Nieuws overzicht  

6542

Troax: Buitengewoon, ook buiten!

Als bouwprofessional kent u het wel; de vraag om bescherming aan te bieden voor kostbare goederen, of om bepaalde zones af te schermen. U denkt uiteraard aan ons Troax-hekwerk, maar hoe zit dat voor buitentoepassingen? Goed nieuws; ook daar kunt u op ons rekenen.


Outdoor living in stijl? Nooit eerder zo gemakkelijk!

Niets zaliger dan zoveel mogelijk tijd buiten te kunnen spenderen in je eigen tuin. Volop genietend van de natuur en de gezonde buitenlucht. Koken onder vrienden, feesten, sporten, vergaderen en - waarom niet - overnachten. Het kan allemaal, als je maar voldoende beschut bent tegen de zon, regen of wind; onder een terrasoverkapping zelfs het hele jaar door.


Nieuwe sierbestratingscategorie GeoProArte® ‘De Nieuwe Rembrandt’ neemt vlucht

Na ruim 5 jaar onderzoek en testen, is in 2022 een nieuwe sierbestratingscategorie geboren: GeoProArte®. De productielijn draagt de naam ‘De Nieuwe Rembrandt’ vanwege de bijzondere designtechniek van Nederlandse bodem. Bedrijven van over de hele wereld komen De Nieuwe Rembrandt bekijken. Uitvinder MBI De Steenmeesters houdt sinds kort het octrooi voor de productiewijze. De collectie is in 2023 uitgebreid.


Het Master Oak Wonder

Master Oak is beter dan het echte werk. Master Oak is gemaakt van 100% teruggewonnen hout, is driemaal kras- en vlekbestendiger, is kleurvast en heeft de typische look-and-feel van echte eik. Het is het duurzamere en goedkopere alternatief voor eik en eikfineer.


WallDesign

Kant-en-klare afwerkpasta voor de mooiste betonlook-wand

Met de trend van industriële vormgeving in interieurs is de populariteit van betonlook-wanden enorm toegenomen. Goed nieuws voor de stukadoor, tegelzetter en handige doe-hetzelver: met WallDesign creëer je eenvoudig een moderne, stijlvolle wand. Het is een prettig verwerkbare, kant-en-klare pasta, waarmee je bovendien je eigen ‘touch’ in de betonlook kunt aanbrengen. 


Combineer functionaliteit met esthetiek in de wandafwerking

Een goede ruimteakoestiek is cruciaal voor de ruimtebeleving maar ook voor gezondheid en welzijn op het lange termijn. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor.  Een prettige ruimtebeleving kun je met oog voor gezondheid en welzijn kun je realiseren met een naadloze, groene wand met geluidabsorberende backing en een exclusieve uitstraling.


Ook inleners zijn aansprakelijk voor goede arbeidsvoorwaarden

Inleners die uitzendkrachten van niet-gecertificeerde bureaus inlenen, kunnen daarvoor vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen. Op voorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de ministerraad afgelopen vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel ‘verplichte certificering voor uitzendbureaus’. Daarmee moet een einde komen aan de slechte arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten.


Ook producenten van buiten Europa moeten betalen voor hun CO2-uitstoot

Bedrijven van buiten Europa gaan net als Europese bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot. Tot die overeenstemming zijn het Europees Parlement en de Europese lidstaten vannacht gekomen. Het gaat om bedrijven die buiten Europa zijn gevestigd maar hun producten wel naar Europa exporteren.


Onderhandelingsakkoord cao Railinfrastructuur: AB stemt in

Op 5 december hebben cao-partijen voor de cao Railinfrastructuur (RIS) een onderhandelingsakkoord (OHR) bereikt voor een nieuwe cao. In vier overlegrondes kwamen cao-partijen (de vakgroep Railinfra van Bouwend Nederland en Strukton Rail enerzijds en FNV, CNV en Vakorganisatie Het Zwarte Corps anderzijds) tot overeenstemming. De werkgevers hebben zich inmiddels akkoord verklaard. De vakbonden zullen uiterlijk eind december de uitslag van hun ledenraadpleging bekend maken.


Zero-emissiezones: zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij

Winkels, kantoren en horeca, maar ook bouwprojecten bevoorraden of pakketjes bezorgen gebeurt met onder meer bestelauto’s en vrachtwagens. Die rijden nu nog vaak op diesel of benzine en stoten dus CO2 uit. Daarom komen er vanaf 2025 zero-emissiezones in 30 tot 40 gemeenten en binnensteden in Nederland. Binnen deze gebieden moeten zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. Voor een aantal emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling.


Praktijkrichtlijn voor rookgasafvoer herzien

Deel 45 van de serie NPR 3378 ‘Praktijkrichtlijn Gasinstallaties – Sectie uitmondingen’ is herzien. Hierin staan aanwijzingen voor het vervangen van verbrandingstoestellen, het werken aan de voorziening voor de afvoer van rookgas van verbrandingstoestellen en het beoordelen van de consequenties van wijzigingen aan de bestaande ventilatie en infiltratie van het gebouw.


