Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

13

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Het Europees Parlement geeft groen licht om digitalisering, harmonisatie en duurzaamheid in de bouwsector te stimuleren door definitief goedkeuring te geven aan de herziening van de Verordening bouwproducten (Construction Products Regulation, CPR). Dit betekent onder andere dat fabrikanten de milieu-impact van bouwproducten in Europa straks op dezelfde manier inzichtelijk moeten maken.  


Maatregelen tegen vol stroomnet in Flevopolder, Gelderland en Utrecht versneld en uitgebreid

Nederlandse huishoudens, bedrijven en organisaties verduurzamen in hoog tempo. Dat is goed nieuws voor de energietransitie en maakt Nederland minder afhankelijk van het buitenland, maar legt tegelijkertijd een grote druk op het stroomnet. De overheid en netbeheerders hebben daarom eerder maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Omdat met name het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht sneller tegen de grenzen aanloopt worden de maatregelen in deze regio versneld ingevoerd en uitgebreid.


Wgiw: belangrijke schakel in regionale energiestrategie

Op 23 april heeft de Tweede Kamer de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (Wgiw) aangenomen. Dat is goed nieuws, want hiermee kunnen gemeenten duidelijkheid bieden over de alternatieven voor het gebruik van aardgas. Het wetsvoorstel stelt gemeenten in staat om een warmteprogramma op te stellen waarmee ze inzichtelijk maken welke gebieden en in welke termijn van het aardgas af gaan en wat de mogelijke warmtealternatieven zijn. De Wgiw stelt ook de kaders waarmee de betaalbaarheid van collectieve warmtenetten wordt geborgd.


Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Directeur Anne Schroën van Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) overhandigde woensdag 17 april een belangrijke intentieverklaring aan Chris Kuijpers, directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De verklaring markeert een unieke samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).


Sempergreen en Over Easy Solar gaan innovatieve samenwerking aan

Sempergreen en Over Easy Solar zijn verheugd te melden dat zij een innovatieve samenwerking zijn aangegaan om solar én groen samen te brengen op daken. Hierbij worden de dubbelzijdige (de zogenoemde bifacial) verticale PV-panelen van Over Easy Solar gecombineerd met de duurzame groendaksystemen van Sempergreen. Het nieuwe lichtgewicht Solar groendak werd afgelopen maart in Nederland geïntroduceerd op Solar Solutions Amsterdam, de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noord-Europa en behaalde daar de tweede plaats bij de Best Innovation Awards.


Vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed

De markt voor onderhoud en renovatie bedraagt in Nederland ruim € 21 miljard per jaar. En bijna 10% van de kantoren en winkelpanden staat leeg, waarvan een flink deel, qua ligging en leefbaarheid, uitermate geschikt is om tot woningen te herbouwen. De overheid ziet deze panden dan ook graag getransformeerd worden, om op die manier maar liefst 15% van de benodigde 1 miljoen woningen te realiseren. Renovatie, herbestemming en transformatie zijn de komende jaren dus een drijvende kracht in de bouw.


SPUK SEB stimuleert schoon bouwen bij aanbestedingen

Vanaf 16 april 2024 is de Regeling stimulering Schoon en Emissieloos Bouwen voor medeoverheden (SPUK SEB) open voor aanvragen. De regeling helpt gemeenten, provincies en waterschappen om emissieloze bouwmachines en vaartuigen te gebruiken bij aanbestedingen. 


Hoe een slimme warmtepomp zorgt voor extra efficiency en besparingen

Stroom is niet altijd even duur. Vooral niet bij dynamische tarieven en dan bestaat er ook nog zoiets als gratis zonnestroom. Het is erg aantrekkelijk hier slim gebruik van te maken. Want waarom betalen voor je warme tapwater en warme of koele huis, als dat ook gratis of in ieder geval een stuk voordeliger kan met een slimme warmtepomp.


Klaar voor versnelling in de uitvoering

In november presenteerde de netbeheerders de nationale uitvoeringsagenda voor de regionale energie-infrastructuur, met een voorstel om fundamenteel anders samen te werken om de uitvoering in de maximale versnelling te krijgen. De afgelopen tijd zijn netbeheerders, bouwbedrijven, het Rijk, provincies, gemeenten, bewoners en consumentenverenigingen en energiebedrijven met elkaar in gesprek gegaan om te komen tot heldere afspraken over hoe we de versnelling daadwerkelijk waar kunnen maken.  


Industrieel modulair bouwen: deeloplossing voor meerdere problemen

Heddes Bouw & Ontwikkeling, bedrijfsonderdeel van Ballast Nedam, werkt samen met Ursem Modulaire Bouwtechnieken en Schouten Techniek aan industrieel geproduceerde, modulaire woningen. De ene keer gaat het om 300 studentenwoningen in Amsterdam, de andere keer om 44 ruime appartementen voor sociale huurders in Schagen. Voor dit laatste project werd, in opdracht van woningcorporatie Wooncompagnie, in november 2023 het gehele complex ‘De Tramhalte’ binnen drie weken op locatie in elkaar gezet.


ROB: Uitvoering energiebeleid vraagt robuuste financiering

Er zijn extra middelen nodig voor gemeenten en provincies voor de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid. Dat concludeert het ROB in haar rapport ‘Koersen op klimaat’. De decentrale overheden vragen het kabinet om op basis van dit advies snel een besluit te nemen over bekostiging van het energiebeleid.


Extra impuls voor duurzame innovaties in de industrie

Op 1 mei 2024 opent een vernieuwde subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van innovaties die de CO2-uitstoot in de Nederlandse industrie helpen verminderen. Er is meer geld beschikbaar, bedrijven krijgen langer de tijd om onderzoek te doen en het aanvraagproces is eenvoudiger. Daarmee biedt de regeling bedrijven meer mogelijkheden om duurzame technologieën te onderzoeken voor ze hierin investeren.


Maak energie delen mogelijk in nieuwe Energiewet

De VNG vindt dat de Energiewet zoals die nu is voorgelegd, de Europese richtlijnen voor een decentraal energiesysteem met een actieve rol van consument als producent, onvoldoende heeft opgenomen. We willen dat in deze wet ruimte komt voor energie delen.

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie