Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

170

Doelen verduurzaming bestaande bouw raken uit zicht door teruglopende vraag naar warmtepompen

In de eerste helft van 2024 verkochten fabrikanten zo’n 47.000 warmtepompen voor woningen aan groothandels en installateurs. Dat is iets meer dan de helft van de 88.000 in de eerste helft van vorig jaar. De terugval van de warmtepompenmarkt gaat daarmee het derde kwartaal op rij in. Duurzaamheidsdoelstellingen voor de gebouwde omgeving raken daarmee uit het zicht. De marktvraag naar warmtepompen is zeer ingehouden, mede en vooral doordat de regering aangekondigd heeft de renovatienorm niet door te zetten en elektriciteit niet te bevorderen boven aardgas. De regering spreekt daarmee haar eigen hoofdlijnenakkoord tegen, waarin zij ‘mensen en ondernemers wil helpen naar een lagere energierekening door het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden’.


Dura Vermeer bouwt casco's eengezinswoningen standaard met CO2-arm beton

Dura Vermeer bouwt sinds medio 2024 nieuwe casco’s voor eengezinswoningen standaard met CO2-arm beton. Dit zorgt voor een CO2-reductie van minimaal 25 procent per casco en de volledige CO2-uitstoot van alle bouwmaterialen daalt hierdoor met 0,6 procent. De samenstelling van de betonmengsels van leveranciers maakt deze reductie mogelijk.


Heijmans levert eerste infraproject met zelfhelend beton op

Op vrijdag 12 juli 2024 is in Rijen (Noord-Brabant) de nieuwe spooronderdoorgang op de N631 in gebruik genomen. Voor dit object van ProRail, waarvoor Heijmans Infra de civiele werkzaamheden heeft verricht, is voor het eerst gekozen voor een toepassing met zogenoemd zelfhelend beton.


Overheid moet sturen op meer dan economische groei

Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs. Dat geheel van factoren noemen we brede welvaart. Als door de overheid op brede welvaart wordt gestuurd, dan zal dat leiden tot voor burgers beter beleid. Dit lukt echter alleen als bij het maken van dat beleid de voor- en nadelen systematisch worden gewogen. Op dit moment gebeurt dat onvoldoende. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) stelt dit in zijn advies ‘Waardevol regeren: sturen op brede welvaart’ dat vandaag is aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei, minister Heinen van Financiën en minister Beljaarts van Economische Zaken.


Voorbeschouwing vakbeurzen Energie & PREFAB

In aanloop naar de vakbeurzen Energie en PREFAB verschijnt vakblad Duurzaamheid & Energiegids op 8 oktober met een voorbeschouwing.


Nieuwbouw Zeeheldenbuurt officieel van start

De bouw van de nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt is officieel gestart. Peter Manders, directeur-bestuurder van Patrimonium Barendrecht, en Jolande Quik van gemeente Barendrecht onthulden op donderdag 4 juli het bouwbord op de bouwplaats. Zij gaven daarmee het startsein voor de bouw van 64 appartementen en 35 eengezinswoningen.


Heijmans introduceert Afvalmonitor in samenwerking met Renewi

Heijmans lanceert het eerste afval dashboard in de bouwsector; de Afvalmonitor. Hiermee rapporteert en monitort het beursgenoteerde bouwbedrijf afvalstromen, scheidingspercentage en de CO2-uitstoot die daarbij hoort, tot op projectniveau. Dit zorgt ervoor dat Heijmans kan sturen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. De data van onder andere waste-to-productbedrijf Renewi maakt dit mogelijk. De Afvalmonitor draagt bij aan Heijmans’ ambitie om in 2030 uitsluitend duurzame oplossingen en werkmethoden in te zetten, met als doel een positieve impact op de aarde realiseren.


Aanleg Prinses Alexiaviaduct op de Maasvlakte op duurzame wijze

De bouw van het Prinses Alexiaviaduct op de Maasvlakte is gegund aan BAM Infra Nederland. In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam vervangt BAM Infra de gelijkvloerse kruisingen door een ongelijkvloerse kruising. BAM Infra voert de werkzaamheden uit op een zo’n veilige en duurzaam mogelijke wijze, waarbij de reductie van CO2-uitstoot tijdens de uitvoering hoog in het vaandel staat. Het viaduct is essentieel voor zowel de verdere ontwikkeling van het gebied, als voor het verbeteren van de bereikbaarheid van de terreinen rondom de Prinses Alexiahaven. De bouwwerkzaamheden starten in juni 2025 en BAM levert het project naar verwachting in november 2026 op. Op dinsdag 2 juli ondertekenden alle partijen het contract.


Samen grenzen verleggen in de bouwsector met project WikiHouse

Een spraakmakende ontwikkeling in de bouwsector: de nieuwste versie van het modulaire, houten bouwsysteem WikiHouse. “Een innovatie die volop kansen biedt voor heel bouwend Nederland”, zegt Nick Gevers van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “Daarom onderzoeken we nu uitgebreid de mogelijkheden van dit open source bouwsysteem, samen met Avans Hogeschool (Den Bosch/Tilburg) en andere partners.”


Eerste houtskeletbouwwoningen geplaatst in Borg & Buiten

Toekomstige bewoners vieren de start van nieuwbouwproject Borg & Buiten in de wijk Parijsch, Culemborg, onder het genot van een lunch. Samen met onder andere medewerkers van de gemeente Culemborg, de CV Parijsch en Heijmans vierden zij dat de eerste houtskeletbouwwoningen zijn geplaatst. Wethouder Monica Wichgers van de gemeente Culemborg en Aafke van der Werf, directeur van Heijmans Vastgoed, onthulden het insectenhotel dat Heijmans schonk aan de buurt.


Risico's voor Nederlandse PV-branche in transitie naar energieopslagsystemen vragen om gerichte opleiding

De PV-branche in Nederland maakt zich op voor een grote transitie naar energieopslagsystemen, die cruciaal is voor de voortgang van de energietransitie. Omega Energietechniek, specialist op het gebied van inspecties in de technische sector, ziet dat het kennisniveau van installateurs op dit gebied nog ernstig tekortschiet.


Toepassing ter plekke koud recyclen van asfalt in Venray

Op de Kiekweg in Venray passen gemeente Venray en BAM Infra Nederland een innovatieve techniek toe, waarbij asfalt ter plekke koud wordt gerecycled tot een draagkrachtige verhardingslaag. De techniek past in de duurzame ambities van gemeente Venray en BAM om het gebruik van primaire grondstoffen en de uitstoot van CO2 te reduceren. BAM Infra is op 27 mei gestart met de werkzaamheden en verwacht die conform planning op 12 juli af te ronden.