OxyGreen Light: de standaard in vraag gestuurd ventileren

Dankzij externe CO2- en vochtsensoren (die tegelijk ook over een bedieningsknop beschikken om te kiezen tussen vraag gestuurde ventilatie, nachtstand of boost) is de OxyGreen Light bovendien eenvoudig, modulair en op maat van ieders noden uit te breiden tot een compleet vraag gestuurd ventilatiesysteem. Dat de binnenluchtkwaliteit in de hele woning op peil houdt en je klant ook toelaat om extra te besparen op energie. Die extra sensoren communiceren draadloos met de ventilatie-unit. Zo zal het toestel enkel meer gaan ventileren zodra de binnenluchtkwaliteit in huis te wensen over laat. Is de binnenluchtkwaliteit terug op peil, dan schakelt het ventilatiesysteem automatisch naar z’n basisventilatieniveau terug. Het OxyGreen Light systeem wordt steeds geplaatst in combinatie met een natuurlijke toevoer.


Oplossingen voor stille ventilatie

Volgens het Bouwbesluit moet er in nieuwbouwwoningen luchtverversing mogelijk zijn van 0,9 dm³/s per m² vloeroppervlakte in de verblijfsruimtes. Tegelijkertijd moet er bij nieuwbouwwoningen een minimale geluidwering van 20 dB(A) worden gerealiseerd. De normen zijn ’s nachts anders dan overdag: overdag wordt een geluidsniveau van 50 tot 70 dB(A) als acceptabel gezien; ’s nachts mag hooguit tussen de 40 en 60 dB(A) hoorbaar zijn in huis. Maar hoe kunnen frisse lucht en een aanvaardbaar geluidsniveau samengaan? 


Vortvent Komfovent VERSO-PRO-2 … nieuw in het programma

De TB1 koudebrug vrije constructie biedt nu nog meer zekerheid en voorkomt condensatie op de behuizing. Ook de L1 lekdichtheid en D1 sterkte zijn een grote verbetering ten opzichte van de bestaande modellen. Met de T2 klasse die gerealiseerd wordt door 75 mm dikke panelen is de kast beter geïsoleerd en geluidsarm. De VERSO-PRO-2 luchtbehandelingskasten zijn Eurovent gecertificeerd volgens NEN-EN 18876:2007. Eurovent kent de classificatie TB1, D1, L1 en T2 toe na uitgebreide testen.


Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat

Uit de Energiemonitor 2022 blijkt dat 51 procent van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B of gunstiger. Dit betekent dat de er nog een flinke opgave is om de andere 49 procent de komende jaren aan te pakken. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende en tochtwerende deuren een belangrijke rol. Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur van 54 mm dik stijgt de isolatiewaarde enorm en neemt de tocht sterk af. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie. De nieuw ontwikkelde animatie geeft het gemak en de voordelen weer.


Stalen buitendeuren met gecombineerde eigenschappen

Voor iedere situatie is een passende stalen buitendeur van Merford leverbaar. Zowel voor industrie, energie als bouw sector is een ruim aanbod beschikbaar. De M-serie deuren van Merford zijn gemaakt van hoge kwaliteit staal die in de eigen productiehal in Gorinchem worden geproduceerd. 


Een automatische schuifdeur voor iedere toegangssituatie

Zonder erbij na te denken lopen we allemaal vrijwel dagelijks door openingen die worden afgesloten door automatische schuifdeuren. Die schuifdeur valt pas op als deze niet functioneert zoals zou moeten, bijvoorbeeld door te laat te openen, of te vroeg dicht te gaan. De kracht van een goede schuifdeur zit hem dus niet alleen in het schuiven zelf, maar ook in de afstelling van de deur en de bijbehorende sensortechniek. Absolute specialist op dit vlak is dormakaba, die met haar schuifdeurenprogramma letterlijk en figuurlijk een sluitend antwoord heeft op ieder vraagstuk omtrent het automatisch openen en sluiten van schuif- en vouwdeuren.


FOAMGLAS® - niet geproduceerd om weg te gooien

Een groot aantal gebouwen in het land zijn verouderd en scoren slecht op het gebied van energie-efficiëntie. Met FOAMGLAS® is het mogelijk om de daken ervan te renoveren en bijkomend te isoleren zonder het aanwezige isolatiemateriaal te verwijderen of te vervangen. Op deze manier kan worden bespaard op energie en grondstoffen, verkleint de afvalberg, en draagt de bouwwereld bij aan een circulaire economie. Een mooi voorbeeld is de huidige renovatie van het dak van AZ Sint-Jan Brugge – België.


Stabiel, snel en eenvoudig: TECEprofil voor prefab

TECE levert het stabiele droogbouwsysteem TECEprofil dat zeer geschikt is voor prefab. Voor sanitaire ruimten, schachten en technische ruimten in skids. Het bestaat uit 3 basisdelen en is eenvoudig, flexibel en schoon te verwerken. Specifieke kennis en speciaal gereedschap is niet nodig, iedereen kan er mee werken.


