

Duurzaamheid & Energiegids overzicht
275
09-november-2023
Levend beton verduurzaamt ARTIS-Aquarium
De restauratie van het ARTIS-Aquarium is in volle gang. De constructie van het rijksmonument is in 142 jaar tijd ernstig aangetast door het zoute water, waardoor de complete zoutwaterzijde van het gebouw vervangen moet worden. De restauratie grijpt ARTIS ook aan om het rijksmonument te verduurzamen en is samen met partners Salverda Bouw en BBN op zoek gegaan naar duurzame alternatieven.
Levend beton met microben en betonwapening van duurzaam basaltvezel beschermen het Aquarium straks tegen miljoenen liters water en verdubbelen naar verwachting de levensduur.

07-november-2023
Schonere en stillere bouw dankzij € 1 miljard van Rijksoverheid
De bouwsector staat voor de gezamenlijke uitdaging om stappen te zetten naar een duurzame bouw. Met het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) wordt samengewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren.

03-november-2023
De binnenhaven van de toekomt: Smart Port Waalwijk
Op 1 november jl. werd de Regio Deal Midden-Brabant ondertekend. Binnen deze deal werken de Rijksoverheid, gemeenten, onderwijs- en kennisinstellingen en bet bedrijfsleven samen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, wonen en werken in onze regio. Het Rijk investeert 12,5 miljoen euro in deze deal. Waalwijk ontvangt hiervan 3 miljoen euro voor het project Smart Port Waalwijk.

01-november-2023
Edge en NUDUS onthullen ontwerp Net Zero Carbon-kantoorgebouw voor Coolsingel in Rotterdam
In samenwerking met de gemeente Rotterdam onthullen vastgoedontwikkelaar Edge en architectenbureau NUDUS met trots het ontwerp van EDGE Coolsingel. Dit innovatieve ontwerp, gelegen aan de Coolsingel in Rotterdam, combineert het architecturale erfgoed van Rotterdam met een toekomstgerichte visie. Met het doel om het eerste Net-Zero Carbon-kantoorgebouw van de stad te brengen, zetten Edge en NUDUS een nieuwe maatstaf op deze prominente locatie tegenover het stadhuis.

25-oktober-2023
Technieksector: pak netcongestie ook achter de meter aan
De problemen op het elektriciteitsnet kunnen voor een belangrijk deel worden opgelost door technische systemen in gebouwen en woningen slimmer aan te sturen. Volgens Techniek Nederland kunnen maatregelen ‘achter de meter’ de piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk met 25% verminderen. De brancheorganisatie voor de technieksector zegt dit in een reactie op de Kamerbrief van minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat over netcongestie die vandaag verschijnt. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Door overbelasting van het net loopt de energietransitie vertraging op. De technieksector kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing. We kunnen netcongestie bijvoorbeeld verminderen door duurzaam opgewekte energie te delen met huizenbezitters of bedrijven in de directe omgeving. Overheid en netbeheerders zouden dat wettelijk mogelijk moeten maken.’ Techniek Nederland ziet technische maatregelen niet als de enige oplossing voor netcongestie; energiebesparing en uitbreiding en verzwaring van het net blijven noodzakelijk.

19-oktober-2023
Overheid en netbeheerders nemen maatregelen tegen vol stroomnet
Nederlandse huishoudens en bedrijven verduurzamen in recordtempo en fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame elektriciteit. Daarmee komen de Nederlandse klimaatdoelen voor het eerst binnen bereik, maar de uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen het kabinet en de netbeheerders nieuwe maatregelen om te zorgen dat er in de toekomst voldoende ruimte blijft voor woningbouw, economische ontwikkeling en de verduurzaming van huishoudens, mobiliteit en bedrijven zoveel mogelijk door kan gaan. Deze maatregelen zijn gericht op het sneller uitbreiden van het stroomnet, beter benutten van de huidige ruimte op het net en het verplaatsen van de vraag naar elektriciteit buiten piekuren.

11-oktober-2023
Betere milieuscore met EPS-isolatie
Met de eisen die gesteld worden aan de milieuprestatie van gebouwen (MPG) is het van groot belang om kritisch te kijken naar de producten die we gebruiken in de bouw. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om inzicht te hebben in de milieubelasting van bouwmaterialen, zoals de Nationale Milieudatabase (NMD). De EPS-isolatieproducten van IsoBouw scoren daarin uitzonderlijk goed.

11-oktober-2023
Meer woningen en gebouwen aangesloten op warmtenetten in 2022
Grote warmtenetten zorgden in 2022 voor een besparing van 63,1% in CO2-uitstoot (vergeleken met warmte door cv-ketels). Iets meer dan in 2021. Dat blijkt uit duurzaamheidsrapportages van warmtebedrijven die via warmtenetten (ook wel stadsverwarming) warmte leveren aan woningen en gebouwen in Nederland. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verzamelt de rapportages en analyseert deze.

11-oktober-2023
Klimaatscenario’s KNMI
“Voor een klimaatbestendige toekomst van Delfland moeten we nú met elkaar aan de slag. Want de KNMI-klimaatscenario’s laten zien hoe belangrijk het is dat we niet in het scenario met de grootste risico’s terechtkomen.” Dat stelt Piet-Hein Daverveldt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland, in een eerste reactie op de nieuwe klimaatscenario’s die het KNMI op 9 oktober presenteerde.

11-oktober-2023
Grote kerk duurzaam gebouwd
Het kruisvormige gebouw met een 46 meter hoge toren, biedt straks plaats aan maar liefst 2000 personen. Het functioneel ontworpen gebouw krijgt, naast gebruiksruimten als sanitair, garderobe, mortuarium en keuken, vijf zalen voor verenigingsactiviteiten en catechisatie en een bibliotheek.

11-oktober-2023
Flinke groei opwek zonne-energie door kleinere zonne-energieprojecten
De opwek van zonne-energie in Nederland is in 2022 flink gegroeid. Van het totale elektriciteitsgebruik werd vorig jaar 14,8% opgewekt met zonne-energie. Het grootste deel van de groei kwam door huishoudens en kleine bedrijven die zonnepanelen plaatsen. Dit blijkt uit de Monitor Zon-PV 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de monitor jaarlijks uitbrengt.

04-oktober-2023
Ontdek de magie van zonale ventilatie op Vakbeurs Energie
s-Hertogenbosch staat van 10 t.e.m. 12 oktober in teken van de energetische oplossing van de toekomst. De Brabanthallen gooien de deuren open in afwachting van Nederland’s best and brightest. In 2023 neemt DUCO opnieuw deel aan de beurs, deze keer met een focus op zonale ventilatie.