

Duurzaamheid & Energiegids overzicht
275
14-juni-2023
Kom ontspannen de warme zomermaanden door
Het kwik heeft in grote delen van Nederland alweer een paar keer de 30 graden aangeraakt en hitteplannen zijn in werking getreden. Ook al komen de temperaturen overeen met onze favoriete vakantiebestemmingen aan de Spaanse kust, we ervaren de hitte thuis toch anders. Dat komt omdat de dagelijkse beslommeringen zoals in de file staan naar het werk of de kinderen op tijd ophalen gewoon doorgaan. Hoe kom je deze warme zomermaanden dan toch zo ontspannen mogelijk door?

01-juni-2023
EnergieKompas nu ook digitaal te berekenen via WEii-tool
Met het EnergieKompas, ontwikkeld door TVVL en DGBC (Stichting Dutch Green Building Council), wordt het energielabel en de WEii-score (Werkelijk Energie intensiteit indicator) gecombineerd om zo de meest effectieve route naar Parijs te bepalen. Vanaf nu kan de positie van een gebouw in het EnergieKompas ook via de WEii-rekentool worden bepaald.

09-mei-2023
Europese Commissie wil meer Europese mijnbouw voor energietransitie
De Europese Commissie heeft onlangs een plan gepresenteerd om de beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen voor onder meer windmolens, batterijen en zonnepanelen veilig te stellen. Wat zijn de belangrijkste voorstellen in deze Critical Raw Materials Act (CRM Act)? En wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

09-mei-2023
Energiefixers en lokale aanpak isolatie tegen energiearmoede
Het kabinet stelt versneld € 200 miljoen beschikbaar voor het tegengaan van energiearmoede door de inzet van energiefixers. Energiefixers helpen kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen op korte termijn hun energieverbruik te verlagen door middel van energieadvies en kleine tot middelgrote energiebesparende maatregelen. Daarnaast komt € 100 miljoen eerder beschikbaar uit het Nationaal Isolatieprogramma voor de lokale isolatie-aanpak van gemeenten. Het aantal koopwoningen dat op korte termijn in aanmerking komt voor structurele isolatiemaatregelen stijgt daarmee van 142.000 naar ruim 200.000.

09-mei-2023
Duurzame innovaties leveren 100 euro per student op
Studenten op het Amsterdam Science Park besparen sinds hun studentenhuizen van het gas af zijn 100 euro per persoon per jaar, dankzij de succesvolle verduurzamingsslag. Innovatieve technieken, zoals een Warmte Koude Opslag (WKO) en warmtepompen, dragen bij aan een duurzamere levensstijl en lagere woonlasten voor de studenten.

09-mei-2023
Installatiemonitor: Onderzoek prestaties warmtepompen krijgt vervolg
Het eerste onderzoek van Installatiemonitor is begin 2022 gepubliceerd. Dit onderzoek gaf een eerste inzicht in de praktijkprestaties van warmtepompen. Nu komt er een vervolgonderzoek van Installatiemonitor, dat loopt tot 30 juni 2023. Dit onderzoek moet ook inzicht geven in welke factoren een rol spelen bij de prestaties van warmtepompen en in welk type woningen warmtepompen worden toegepast. Aanvullend daarop willen de initiatiefnemers inzicht krijgen in de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet.

09-mei-2023
Een ideale combinatie: warmtepomp en zonnepanelen
Zowel huishoudens als bedrijven hebben door de energiecrisis maatregelen genomen om het energieverbruik verder terug te dringen. Zo is de stap naar zonnepanelen massaal gezet. Alleen al in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland zijn er in 2022 zo'n 1,3 miljoen panelen bijgekomen. Maar hoe kan optimaal gebruik worden gemaakt van het opgewekte vermogen én op de gasrekening worden bespaard? Een volledig elektrische warmtepomp biedt uitkomst.

04-mei-2023
Trailer vakbeurs Renovatie & Transformatie
De vakbeurs Renovatie & Transformatie - voorheen genaamd RENOVATIE - is sinds 2010 hét live platform voor kennisdeling daaromtrent. Duizenden professionals uit de bouwkolom en hun opdrachtgevers bezoeken deze voor informatie, inspiratie, ontmoeten en zakendoen.

12-april-2023
AFM gaat strenger kijken naar groene claims bedrijven
Zijn groene beleggingen wel groen? Houden bedrijven zich aan duurzaamheidswetgeving? En ben je als bedrijf duurzaam als je bomen plant in ruil voor het uitstoten van CO2? Op dit soort zaken gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) strenger toezichthouden. Want ook grote bedrijven moeten vergroenen en zich aan de regels houden, schrijft de AFM in het nieuwe jaarverslag.

11-april-2023
Koudemiddel R290 biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele koudemiddelen
De afgelopen tijd is er veel aandacht besteed aan het belang van duurzaamheid en de bescherming van het milieu, maar bij Vaillant doen we dit al tientallen jaren. Nieuwe normen stellen voor onze branche is een traditie bij Vaillant, we streven er naar om onze producten altijd te blijven ontwikkelen, en ze duurzamer en efficiënter te maken. Eén van deze manieren is het gebruik van koudemiddel R290 in onze lucht-waterwarmtepomp aroTHERM plus. Dit natuurlijke koudemiddel biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele middelen, zoals een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) en hoge rendementswaarden.

11-april-2023
Rotterdam Alexander wordt het meest gezonde centrumgebied van Nederland
De Alexanderknoop van de toekomst, het gebied rond OV-knooppunt Rotterdam Alexander, is het kloppend hart van Rotterdam-Oost. De Alexanderknoop van 2040 is de groenste, gezondste en een van de best bereikbare centrumgebieden van Nederland. Je vindt er het beste van twee werelden: de dynamiek en nabijheid van het stadsleven en rustige groene buitenwijken. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gebiedsvisie voor de Alexanderknoop vastgesteld, met daarin voorstellen om het gebied uit te laten groeien tot een levendig stadscentrum met een gevarieerd woningaanbod, energiezuinige en duurzame kantoorruimte, meer ruimte voor groen en water, een aantrekkelijk cultureel programma en voldoende maatschappelijke voorzieningen.