Walraven: Prefabricage

Het werken met bevestigings- en brandwerende systemen wordt steeds complexer door continue technologische ontwikkelingen en wijzigende bouwvoorschriften. Het komt hierbij dan wel eens voor dat u bij de voorbereiding of uitvoering van een project een uitdaging tegenkomt waar u hulp bij wenst. Walraven heeft een team van technisch adviseurs met ruime ervaring dat u kunt helpen bij het kiezen van de beste oplossing voor uw technische vraagstukken.


Geef de voeg een passende kleur

Mensen worden steeds kritischer. Ze zijn niet op zoek naar standaardoplossingen, maar naar variatie. Bij een nieuwe badkamer wordt smaak en harmonie aangebracht door het sanitair en de tegels uit te kiezen die passen bij de rest van de inrichting in het huis. Wat vaak wordt vergeten, maar toch heel erg belangrijk is, is de kleur van de voeg. Die bepaald ook mede de uitstraling. De voegkleur beïnvloedt de vloer en de inrichting van de ruimte. Hierdoor wordt een unieke badkamer gecreëerd.


Douchegoot nieuwe stijl

Grote tegels zijn niet meer weg te denken uit de doucheruimte. Uitdaging hierbij is een juist ontwerp van de afwatering. Niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook technisch moet de gekozen oplossing passen bij de toegepaste tegel en het mogelijke vloerafschot in de badkamer. Met name bij een groter formaat tegels of natuursteen is een douchegoot de ultieme oplossing. Hierbij hoeft het geadviseerde afschot van 2% slechts in één richting gemaakt te worden.


Huur of koop rijplaten met deze tips

Wil je je kantoor of woning verbouwen? Het terrein zal dan voor een tijdje een bouwplek worden. Vaak is het hierbij belangrijk om rijplaten te kopen, al kun je deze platen ook huren. Ze zorgen er namelijk voor dat de grond niet al te beschadigd wordt, terwijl ze ook fungeren als een soort weg. Bovendien moeten zware machines op de rijplaten staan zodat ze niet verzakken. Daarom is het op een bouwterrein dus cruciaal om rijplaten te hebben. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je ze koopt of huurt!


Industriële veren voor je onderneming? Hier moet je op letten

Veel sectoren maken bij de ontwikkeling van hun apparatuur of machines gebruik van industriële veren. In sommige gevallen zijn deze veren zelfs onmisbaar voor het optimaal werken van de applicatie. Denk maar eens aan branches zoals de bouw, techniek, automotive of de medische sector. Tegenwoordig heb je op het gebied van veren enorm veel keuze; het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke veeroplossing in jouw geval de beste optie is. In dit artikel zetten we een aantal zaken op een rij waar je rekening mee kunt houden in je zoektocht naar de perfecte industriële veer.


Duurzaam én stijlvol verwarmen? Dat kan!

We voelen het vandaag de dag allemaal: de stijgende gasprijzen raken ieders portemonnee en de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame verwarmingsoplossingen wordt meer en meer de norm. Maar hoe maak je deze overstap? En waarom is elektrisch verwarmen met de Zehnder Plug-in Radiatoren de ideale oplossing voor jouw woning? 


Healthbox 3.0: Een nieuwe stap in installatiegemak

De Renson Healthbox 3.0 zorgt op een slimme en volautomatische manier voor gezonde lucht in huis. Deze geconnecteerde vraaggestuurde ventilatie-unit is klaar voor alle ‘smart homes’. Voor jou als installateur wordt de installatie en inregeling via de app nog een stuk praktischer.


Energiecrisis & Hittestress centraal tijdens webinar DUCO

De energiecrisis treft steeds meer huishoudens. De kosten exploderen en gezinnen zoeken naar oplossingen om hun energieverbruik onder controle te houden. Op woensdag 30 november legt DUCO daarom tijdens het webinar Energiecrisis & Hittestress uit hoe hun ventilatie-en zonweringsoplossingen bijdragen tot een comfortabel binnenklimaat op een energiezuinige manier. Adviseur Haico Van Nunen van Bouwhulpgroep schuift mee aan tafel.


Het ideale binnenklimaat en wooncomfort met Caleffi CODE®

Caleffi CODE®, een intelligent geconnecteerd systeem, in een minimaal maar stijlvol design dat zich aan elke woonstijl aanpast, en zorgt voor een optimale balans tussen verbruik en comfort. Het geconnecteerd systeem van Caleffi CODE® regelt de temperatuur van elke woonruimte op de meest efficiënte en gebruiksvriendelijke manier. 


Megakitten van Belned: voor als het echt dicht moet zitten

Kitten worden gebruikt voor het afdichten van naden en kieren. Maar de ene kit is de andere niet, weet de professional! Voor die vakmensen heeft Belned voor de meest voorkomende toepassingen een selectie topkitten gemaakt. Deze brengen ze uit onder het eigen Mega-label.


Klimaatplafond in combinatie met massief hout

Tegenwoordig brengen we 90% van onze tijd binnen door. Vandaar dat aandacht voor de luchtkwaliteit binnenin gebouwen zeer belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Het toepassen van een goed klimaatsysteem is hiervoor een essentieel onderdeel. De aandacht voor klimaatplafonds is daarom dan ook groot.