprestaties van gebouwen te controleren

De website www.klimaatinstallatiecheck.nl is uitgebreid met twee handige nieuwe tools om energie- en comfortprestaties van gebouwen te controleren. De BENGcheck (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) en de energielabelcheck zullen de bestaande binnenklimaatcheck aanvullen. Dankzij de uitbreiding kan razendsnel de energieprestatie van een kantoorgebouw worden voorspeld. Hierdoor krijgen niet alleen ontwerpers van klimaatinstallaties, maar ook gebouweigenaren meer inzicht in de energieprestaties van kantoorgebouwen. De tools zijn ontwikkeld door de TVVL Expertgroep Klimaattechniek in samenwerking met Renor.


Nieuwe wandunits van Mitsubishi Electric

In de RAC-serie introduceert Mitsubishi Electric de nieuwe MSZ-AY wandunits. Dit model vervangt het succesvolle MSZ-AP-model. “Met deze nieuwe AY-units kunnen we zowel split- als multi-splitsystemen uitrusten met deze fraai vormgegeven wandunit; units die nog betere verwarmings- en koelprestaties leveren”, zegt Stephan van der Tholen, productspecialist bij Alklima/Mitsubishi Electric. “Kenmerkend voor dit binnendeel is een strak ontwerp en de luxe, mat witte afwerking.”


40 miljoen voor versnelling natuurinclusief isoleren

Het kabinet stelt dit jaar vanuit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) 40 miljoen euro beschikbaar voor de versnelling van natuurinclusief isoleren. Deze middelen zijn bedoeld om ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van diersoorten in bijvoorbeeld spouwmuren en indien nodig voor maatregelen om de diersoorten te beschermen. Zo kunnen isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd zonder beschermde diersoorten in gevaar te brengen.


Aandeel hernieuwbare energie naar 15 procent

In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 13 procent. Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is iets gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Nederland heeft in EU-verband afgesproken om in 2030 minstens 27 procent van het totale energieverbruik op te wekken met hernieuwbare energie.


Kom ontspannen de warme zomermaanden door

Het kwik heeft in grote delen van Nederland alweer een paar keer de 30 graden aangeraakt en hitteplannen zijn in werking getreden. Ook al komen de temperaturen overeen met onze favoriete vakantiebestemmingen aan de Spaanse kust, we ervaren de hitte thuis toch anders. Dat komt omdat de dagelijkse beslommeringen zoals in de file staan naar het werk of de kinderen op tijd ophalen gewoon doorgaan. Hoe kom je deze warme zomermaanden dan toch zo ontspannen mogelijk door?


EnergieKompas nu ook digitaal te berekenen via WEii-tool

Met het EnergieKompas, ontwikkeld door TVVL en DGBC (Stichting Dutch Green Building Council), wordt het energielabel en de WEii-score (Werkelijk Energie intensiteit indicator) gecombineerd om zo de meest effectieve route naar Parijs te bepalen. Vanaf nu kan de positie van een gebouw in het EnergieKompas ook via de WEii-rekentool worden bepaald.

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie